Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция СЕМЕЙНОЕ ПРАВО-1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать
  1. Право на материнство. Небажання чоловіка мати дитину або нездатність його до зачаття може бути причиною розірвання шлюбу. Позбавлення жінки можливості родити дитину (репродуктивної функції) у зв'язку з виконанням нею конституційних, службових, трудових або інших обов'язків у результаті протиправної поведінки у відношенні її – є підставою для відшкодування їй моральної шкоди. Вагітній дружині повинні бути створені в родині умови для збереження її здоров'я і народження здорової дитини, а також для поєднання материнства зі здійсненням нею інших прав та обов'язків.

  2. Право на батьківство. Чоловік має право на батьківство. Відмовлення дружини від народження дитини або її нездатність родити дитину може бути причиною розірвання шлюбу. Позбавлення чоловіка можливості здійснення репродуктивної функції в зв'язку з виконанням їм конституційних, службових, трудових або інших обов'язків у результаті протиправної поведінки у відношенні його – є підставою для відшкодування завданої йому моральної шкоди.

  3. Право дружини та чоловіка на повагу до своєї індивідуальності.

  4. Право дружини та чоловіка на фізичний і духовний розвиток.

  5. Право дружини та чоловіка на зміну прізвища.

  6. Право дружини та чоловіка на розподіл обов'язків і спільне вирішення сімейних питань. Дружина, чоловік мають право розподілити між собою обов'язки в сім’ї. Усі найбільш важливі сімейні питання повинні вирішуватися подружжям спільно, на основі рівності.

  7. Право дружини і чоловіка на особисту свободу. Дружина і чоловік мають право на вибір місця свого проживання. Вони також мають право вживати заходів, не заборонені законом і не суперечать моральним засадам суспільства, для підтримки сімейних відносин. Разом з тим, кожний з подружжя має право припинити шлюбні відносини.

  8. Обов'язок подружжя піклуватися про сім’ю. Дружина і чоловік зобов'язані спільно піклуватися про побудову сімейних відносин між собою та з іншими членами сім’ї, виховувати почуття взаємної любові, поваги, дружби, взаєморозуміння, взаємодопомоги. Чоловік зобов'язаний виховувати в родині повагу до матері. Дружина зобов'язана виховувати в родині повагу до батька. Подружжя зобов'язані спільно піклуватися про матеріальне забезпечення сім’ї.

Майнові права та обов’язки подружжя

Сімейний кодекс України розрізняє поняття «особиста приватна» і «спільна сумісна» власність подружжя.

Особистою приватною власністю дружини (чоловіка) є:

  1. майно, набуте кожним із них до шлюбу;

  2. майно, набуте кожним із подружжя під час шлюбу, але за договором дарування або у спадщину;

  3. майно, набуте кожним із подружжя, за час шлюбу, але за кошти, які належали їй (йому) особисто;

  4. речі індивідуального користування, у т.ч. коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;

  5. премії, нагороди, які кожен з подружжя одержав за особисті заслуги. Разом з тим, суд може визнати за іншим з подружжя право на частину цієї премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він своїми діями (ведення домашнього господарства, виховання дітей) сприяв її одержанню;

  6. кошти, одержані як відшкодування за втрату, пошкодження речі, що належить одному з подружжя, а також як відшкодування моральної шкоди;

  7. страхові суми, отримані одним із подружжя за договором обов'язкового чи добровільного особистого страхування.

Суд може визнати особистою приватною власністю дружини (чоловіка) майно, набуте їм за час їхнього окремого проживання у зв'язку з фактичним припиненням шлюбних відносин. Якщо у вартість придбаного майна вкладені, крім спільних коштів, особисті кошти одного з подружжя, то частка у цьому майні відповідно до розміру внеску, є його особистою приватною власністю. У випадку, якщо річ, що належить одному з подружжя плодоносить, дає приплід або доход (дивіденди), він є власником цих плодів, приплоду, дивідендів. Той з подружжя, хто є власником майна, визначає режим користування їм з урахуванням інтересів сім’ї, насамперед дітей.

Сімейним кодексом визначені підстави придбання права загальної спільної власності подружжя. Так, майно, придбане чоловіками під час шлюбу, належить дружині і чоловіку на праві загальної спільної власності незалежно від того, що один з них не мав через поважну причину (навчання, ведення домашнього господарства, відхід за дітьми, хвороба) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, придбана під час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права загальної спільної власності подружжя.

Об'єктами права спільної сумісної власності подружжя можуть бути будь-які речі, за винятком тих, які виключені з цивільного обороту. Об'єктом права спільної сумісної власності є заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, отримані одним з подружжя і внесені до сімейного бюджету або на його особистий рахунок у банківській установі. Якщо одним з подружжя укладений договір в інтересах сім’ї, то гроші, інше майно, у т.ч. гонорар, виграш, які були отримані за договором, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Речі для професійних занять (музичні інструменти, оргтехніка, медичне обладнання), придбані під час шлюбу для одного з подружжя, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Якщо майно дружини, чоловіка під час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат іншого з подружжя, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності.

Дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не передбачено угодою сторін.

Ст. 60 СК України дозволяє подружжю укладатися між собою усі договори, які не заборонені законом. Договір про відчуження одним із подружжя на користь іншого з подружжя своєї частки у праві спільної сумісної власності подружжя може бути укладений без виділення цієї частки.

У разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором. При вирішенні спору про розділ майна суд може відступити від засади рівності часток подружжя, зокрема, якщо один з подружжя не піклувався про матеріальне забезпечення сім’ї, або зашкодив чи знищив сумісне майно, і т.д. За рішенням суду частина майна дружини (чоловіка) може бути збільшена, якщо з нею (ним) проживають неповнолітні діти або хоча і повнолітні, але непрацездатні діти. До вимоги про розділ майна після розірвання шлюбу застосовується термін позовної давності у 3 роки.

Законодавством також передбачені права та обов'язки подружжя по утриманню один одного.

Так, подружжя зобов'язуються матеріально підтримувати один одного. Право на утримання (аліменти) має той з подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги за умови, що інший з подружжя може надавати матеріальну допомогу. Непрацездатним вважається той з подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом або є інвалідом. Один із подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання його майна, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Разом із тим, закон позбавляє права на утримання того із подружжя, хто негідно поводився у шлюбних відносинах, а також того, хто став непрацездатним у зв'язку зі вчиненням їм навмисного злочину, якщо це встановлено вироком суду. Той з подружжя, хто став непрацездатним у зв'язку з неправомірною поведінкою іншого чоловіка, має право на утримання незалежно від права на відшкодування збитків.

Слід зазначити, що розірвання шлюбу на припиняє права особи на утримання, яке виникло під час шлюбу. Після розірвання шлюбу один з подружжя має право на утримання, якщо він став непрацездатним до розірвання шлюбу або протягом одного року від дня розірвання шлюбу і потребує матеріальної допомоги, і якщо його колишній чоловік (дружина) може надавати матеріальну допомогу. Особа має право на утримання і тоді, коли вона стала інвалідом через 1 рік після розірвання шлюбу, якщо її інвалідність була результатом протиправної поведінки у відношенні її колишнього чоловіка під час шлюбу.

Законодавством передбачена можливість укладення договору між подружжям про утримання одного з них, у якому визначаються умови , розмір і строки виплати аліментів.

Подружжя, а також особи, шлюб між якими було розірвано, мають право укласти договір про припинення права на утримання в обмін на придбання права власності на житловий будинок, квартиру чи інше нерухоме майно або одержання одноразової грошової виплати. Цей та інші договори мають бути укладені в письмовій формі і підлягають державній реєстрації.