Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Давид Бен.doc 24.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
168.45 Кб
Скачать

2. Друга світова війна

1 вересня 1939 року німецькі війська вторглися на територію Польської Республіки, а третього вересня Давид Бен-Гуріон повернувся із закордонної поїздки в Палестину. На одній з нарад лідерів Хагани він виголосив промову, в якій розвинув думку про те, що ця війна реальний шанс створити єврейську державу, і перш за все для цього необхідно було створити єврейську армію. Бен-Гуріон сподівався на поліпшення відносин єврейського населення з англійським урядом, ослаблення режиму «Білої книги», однак цього не відбулося, Британія навпаки посилила свою політику [30].

28 лютого 1940 був опублікований антисіоністської земельний закон, який поділив територію Палестини на три сектори. Тільки в одному з яких, куди входила Саронской долина, можна було купувати землю євреям. На наступний день Бен-Гуріон подав у відставку з поста голови правління Єврейського Агентства [30].

Тепер він хотів присвятити себе боротьбі з британськими властями. 29 лютого по пропозицією Бен-Гуріона пройшов загальний страйк єврейських робітників Палестини, по країні прокотилася хвиля демонстрацій, які іноді переростали в сутички з поліцією. У великих містах люди вийшли на вулиці з кирками і камінням, а також з прапорами і гаслами. 5 березня сталося сутички з поліцією, в яких брала участь і Хагана [30]. Збройний опір властям розкололо ішува, на думку декого це було допомогою Третьому Рейху, боротьбу з яким вела тоді Британія. Однак Бен-Гуріон був непохитний і закликав продовжувати боротьбу, на засіданні Правління Єврейського агентства 8 квітня 1940 його пропозиції були відкинуті, і Бен-Гуріон подав у відставку. Однак інші члени Правління відмовилися її приймати і тоді він їде закордон, на дев'ять місяців [31].

У Лондоні він зустрічався з сіоністськими діячами, у яких шукав підтримки своїх ідей, але й тут він підтримки не зустрів. Тим часом війна вибухнула з новою силою, Німеччина напала ще на декілька країн. Зважаючи на це Бен-Гуріон висунув нове гасло: «Ми будемо воювати проти Гітлера, немов не існує" Білої книги ", і ми будемо боротися проти" Білої книги "так, наче немає Гітлера». Незабаром у відставку пішов Чемберлен, новим прем'єр-міністром Великобританії став Уїнстон Черчілль, який позитивно ставився до сіонізму і мав у своєму оточенні кілька просіоністскі налаштованих людей [31].

З початком Другої світової війни Бен Гуріон підтримав єврейських добровольців, що вступали в британську армію, в той же час він вважав за необхідне продовжувати боротися проти Великобританії в Палестині.

В цей період діяльність по протидії британським властям була припинена. Британська армія почала вербувати євреїв в армію, також було створено єврейське національне з'єднання - Єврейська бригада. На початку війни воєнізовані єврейські організації Іргун і Льохи також призупинили свою діяльність проти англійців, але пізніше ці організації відновили боротьбу проти британських властей. Офіційний ішува і Хагана на чолі з Бен Гуріоном різко засудили дії Іргуна і Лехі.

У 1942 році Давид Бен-Гуріон відправився в США, щоб роз'яснити позицію ішува з основних питань, тоді ж він оприлюднив Балтиморському програму, яка відкрила боротьбу євреїв за створення своєї держави в Ерец-Ісраель. Під час другої Світової війни і після її закінчення Бен Гуріон виступав проти Великобританії, яка, як і інші держави, ігнорувала положення європейського єврейства.

Після закінчення війни керівництво ішува активізувало боротьбу проти англійців, була розгорнута активна політична боротьба за створення єврейської держави.

Після закінчення Другої Світової Війни Бен Гуріон отримав в Єврейському агентстві посаду відповідального за безпеку. На цій посаді він сприяв створенню єврейського опору для організації спільної боротьби з британцями з боку трьох підпіль. Він зробив термінові дії для покупки зброї та підготовки організації його доставки для того, щоб перетворити організацію Хагана в армію, яка могла б протистояти не тільки нерегулярним силам місцевих арабів, але й атакам армій арабських країн.

У вересні 1947 року Бен-Гуріон склав лист, направлений до лідерів релігійного руху Агудат Ісраель. У листі Бен-Гуріон обіцяв піти на ряд уступкок в області права в майбутньому державі. Зокрема, він обіцяв проголосити суботу днем ​​відпочинку. Також Бен Гуріон обіцяв відмовитися від цивільних шлюбів і забезпечити автономію релігійної освіти. Причиною до написання такого листа було бажання Бен-Гуріона заручиться підтримкою всіх кіл єврейського суспільства на території підмандатної Палестини.

Цей лист визначило внутрішню політику Держави Ізраїль на десятиліття, зміцнило позицію релігії в державі.

Бен Гуріон став на чолі боротьби офіційних установ ішува і сіоністського руху за отримання від ООН плану поділу (рекомендації комісії УНСКОП і рішення генеральної Асамблеї від 29 листопада 1947 року про розділі Ерец Ісраель на дві держави - єврейське і арабське). Він провів рішення про проголошення Держави Ізраїль, незважаючи на інтенсивне, до останньої хвилини, опір цьому кроку впливових осіб з боку правих, лівих, релігійних і також з боку МАПА.