Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Давид Бен.doc 24.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
168.45 Кб
Скачать

1.4 Повернення в Палестину

28 липня 1914 Бен-Гуріон і Бен-Цві сіли на російський пароплав «Корнілов», про початок Першої світової війни вони дізналися 1 серпня, коли два німецьких корабля (Гебен і Бреслау) погналися за «Корніловим», який після виснажливої ​​гонки все- таки прибув в Яффо [22].

В цей же час турки ввели для євреїв спеціальний податок, євреїв які не були підданими Османської імперії почали висилати з країни, у відповідь на це провідні сіоністські лідери (Жаботинський, Вейцман та інші) закликали палестинське єврейство підтримати країн-учасниць Антанти. Бен-Гуріон і Бен-Цві виступили проти цього, вони почали агітувати євреїв приймати Османський підданство, вони побоювалися, що якщо євреї виступлять проти турків, вони виженуть їх з Палестини. Їм навіть вдалося домогтися дозволу сформувати роту єврейської міліції, однак вона була розпущена рішенням Джемаль-паші, який також закрив газету Ха-ахадут і оголосив сіоністів ворогами імперії [23]. Бен-Гуріон і Бен-Цві допитувалися і квітні 1915 року були вислані з Палестини, за зв'язок з сіоністським рухом [23].

1.5 Життя в Америці

Навесні 1915 року Бен-Гуріон і Бен-Цві сіли на грецький пароплав «Патрос» і вирушили до Сполучених Штатів Америки, незабаром вони прибули в Нью-Йорк, де їх зустріли члени партії Поалей Ціон [23]. Бен-Гуріон і Бен-Цві прибутку в США щоб створити рух Халуц, після прибуття вони звернулися до керівництва партії з проханням організувати їм турне по країні, щоб створити в кожному місті, яке вони відвідають осередок нового руху [23]. Бен-Гуріон їздив по країні, виступав, однак одиниці вступали в новий рух, Халуц було виразом його поглядів, він вважав, що євреї повинні володіти Ерец-Ісраель, використовувати і обробляти її [23]. Нашу землю ми отримаємо не з рук міжнародного конгресу або правлячої держави, а з рук єврейського трудівника, який приїде, щоб пустити в неї коріння, жити на ній і оживити її. Ерец Ісраель буде нашою, коли ми будемо складати більшість тертьових на ній і охороняють її [23].

Цитата зі статті Бен-Гуріона «Дарування землі»

У тому ж 1915 році він виступив з промовою на з'їзді Поалей Ціон в Клівленді, Бен-Гуріон виступив проти створення єврейської держави відразу після закінчення Першої світової війни. Готуючи матеріал до книги Бен-Гуріон багато часу проводив у великих бібліотеках Нью-Йорка і Вашингтона [24].

Незважаючи на старання Бен-Гуріона і Бен-Цві рух «Халуц» не стало популярним в США, тоді вони випустили два збірочки «Халуц». Також була випущена книга «Ізкор», що розповідає про героїчні смертях євреїв-членів загонів самооборони, так як книга мала великий успіх, було вирішено випустити ще одну книгу про Палестину. За роботу над книгою він отримував від Поалей Ціон десять доларів на місяць, і навесні 1918 року книга вийшла в світ [24].

У 1917 році Давид Бен-Гуріон познайомився з Поліною Монбаз, єврейкою з Мінська, яка в той час працювала медсестрою в одній з нью-Йоркс лікарень, вона почала допомагати йому в збиранні матеріалів до книги. 5 грудня 1917 вони одружилися, пара зняла квартиру на вулиці Едпорт в Брукліні, де Бен-Гуріон прожили всього чотири місяці [24].

2 листопада 1917 світ побачив Декларацію Бальфура, в якій Артур Бальфур повідомляв лорду Уолтеру Ротшильду про те, що Британський уряд прихильно ставиться до ідеї створення єврейського держава в Палестині. На тлі загального тріумфу Бен-Гуріон скептично поставився до цього документа, він як і раніше вважав, що євреї самі повернуть собі державу [25]. Незабаром стало ясно, що Османська імперія програє війну, і тоді Бен-Гуріон, як і інші сіоністські лідери виступив за створення єврейського з'єднання у складі армії однієї з країн Альянсу [25]. Він їде до Вашингтона, де зустрічається з Луї Брандайсом, членом верховного суду США і сіоністом. Бен Гуріон розповів Брандайсу про свою ідею створити у складі армії Сполучених штатів єврейський полк, який треба буде послати воювати в Палестину [25]. Ця ідея зацікавила Луї Брандайса і він виклав її президенту США Вудро Вільсона. Проте він відкинув цю пропозицію, тому що США воювали з Німеччиною, а не з Туреччиною.

Проте єврейський полк був все-таки створений, за пропозицією Жаботинського, але вже в складі британської армії. 26 квітня 1918 Бен-Гуріон вирішив вступити в Єврейський легіон, ніж засмутив свою дружину, яка на той момент перебувала на четвертому місяці вагітності [25]. 28 травня він присягнув на вірність Британії, а вже 29 травня виїхав в тренувальний табір у Віндзорі, Канада. По прибуттю до табору Давид зустрів свого друга, Іцхака Бен-Цві який прибув туди на тиждень раніше за нього [25].

У 1918 році Бен-Гуріон було вже тридцять два роки, він був сформованим політичним діячем і оратором, на кожному мітингу він показував свій талант оратора. Начальство прийме його, і йому запропонували взяти чин капрала, але Бен-Гуріон від нього відмовився, бо вважав, що буде більш корисний в якості звичайного солдата, ніж в якості капрала. Однак майор переконав його, що йому треба прийняти чин, так як після висадки військ на іншому континенті керівництво буде зосереджено в руках військових командирів, а не виборних комітетів [25].

11 липня 1918 Бен-Гуріон відплив до Великобританії, 14 серпня його військову частину перекинули до Єгипту, куди він прибув 28 серпня [25]. Через тиждень після прибуття в Єгипет Давид захворів дизентерією, після чого кілька тижнів пролежав у лікарні. До лікарні йому прийшла телеграма від дружини, Поліни, у них народилася дочка. 3 листопада Бен-Гуріон прибув до Палестини [25].