Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка мікроекономіка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
343.55 Кб
Скачать

Хід роботи:

Досліджують поведінку підприємства в умовах простої монополії. Для цього в Excel складають таблицю "Дослідження цінової політики підприємства в умовах простої монополії". Після присвоєння назви таблиці і заголовків стовпцям (відповідно "ціна", "Обсяг попиту на сегменті А", "обсяг попиту на сегменті Б", "обсяг ринкового попиту", "валова виручка", "гранична виручка" і "граничні витрати") в блоці А4:А28 розміщують дані про ціну, що встановлює монополіст на свою продукцію (їх необхідно підібрати самостійно таким чином, щоб вони містили ціну, за якої обсяг ринкового попиту є найменшим і ціну, за якої обсяг ринкового попиту буде максимальним; загальна кількість цін не повинна бути меншою 25). В клітинку В4 записують формулу, яка відповідає функції попиту на сегменті А, і копіюють її у блок В5:В28. В клітинку С4 записують формулу, яка відповідає функції попиту на сегменті Б і копіюють її у блок С5:С28. В клітинку D4 записують формулу для визначення величини ринкового попиту на продукцію монополіста і копіюють її у блок D5:D28. В клітинку E4 записують формулу для визначення величини граничної виручки і копіюють її у блок Е5:Е28. В блоці Р4:Р28 розмішують дані про граничні витрати підприємства.

Використовуючи "Майстер діаграм" будують графіки ринкового попиту, граничної виручки і граничних витрат підприємства Роблять висновки про обсяг випуску і ціну, які забезпечують максимальний прибуток Визначають величину цього прибутку, а також ступінь монопольної влади підприємства використовуючи коефіцієнт Лернера.

Досліджують поведінку підприємства в умовах здійснення цінової дискримінації. Для цього складають дві таблиці: першу з назвою "Дослідження цінової політики підприємства на сегменті А в умовах здійснення цінової дискримінації", а другу з назвою "Дослідження цінової політики підприємства на сегменті Б в умовах здійснення цінової дискримінації". Обидві таблиці повинні містити колонки з назвами "ціна", "обсяг попиту", "валова виручка", "гранична виручка" і "граничні витрати", які заповнюються аналогічно попередній таблиці.

Використовуючи "Майстер діаграм" будують графіки попиту, граничної виручки і граничних витрат підприємства на кожному з ринкових сегментів. Роблять висновки щодо обсягу випуску і ціни, які забезпечують максимальний прибуток. Визначають величину цього прибутку.

Порівнюють прибутки підприємства до і після здійснення цінової дискримінації. Роблять необхідні висновки.

Звіт про виконання індивідуальної роботи повинен містити:

  1. Мету роботи;

  2. Задачі;

  3. Вихідні дані з зазначенням номеру варіанту;

  4. Таблицю і графіки, які досліджують цінову політику підприємства в умовах простої монополії, висновки про обсяг виробництва і ціну, які забезпечують максимальний прибуток, розрахунки ступеня монопольної влади підприємства і величини максимального прибутку;

  5. Таблиці і графіки, які досліджують цінову політику підприємства за умов здійснення цінової дискримінації на ринкових сегментах А і Б, висновки про обсяги виробництва і ціни, що забезпечують максимальний прибуток, розрахунки величини цього прибутку;

  6. Загальні висновки по роботі стосовно вигідності для монополії здійснення цінової дискримінації.