Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора політекономія.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
288.77 Кб
Скачать

Суть конкуренції та її види

Конкуренція — економічне змагання виробників однакових видів продукції на ринку за залучення більшої кількості покупців та одержання максимального доходу в короткостроковому або довгостроковому періодах. Основа конкурентних відносин — свобода вибору — реалізується у формі прагнення кожного одержувати для себе особисто грошовий доход. Конкуренція означає наявність на ринку великої кількості незалежно діючих продавців і покупців.

Існує шістьвидів конкуренції:  1. функціональна конкуренція - базується на тому, що одну й ту саму потребу споживача можна задовольнити по-різному;  2. видова конкуренція - це конкуренція між аналогічними товарами, але різними за оформлення;  3. предметна конкуренція - це конкуренція між аналогічними товарами, але різними за якістю вироби і по привабливості марки;  4. цінова конкуренція - зниження ціни збільшує продажі, приводить до розширення ринку;  5. прихована цінова конкуренція: буває двох видів

. продаж особистого товару за ціною конкурента

. зниження ціни споживання товару  6. незаконні методи:

. антиреклама товарів конкурентів;

. виробництво товарів імітаторів (підробка).

Позитивні сторони конкуренції:  1. конкуренція змушує постійно шукати і використовувати у виробництві нові можливості;  2. конкуренція вимагає удосконалювати техніку і технології;  3. конкуренція стимулює підвищення якості товару;  4. конкуренція змушує знижувати витрати (і ціни);  5. конкуренція вимагає від постачальників товарів (продавців) знижувати ціни на пропонований товар;  6. конкуренція орієнтує на асортимент товарів підвищеного попиту;  7. конкуренція підвищує якість продукції (клієнт завжди правий);  8. конкуренція вводить нові форми управління.

Негативні сторони конкуренції:  1. при конкуренції спостерігається нещадність і жорстокість по відношенню до невдасі;  2. численність «жертв» у вигляді банкрутств і безробіття.

Будь-який товар або послуга в більшій чи мньшей ступеняконкурентоспроможна. На конкурентоспроможність впливають наступні фактори:

a) при його виробництві: . продуктивність праці; . рівень оподаткування; . впровадження науково-технічних розробок; . розміри прибутку підприємства; величина оплати праці.

б) при його споживанні: . продажна ціна товару; . якість; . новизна; . післяпродажне обслуговування; . рівень передпродажної підготовки.

Недосконала конкуренція.

З попереднього пункту курсової роботи видно, що “…досконально конкурентні ринки ефективно розподіляють ресурси без державного втручання, але це не означає, що реально існуючі ринкові економіки є ефективними” [10,191]. На практиці конкуренція звичайно є недосконалою. Прикладами недосконалої конкуренції (imperfect competition) є монолістична та олігополістична конкуренція.

Монополістична конкуренція

За умов монополістичної конкуренції велика кількість виробників пропонує схожу, але не ідентичну продукцію, тобто на ринку присутні гетерогенні товари. Якщо за умов досконалої конкуренції фірми виробляють стандартизовану (однорідну) продукцію, то за умов монополістичної конкуренції виробляється диференційована продукція. Дифференціаціия стосується передовсім якості продукту чи послуг, завдяки чому у споживача складаються цінові переваги. Продукція може бути диференційована також за умовами післяпродажного обслуговування (для товарів тривалого користування), за близькістю до покупців, за інтенсивністю реклами тощо

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]