Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovid.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
36.12 Кб
Скачать

1.Античні міста-держави в Північному Причорномор’ї та Криму.

Давньогрецькі міста виникли в Північному Причорномор’ї в кінці VІІ ст.. до н. е., коли почалося активне розселення греків по узбережжях Середземного моря.

Причини грецької колонізації: перенаселення Греції в І тис. до н. е.; нестача землі; пошук джерел сировини, передусім металів; пошук ринків збуту своїх товарів.

Засновувалися поселення переважно в гирлах річок. Спочатку це були торгові факторії, які згодом виростали в адміністративні й культурні центри.

Найбільші міста: Ольвія, Тіра, Херсонес, Пантікапей, Керкінітіда.

Займалися землеробством (вирощували пшеницю, городину, виноград), риболовля, ремесла (металообробка, гончарство, ткацтво, виготовлення виробів зі скла, дерева, кістки, ювелірна справа). Важливе місце посідала торгівля.

Політичний устрій: античні міста-держави Північного Причорномор’я копіювали грецькі міста-держави. Частина з них була рабовласницькими республіками (Боспорське царство).

Культура і релігія: греки зберігали традиції своєї батьківщини в питаннях освіти, надання медичної допомоги. Існували школи, театри. Боги: Артеміда, Апполон, Діоніс.

На початку нової ери грецькі міста почали занепадати: набіги кочовиків. У І ст. до н. е. потрапляють у залежність до Римської імперії, а ІV – V ст. були захоплені племенами готів і гунів.

2. Голодомори в 1921-1923, 1932-1933 рр.

Голодомор 1921 – 1923 рр.

Причини:післявоєнна розруха; скорочення виробництва сільськогосподарської продукції; підрив сільського господарства продрозкладкою; незацікавленість селян у результаті праці; вивезення хліба до Росії та ін. республік; експорт хліба; посуха і неврожай у південних та степових районах України.

Заходи влади: замовчування наявності голоду в Україні тривалий час; продовження збору продподатку та вивезення хліба з України; вилучення церковних цінностей під приводом боротьби з голодом; дозвіл міжнародним організаціям надати допомогу голодуючим.

Наслідки голоду: в Україні від голоду померло 1,5 – 2 млн. чоловік; придушення селянського повстанського руху в Україні та зміцнення більшовицької влади.

Голодомор 1932 – 1933 рр.

Причини: волюнтаристська політика сталінського керівництва; прискорена насильницька колективізація; завищений план хлібозаготівель для України на 1932 р.; постанова «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів та кооперацій і зміцнення суспільної власності» відома в народі як «Закон про п’ять колосків» - за крадіжку колгоспного майна передбачалося розстріл із конфіскацією всього майна або позбавлення волі терміном не менше 10 років; діяльність в Україні надзвичайної комісії на чолі з В. Молотовим, основною метою якої було вилучення хліба в селян за всяку ціну.

Отже, хлібозаготівельна компанія перетворилася на цілеспрямоване фізичне винищення українського селянства.

Заходи влади: продовження хлібозаготівель; створення загороджувальних загонів, які не випускали селян до міст; замовчування голоду; відмова від міжнародної допомоги.

Наслідки: величезні людські втрати; знищення українського села; подолання опору колективізації і як наслідок – перемога колгоспного ладу на селі.

Білет № 5