Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова по ІСТ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
811.52 Кб
Скачать

Рубрика: Соціум. Наука. Культурa, Економіка

Гудзь Н.О., Шелудько А.Г., Даценко Г.В.

Розділ 2 Проектування інформаційного забезпечення

    1. Склад і структура інформаційного забезпечення

Основою розробки інформаційного забезпечення (ІО) – є дані функціональних задач, що спроектовані в розділі 1. В склад ІО входить сукупність методів і засобів єдиної системи організації і зберігання, накопичення і актуалізації, доступу і здобуття, обробки і використання виробничої інформації.

IO в своєму складі об’єднує:

  • систему класифікації і кодування об'єктів предметної області (СКК),

  • позамашинну БД (ПБД),

  • інформаційну(машинну) БД (ІБД),

CКК використовується для класифікації даних предметної області – оперативної і нормативно-довідкової, виділення та систематизації об'єктів ІС, їх властивостей і відносини. Використані системи класифікації і кодування реалізуються у вигляді класифікаторів та довідників.

ПБД описує систему немашинних інформаційних засобів, що замикають контур зворотного зв’язку по неавтоматизованим ділянкам ІС. ПБД відображає організаційне оперативне управління та описує циркуляцію документопотоків і технологію обробки документів за маршрутом їх проходження.

ІБД являє собою машинну базу даних, що забезпечує роботу всіх програм для рішення функціональних задач. Основою проектування ІБД є вибрана модель представлення даних. ІБД відображає модель предметної області ОУ, що автоматизується, в обсязі використовуваного функціонального забезпечення.

Розробка і експлуатація IO як системи розподілених баз даних і знань заснована на принципах інформаційної єдності і модульності, комплексування і інтеграції, адаптації і розвитку, а також максимальної локалізації даних і прикладних задач за структурними складовими системи.

Процес проектування ІО включає виконання наступних етапів:

- розробка вимог до інформаційного забезпечення за результатами вивчення предметної області (розділ 1);

  • розробка СКК предметної області, що аналізується;

  • розробка ПБД (макетів вхідних і вихідних повідомлень (запитів і звітів до БД );

  • проектування БД.

Проектування БД в свою чергу включає:

  • зовнішнє(концептуальне) проектування (розробка концептуальних моделей окремих задач і функціонального наповнення);

  • інфологічне проектування(розробка інфологічної моделі предметної області);

  • логічне (датологічне)проектування(орієнтоване на конкретну СУБД) ;

фізичне проектування (конструювання бази даних засобами конкретної СУБД).

2.1.1. Проектування системи класифікації та кодування(cкк)

Система класифікації та кодування використовується для класифікації всіх об’єктів предметної області, кодуванні інформація про ці об’єкти для збереження в БД. Розробка СКК є початковим етапом розробки інформаційного забезпечення , вона використовується для систематизації предметної області і зниження порядку її складності.

Класифікація інформації здійснюється після вивчення і аналізу документів з їх реквізитами, що описують об’єкти і процеси предметної області, яка підлягає відображенню в БД.

Із множини документів з їх реквізитами виділяються ті, які приймають участь у побудові бази даних згідно вимог користувача і проектувальника бази даних. Після класифікації множини об’єктів здійснюється їх кодування, тобто присвоєння певного коду класифікаційній групі. При кодуванні інформації враховується поділ її на умовно-постійну і оперативну.

До умовно-постійної інформації відноситься та, яка протягом тривалого терміну не змінюються для даного об’єкту або ж задачі. В первинних документах це можуть бути: назви підприємств і підрозділів, посади з посадовими окладами, бухгалтерські рахунки і об’єкти аналітичних обліків і інше. Оперативна інформація описує зміни властивостей об’єкта в процесі його діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]