Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по выпускным работам бакалавра.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
483.33 Кб
Скачать

2.Процедура виконання кваліфікаційної роботи

Кваліфікаційна робота виконується протягом останнього семестру під час навчання у бакалавраті. Для оформлення кваліфікаційної роботи студенту згідно з навчальним планом надається час перед тим як подати її до захисту. Виконання кваліфікаційної роботи складається з таких основних етапів:

  • визначення напряму дослідження;

  • вибір і затвердження теми та плану кваліфікаційної роботи;

  • проведення досліджень і написання роботи;

  • оформлення кваліфікаційної роботи;

  • підготовка до публічного захисту і захист роботи.

Визначення напряму дослідження

Визначення напряму дослідження здійснюється виходячи з наукових інтересів студента, тематики наукових досліджень кафедри, замовлень підприємств тощо.

Вибираючи напрям дослідження, доцільно користуватися запропонованим переліком тем, проте він не є обов’язковим і може уточнюватись або доповнюватись за бажанням студента та його наукового керівника. Орієнтовна тематика кваліфікаційної робіт наведена у додатку И.

Вибір і затвердження теми та плану кваліфікаційної роботи

Тема кваліфікаційної роботи повинна мати прикладне значення та демонструвати вміння та навички з сучасного прикладного програмного забезпечення, відповідати сучасному стану та перспективам розвитку інформаційних технологій.

Студент може скористатися орієнтовною тематикою кваліфікаційної робіт кафедри. Студенту надається право запропонувати свою тему з необхідним обґрунтуванням її актуальності та необхідності дослідження.

Обов’язками наукових керівників є:

  • консультування студентів з питань вибору теми роботи, розробки її плану, добору спеціальної літератури, підготовки окремих розділів;

  • видача студентові завдання на кваліфікаційної роботу із зазначенням термінів виконання кожного розділу;

  • контроль за дотриманням студентом регламенту підготовки кваліфікаційної роботи;

  • контроль якості кваліфікаційної роботи;

  • підготовка відгуку про кваліфікаційну роботу з ґрунтовною характеристикою її якості відповідно до структури критеріїв оцінки.

План кваліфікаційної роботи повинен відповідати темі дослідження, мати чітку логіку поєднання теоретико-методичної, аналітичної та конструктивної частин. При розробці та обговоренні плану дослідження необхідно скласти поетапний календарний план написання кваліфікаційної роботи згідно із затвердженим на кафедрі регламентом. Невиконання графіка та систематичне відхилення від регламенту є підставою для недопущення студента до захисту кваліфікаційної роботи.

Підготовка до захисту кваліфікаційної роботи

Згідно з регламентом студент зобов’язаний подавати кваліфікаційну роботу науковому керівникові на першу перевірку частинами у встановлені строки. У разі недодержання студентом календарного графіка виконання кваліфікаційної роботи керівник бакалаврської програми, за поданням наукового керівника кваліфікаційної роботи, має право звернутися до директора КЕІ ДВНЗ «Криворізький національний університет» з пропозицією відрахувати студента як такого, що не виконує навчальний план.

Після завершення написання роботи студент подає кваліфікаційну роботу науковому керівникові для одержання від нього письмового відгуку з оцінкою дослідження. На завершену роботу науковий керівник робить і підписує відгук, в якому відбиваються:

  • характеристика кожного розділу роботи;

  • рівень застосування автором сучасних мов програмування, технологій доступу до баз даних ADO та ADO .NET;

  • якість програмування та застосування алгоритмів;

  • недоліки.

Зразок структури змісту відгуку наукового керівника наведено в додатку Е.

Кваліфікаційна робота, підписана автором, з письмовим відгуком наукового керівника подається завідувачу випускаючої кафедри.

Керівник бакалаврської програми вирішує питання про допуск студента до захисту, роблячи відповідний запис на титульному аркуші кваліфікаційної роботи.

У разі невідповідності кваліфікаційної роботи вимогам даних рекомендацій керівник може не допустити студента до захисту.

Рішення керівника бакалаврської програми про недопущення студента до захисту має бути затверджене на засіданні кафедри.

Зовнішню рецензію на кваліфікаційної роботу може зробити висококваліфікований фахівець, який спеціалізується на розв’язанні проблем, споріднених з темою роботи. Рецензентами кваліфікаційної роботи можуть бути фахівці з підприємства (установи)—бази практики або викладачі інших вузів чи інших кафедр інституту.

Зовнішня рецензія має містити ґрунтовний аналіз і диференційовану оцінку якості кваліфікаційної роботи бакалавра. Зразок структури рецензії вміщено в додатку Ж.