Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция СЕМЕЙНОЕ ПРАВО-1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

Порядок припинення шлюбу

Підстави припинення шлюбу:

  1. Унаслідок смерті одного з чи подружжя визнання його померлим;

  2. Унаслідок розірвання шлюбу:

А) органами ДРАЦС:

- за заявою подружжя, які не мають дітей;

- за заявою одного з подружжя, якщо інший:

  • визнаний безвісно відсутнім;

  • визнаний недієздатним;

  • засуджений за здійснення злочину до позбавлення волі на строк не менше 3-х років.

Б) за рішенням суду:

- по спільній заяві подружжя, що мають дітей;

- по позові одного з подружжя.

Подружжя, які мають дітей, мають право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом з письмовим договором про те, з ким будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя буде приймати той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ними права на особисте виховання дітей. Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину повинний бути оформлений нотаріально. У випадку невиконання такого договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса через 3 місяці з дня подачі заяви. Суд виносить рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі чоловіка і дружини, і якщо після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей. До закінчення 1 місяця дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.

Позов про розірвання шлюбу може бути поданий одним з подружжя. Разом з тим, позов не може бути поданий під час вагітності дружини і протягом 1 року після народження дитини, крім випадків, якщо один з подружжя допустив протиправну поведінку, що має ознаки злочину щодо іншого з подружжя. Чоловік або дружина мають право подати заяву про розірвання шлюбу в момент вагітності дружини, якщо батьківство майбутньої дитини визнано іншою особою, а також до досягнення дитиною 1 року, якщо батьківство його визнане іншою особою або за рішенням суду запис про чоловіка як батька дитини виключено з актового запису про народження дитини. Опікун має право подати позов про розірвання шлюбу, якщо цього вимагають інтереси того з подружжя, хто визнаний недієздатним.

Суд в обов'язковому порядку повинний вжити заходів щодо примирення подружжя, якщо це не суперечить моральним засадам суспільства, з'ясувати фактичні взаємовідносини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу. Суд бере до уваги наявність малолітньої дитини, дитину-інваліда й інші обставини життя подружжя. Суд виносить рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне проживання подружжя і збереження шлюбу суперечить інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Особа, яка змінила своє прізвище у зв'язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу далі іменуватися своїм шлюбним прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

Розірвання шлюбу, здійснене за рішенням суду може бути зареєстроване в державному органі РАЦС, за заявою колишнього чоловіка чи дружини. Розірвання шлюбу засвідчується Свідченням про розірвання шлюбу, зразок якого затверджує КМУ. Після розірвання шлюбу й одержання свідчення про розірвання шлюбу особи має право на повторний шлюб.

Дружина і чоловік, шлюб між якими було розірвано, мають право подати заяву до суду про відновлення їх шлюбу за умови, що кожний з них не перебував після цього у повторному шлюбі.