Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка мікроекономіка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
343.55 Кб
Скачать

13

Міністерство освіти і науки України

Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана

Криворізький економічний інститут

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

щодо виконання індивідуальної роботи

з використанням ЕОМ за дисципліною «Мікроекономіка»

для студентів всіх спеціальностей

денної форми навчання

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри економіки підприємств

Протокол № 6

від 4. 11. 2008 р.

Кривий Ріг-2008

Методичні вказівки щодо виконання індивідуальної роботи з використанням ЕОМ за дисципліною "Мікроекономіка" для студентів всіх спеціальностей / Укладачі: Приймак Н.С., Радько В. М. Кривий Ріг: Криворізький економічний інститут КНЕУ 2008. – 19 с.

Укладачі: Приймак Наталія Сергіївна, ст. викладач

Радько Вікторія Миколаївна, ст. викладач

Рецензент: Пан Іван Афанасійович., к.е.н., доцент кафедри економіки підприємств

Відповідальний за випуск: Волошина С.В., к.е.н., доцент, завідувач кафедри економіки підприємств

ВСТУП

В умовах становлення та подальшого розвитку ринкових відносин суттєвого значення набувають економічні процеси в Україні, що функціонують на мікрорівні, починаючи з власної поведінки населення, яке на ринку виступає в якості споживача і закінчуючи діяльністю підприємств.

Виконання індивідуальної роботи з мікроекономіки є важливою складовою вивчення цієї дисципліни та одержання практичних навичок студентами в проведенні розрахунків з застосуванням сучасних методів та обчислювальної техніки.

Метою виконання індивідуальної роботи з мікроекономіки є розширення і поглиблення знань з провідних тем курсу, закріплення навичок, одержаних на практичних заняттях та підвищення рівня фахової підготовки студентів всіх спеціальностей.

Навчальними планами на виконання індивідуальної роботи з дисципліни передбачено 23 години. В межах цього часу передбачається виконання 3-х індивідуальних робіт.

Результати виконаних завдань оформлюються в виді звіту і у встановлені кафедрою терміни (7, 12, 14 тижнях семестру) подаються викладачу, що проводить практичні заняття. Видача студентам індивідуальних завдань передбачена на 3, 9 та 11 навчальних тижнях (табл. 1).

Виконання індивідуальних завдань до зазначених тем потребує знання методології проведення відповідних розрахунків. Спочатку необхідно надати методику розрахунків, з поясненням всіх позначень у формулах, що наводяться, показати алгоритм розв’язання, а потім безпосередньо виконати розрахунки за допомогою використання пакету прикладних програм Excel на ПЕОМ та комп’ютерних програм „Розрахунок еластичності попиту” та „Максимізація прибутку та конкурентна пропозиція”. У висновках до роботи слід обґрунтовувати кінцеві результати та пояснювати їх економічне значення.

Таблиця 1

Завдання на виконання індивідуальної роботи за дисципліною

з/п

Назва індивідуальної роботи

Назва теми, за якою виконується робота

Кіль-кість годин

Термін, тиждень

Сума балів

Назва програми на ПЕОМ (у фонді ІОЦ інституту)

видачі завдання

подання та захисту звіту

план

факт

план

факт

1.

Розрахунок еластичності попиту і пропозиції по ринкам міста

Тема 5. Ринковий попит.

6

3

7

5

Розрахунок еластичності попиту

2.

Максимізація прибутку і конкурентна пропозиція

Тема 8. Витрати виробництва.

8

9

12

10

Максимізація прибутку та конкурентна пропозиція

3.

Принципи ціноутворення за ринкової влади

Тема 11. Монопольний ринок

9

11

14

5

Пакет приклад-

них програм Exel

Разом:

23

20

Варіант індивідуального завдання обирається студентом у відповідності з порядковим номером по журналу академічної успішності.

Індивідуальна робота має бути оформлена у вигляді окремого звіту (на форматі А-4). Типова структура звіту наступна: титульний аркуш; мета роботи, завдання та алгоритм виконання; розрахунки та графіки, які студент отримує в процесі виконання роботи на ПЕОМ; висновки по роботі.

Захист індивідуального завдання передбачає коротке викладення студентом змісту виконаної роботи та відповіді на поставлені запинання, які дають можливість з'ясувати викладачеві ступінь та глибину набутих знань останнім .

Якщо робота захищається зі значними відхиленнями щодо термінів її захисту та коли студент дає неточні відповіді на поставлені запитання, а також у випадку неохайного оформлення поданого до захисту звіту та наявності помилок у проведених розрахунках, кількість балів буде знижуватися пропорційно до наявності тих чи інших зауважень по роботі.

Оцінка захисту індивідуальних робіт входить складовою частиною загальної (інтегральної) оцінки, яка виставляється студенту у формі допуску до іспиту.

Індивідуальне завдання №1 "розрахунок еластичності попиту"

Мета роботи — з'ясувати поняття цінової, перехресної еластичності та еластичності попиту від доходу, оволодіти методами їх розрахунку.

Для досягнення поставленої мети студент повинен:

  1. володіти такими поняттями, як: цінова, перехресна еластичність та еластичність попиту від доходу, нормальні блага, нижчі блага, товари-субститути, товари-компліменти;

  2. знати методи розрахунків коефіцієнтів еластичності;

  3. уміти користуватися пакетом Excel, будувати таблиці, складати формули, працювати з базою даних;

  4. підготувати алгоритм розв'язання задачі з використанням комп’ютерної програми „Розрахунок еластичності попиту”.

Завдання:

На основі отриманих вихідних даних розрахувати коефіцієнти цінової, перехресної еластичності попиту та еластичності попиту за доходом, зробити необхідні висновки.

Хід роботи:

У вашому розпорядженні є певна сума грошей які складають ваш місячний бюджет ( І1) та (І2,), дані щодо розміру бюджету наведено у дод А. Ви живете один або одна і вам необхідно придбати на ці гроші продукти харчування на місяць. При цьому слід дотримуватись наступних вимог:

  1. необхідно забезпечити нормальне харчування (не залишитися голодним і не купувати більше, ніж необхідно);

  2. ніяких запасів харчів на початок місяця у вас немає, як і немає можливості залучити додаткові кошти.

При розрахунку кількості необхідних продуктів харчування порадьтеся з батьками, намагайтеся спланувати закупку продуктів таким чином, щоб їх кількість відповідала вашим реальним потребам, а асортимент продуктів був якомога різноманітнішим.

До обов'язкових щоденних витрат мають входити дві поїздки на транспорті (в інститут і з інституту) з оплатою проїзду разовими квитками.

Вам необхідно витратити всі кошти, що є у вашому розпорядженні. На гроші що залишились після придбання продуктів харчування, можна купити квитки в кіно або на дискотеку.

В дод. Б наведено умовний список продуктів та ціни на них (Р1), із яких ви повинні самостійно вибрати ті товари, які будете купувати.

Розрахунки коефіцієнтів еластичності здійснюються із використанням комп’ютерної програми „Розрахунок еластичності попиту”, яка входить до переліку комп’ютерних програм кафедри економіки підприємств.

Інструкція для використання комп’ютерної програми

1. На аркуші "Вихідні дані" в чарунках, що зафарбовані темним кольором необхідно зазначити дані Вам рівні бюджету (І1) та (І2), згідно до Вашого варіанту та вказати два рівні цін: ціна (Р1) приймається із заданого у табл. 2 інтервалу, ціна (Р2) обирається студентом самостійно, таким чином, щоб виконувалися такі умови:

- ціни всіх товарів без виключення змінюються;

- зміна цін відбувається різноспрямовано та пропорційно.

2. На аркуші "Розрахунок" в чарунках, що зафарбовані темним кольором студент вказує кількість товару, яку Він прийняв рішення споживати відповідно до рівня бюджету та за даного рівня цін.

Перша кількість(Q1) задається за початкового рівня цін (Р1) та вихідного бюджету (І1).

Друга кількість (Q2) задається з урахуванням другого рівня цін (Р2) та вихідного бюджету (І1).

Третя кількість (Q3) вказується при другому рівні цін (Р2) та другому бюджеті (І2).

3. На аркуші "Перехресна еластичність" в чарунках що зафарбовані темним кольором необхідно ввести коди товарів, перехресні еластичності яких Ви бажаєте дослідити.

Для кожного коефіцієнта еластичності (для кожної пари товарів) є окрема таблиця.

Коди товарів вказуються відповідно до їх порядкового номера в таблиці "Розрахунки".