Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДП МВ 2012 Вип.роб.бакалавра МП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
3.2 Mб
Скачать

2.4. Вміст кожної структурної частини

ВАР бакалавра включає в себе пояснювальну записку і графічну частину, яка відображає комплекс прийнятих проектних рішень, що відповідають завданню на проектування.

2.4.1. Пояснювальна записка

У пояснювальній записці викладається зміст випускної роботи. Склад пояснювальної записки наведений вище.

В деяких випадках у залежності від особливості випускної роботи по узгодженню з керівником назви деяких підрозділів можуть бути замінені, окремі підрозділи можуть бути відсутніми, а деякі внесені додатково.

2.4.2. Реферат

Реферат – заключний етап роботи над роботою. В ньому проводиться перелік основних проектних рішень, дається характеристика їх новизни, вказуються найбільш перспективні для використання в промисловості.

У рефераті указуються об’єм пояснювальної записки (в сторінках), графічної частини (в листах формату А1).

Обсяг реферату не перевищує однієї сторінки рукописного тексту.

2.4.3. Вступ

У вступі викладаються основні задачі і перспективи розвитку підприємства у зв’язку з загальними напрямками розвитку галузі. Обґрунтовується необхідність вирішення питань, які розглядаються в роботі. Описуються елементи технічної новизни та їх взаємозв’язок з показниками якості оброблюваного продукту. Обсяг 1-3 сторінки.

2.4.4. Огляд конструкцій проектованого обладнання

В розділі проводиться обґрунтування необхідності розробки нового або модернізації існуючого обладнання конкретного підприємства. Для цього на основі матеріалів виробничої практики аналізується робота діючого обладнання технологічної схеми, виявляються «вузькі місця». Аналізуються літературні дані і провадиться порівняння діючої схеми з більш прогресивними схемами і робиться висновок про її перспективність. Якщо схема застаріла, то пропонується нова з переліком машин і апаратів для її здійснення.

Після аналізу роботи схеми проводиться аналіз проектованого об’єкту. Порівнюються типові конструкції машин і апаратів, аналізуються їхні позитивні якості і недоліки, пропонуються шляхи інтенсифікації роботи обладнання, підвищення якості продукції. Вказується проектне рішення про заміну, модернізацію чи конструювання нового обладнання та конкретна якісна перевага запропонованого нового об’єкту.

Обсяг 6-10 сторінок.

2.4.5. Розрахунково-пояснювальна частина має такий склад:

2.4.5.1. Опис технологічної схеми

Проводиться послідовний опис основних стадій ділянки пропонованого технологічного процесу, в результаті якого із вихідної сировини отримують продукт. Дається характеристика сировини, описується рух матеріальних потоків, їхні параметри (тиск, температура та ін.), фізико-технічні основи процесу, характеризується готовий продукт і його відповідність вимогам, які ставляться. Описується основне технологічне обладнання та його характеристики.

Обсяг 2-3 сторінки.

2.4.5.2. Проектоване обладнання (назва)

Призначення проектованого обладнання, опис його конструкції, основні вузли та взаємозв`язок між ними. При необхідності наводяться схеми, рисунки, діаграми, результати досліджень. Дається характеристика стандартних пристроїв (приводу, насадок, перемішуючих пристроїв).

2.4.5.3.Технологічні розрахунки

Проводяться тепловий, гідравлічний, матеріальний та конструктивний розрахунки обладнання.

1. Тепловий розрахунок – визначається величина поверхні теплообміну.

2. Гідравлічний розрахунок – визначається гідравлічний опір обладнання, яке проектується, і згідно з ним – вибір або розрахунок насосів і компресорів.

3. Матеріальний розрахунок – складається матеріальний баланс і проводяться розрахунки матеріальних потоків.

4. Конструктивний розрахунок – визначаються конструктивні розміри обладнання (габаритні розміри, патрубки, камери та ін.).

Обсяг 15-20 сторінок.

        1. Вибір допоміжного обладнання - проводиться за вихідними даними (продуктивність, потужність, тиск, ступінь очистки та ін.) за допомогою довідкової літератури. До допоміжного обладнання відносять: вентилятори, компресори, насоси, дозатори, теплообмінники, циклони, ємності та ін. При необхідності проводять спрощені розрахунки, необхідні для вибору.

Після проведення розрахунків дається технічна характеристика спроектованого обладнання та технічні умови його експлуатації.

Обсяг 2-3 сторінки.

2.4.5.5. Розрахунково-конструкторський розділ

У цьому розділі проводиться вибір матеріалів для виготовлення машин і апаратів і розрахунки основних частин і деталей згідно рекомендаціям у додатку 4.

Обсяг 15-25 сторінок.

2.4.5.6. Підйомно-транспортні і такелажні пристрої

Дається коротка характеристика підйомно-транспортним і такелажним пристроям.

Обсяг 3-5 сторінок.

2.4.5.7. Охорона праці

Описуються заходи по охороні праці на об’єкті, що проектується. Аналізуються усі фактори, що впливають на безпечну експлуатацію обладнання. Розробляються правила техніки безпеки при роботі на ньому та при проведенні монтажних і ремонтних робіт. Техніка безпеки при роботі з газовими балонами. Прийняті по охороні праці рішення при необхідності обґрунтовуються розрахунками, схемами, рисунками.

Обсяг 5-10 сторінок.

2.4.5.8. Висновки і пропозиції

Наводяться кінцеві висновки, що характеризують випускну роботу бакалавра. Висновки робляться по основних розділах роботи. Відмічаються переваги проектних розробок, даються рекомендації використання результатів проектування в промисловості.

Обсяг висновків 1 сторінка.

      1. Графічна частина проекту складається з таких листів:

Лист 1 – Технологічна схема виробництва, де використовується проектований апарат або машина.

Лист 2 – Креслення машини або проектованого апарату.

Лист 3 – Робочі креслення деталей обладнання.

Лист 4 – Креслення допоміжного або підйомно-транспортного пристрою.

Графічна частина повинна мати мінімальну але достатню кількість видів і перерізів для однозначного читання креслення без додаткових пояснень. Технологічна схема виконується з використанням умовних графічних пояснень до схем по ЄСКД. Головним є вид апарату, машини або вузла, який несе максимум інформації про проектований об`єкт. При виконанні компонувальних креслень проводять контурне зображення машин і апаратів. На робочих кресленнях деталей вказуються всі дані, необхідні для виготовлення деталі.