Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДП МВ 2012 Вип.роб.бакалавра МП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
3.2 Mб
Скачать
  1. Поради щодо вибору теми та об’єкту проектування

ВАР являє собою самостійну і творчу роботу, при виконанні якої студент застосовує теоретичні знання і практичні навички, отримані ним при вивченні таких дисциплін, як «Загальна технологія харчових виробництв та технологія галузі», «Деталі машин» , «Процеси і апарати харчових виробництв», «Технологічне обладнання харчових виробництв», «Монтаж, діагностика та ремонт обладнання» та ін. Керівник роботи консультує і направляє студента по технічно-правильному і більш економічному шляху.

Мета виконання випускної роботи бакалавра – завершення формування самостійного, творчого, висококваліфікованого бакалавра з машинобудування.

Задачі випускної роботи бакалавра: перевірка знань по фундаментальним, професійно-орієнтованим та спеціальним дисциплінам навчального плану спеціальності; розвиток практичних навичок, застосування сучасних методів аналізу, порівняння і обґрунтування запропонованих проектних рішень; розвиток навичок самостійного виконання конструктивних розрахунків.

Тематика випускних робіт бакалавра спрямована на вирішення актуальних питань виробництва: проектування сучасного обладнання, та реконструкція діючого. Вона тісно пов’язана з тематикою курсових проектів студентів з дисциплін «Процеси і апарати харчових виробництв» та «Монтаж, діагностика та ремонт обладнання» і є продовженням цих проектів.

Тематика випускних робіт бакалавра розподіляється на два напрямки: хімічне виробництво і виробництво будівельних матеріалів. Вона визначається зв’язками кафедри з підприємствами галузі, науковими розробками кафедри та тематикою робіт студентів у системі НДРС.

Темами випускних робіт бакалавра передбачаються:

  1. Проектування або реконструкція обладнання для виконання певних технологічних операцій.

  2. Проектування або виготовлення лабораторного обладнання кафедри.

  3. Конструкторська розробка складного агрегату (машини чи апарату) нового типу з технологічною прив’язкою до діючого виробництва, механізація виробничих процесів.

  4. Розробка науково-дослідних і лабораторних стендів з моделюванням машин або апаратів промислового типу та проведення необхідних досліджень.

Роботи, які розробляються за вихідними даними виробництва і рекомендуються ДЕК до впровадження, називаються реальними.

Комплексні роботи виконується бригадою у складі 2-3 студента. Назва теми повинна вміщати найбільш характерні ознаки об’єкту і бути короткою.

Робота над випускною роботою бакалавра може починатися студентом з моменту початку вивчення таких дисциплін, як «Процеси і апарати харчових виробництв» та «Монтаж, діагностика та ремонт обладнання». При цьому послідовно виконуються курсові проекти з названих дисциплін та ВАР бакалавра. Тема роботи проходить через споріднені або різні спеціальні дисципліни. Така робота проводиться на протязі 3 і 4 курсів.

Теми випускних робіт бакалаврів обговорюються на засіданні кафедри і затверджуються наказом по університету.

  1. Захист випускної атестаційної роботи

    1. ВАР допускається до захисту при наявності позитивного відзиву керівника та підпису завідувача кафедрою. Захист роботи відбувається в термін, встановлений графіком навчального процесу. Захист відбувається на відкритому засіданні державної атестаційної комісії у складі:

  • голови ДЕК;

  • професорів, доцентів і викладачів випускної кафедри;

  • секретаря ДЕК.

    1. Захист починається з представлення секретарем студента членам ДЕК. Для викладення основних положень студенту надається 7 хв. Після цього він відповідає на запитання членів ДЕК. Потім секретар зачитує відзив керівника. Після захисту на засіданні ДЕК обговорюються результати захисту по кожному студенту, приймається рішення про присвоєння освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра з напрямку 050503 – машинобудування.