Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технологія.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
34.71 Кб
Скачать

Метод сітьового планування та управління.

Система СПУ – один з найважливіших класів систем організаційного управління. В основі цієї системи лежить графоаналітичний метод управління процесами проектування будь-яких систем.

Сітьова модель – особливий вид операційної моделі, яка може з будь-яким необхідним ступенем деталізації відображати склад і взаємозв’язок всіх робіт комплексу за певний період часу.

Сітьова модель складається з сітьового графіка, який являє собою графічне відображення процесу виконання комплексу робіт і інформації про роботи комплексу, який розглядається.

Основні елементи сітьового графіка – це роботи (зображуються стрілками) і події ( зображуються колами).

Справжня робота й очікування зображуються на сітьовому графіку суцільними стрілками, а фіктивна – пунктирними.

Події в сітьовому графіку відображають кінцеві результати робіт. Поняття “подія” може мати такі значення:

початкова подія, здійснення якої означає можливість початку виконання комплексу робіт, вона не передбачає жодної роботи, що входить до неї;

завершальна подія, здійснення якої означає закінчення виконання комплексу робіт, вона не має жодної роботи, що виходить з неї;

проміжна подія, здійснення якої означає завершення усіх робіт, що входять до неї, й можливість початку виконання усіх робіт, які виходять з неї.

Кожна робота сітьового графіка з’єднує дві події, одна з яких є початковою, друга – кінцевою. Для зручності розрахунку сітьового графіка усім подіям дається порядковий номер. Тому кожна робота сітьового графіка може бути зашифрована за допомогою номерів її початкової й кінцевої події.

Низка послідовності робіт, яка з’єднує початкову і завершальну події, в якій кінцева подія кожної роботи збігається з початковою подією наступної роботи, називається повним шляхом сітьового графіка.

Повний шлях, який має найвищу тривалість, називається критичним. Тривалість критичного шляху визначає загальну тривалість виконання комплексу робіт у цілому. У сітьовому графіку може бути кілька критичних шляхів. Для наочності роботи критичного шляху на графіку позначаються потовщеною, подвійною чи кольоровою лінією.

2). Правила побудови сітьового графіка

1. Сітьовий графік повинен чітко відображати логічний взаємозв’язок і поступовість усіх подій.

2. Графік має бути по можливості симетричним, не заплутаним.

3. Бажано, щоб стрілки робіт на графіку не перехрещувалися й мали переважно напрям зліва направо.

4. Кожна подія й робота повинні зустрічатися на сітьовому графіку лише один раз.

5. Номери подій біля засади стрілок робіт мусять бути меншими, ніж біля вістря.

6. Якщо між двома подіями необхідно показати дві (чи більше) паралельно виконані роботи, треба ввести додаткову подію й фіктивну роботу.

7. На сітьовому графіку не повинно бути подій (за винятком початкової), в які не входила б одна чи кілька робіт.

8. На сітьовому графіку не повинно бути замкнених контурів.

Оптимізація сітьового графіка

Оптимізація сітьового графіка в залежності від повноти розв'язуваних задач може бути умовно розділена на приватну і комплексну. Видами приватної оптимізації сітьового графіка є: мінімізація часу виконання комплексу робіт при заданій його вартості; мінімізація вартості комплексу робіт при заданому часі виконання проекту. Комплексна оптимізація являє собою знаходження оптимального співвідношення величин вартості і термінів виконання проекту в залежності від конкретних цілей, що ставляться при його реалізації.

Оптимізація сітьового графіка представляє процес поліпшення організації виконання комплексу робіт з урахуванням терміну його виконання. Оптимізація проводиться з метою скорочення довжини критичного шляху, раціонального використання ресурсів.