Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДП МВ 2012 Вип.роб.бакалавра МП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
3.2 Mб
Скачать

2.5. Конструкторська або дослідна вар

Робота над ВАР конструкторського або дослідного напрямку розвиває творчість та ініціативу студентів, допомагає їм більш глибоко зрозуміти процеси, які відбуваються в обладнанні, дозволяє набути практичних навичок при обробці деталей і виготовленні лабораторних стендів і установок, надає досвід проведення наукових досліджень. Кінцевим результатом проектування є виготовлений руками студентів випробуваний лабораторний стенд, який можна застосовувати при проведенні наукових досліджень або лабораторних робіт в навчальному процесі. У зв`язку з цим обсяг таких ВАР порівняно з типовим зменшується: пояснювальна записка 35-50 сторінок, графічна частина - 2 листа. Пояснювальну записку рекомендується складати у такій послідовності:

- титульний лист (додаток 1);

- завдання (додаток 1);

- реферат (одна сторінка формату А1);

- зміст;

- літературний огляд;

  • схема експериментальної установки;

- методика опрацьовування дослідів і результати проведених досліджень;

- охорона праці;

  • список літератури;

  • додатки.

Враховуючи труднощі при виготовленні і проведенні досліджень, ВАР такого типу може виконуватися двома студентами. У такому разі проект виконується як комплексне завдання з індивідуальною частиною проекту для кожного студента.

У вступі показується роль наукових досліджень у вирішенні задач по проектуванню нового перспективного обладнання або модернізації типового обладнання. Шляхи розвитку конкретної галузі промисловості.

В огляді конструкцій проектованого обладнання дається аналіз відомих рішень і конструкцій, показуються їх переваги і недоліки в теоретичному чи технічному відношенні, формулюються задачі і обґрунтовується необхідність проведення роботи. Намічаються параметри, які слід вимірювати та прилади, що для цього застосовуються.

У розділі “Схема експериментальної установки” наводиться опис самої схеми та її роботи. Наводиться методика проведення досліджень.

Методика опрацьовування дослідів включає основні формули та порядок проведення розрахунків. Наводиться таблиця проведених дослідів і описуються результати досліджень. Пояснення супроводжуються схемами, графіками, діаграмами.

Технологія виготовлення вузлів і деталей та монтаж установки описується у відповідному розділі. Розробляється план обробки однієї деталі по операціях: технологічна база – оброблювана поверхня – обладнання – інструмент – контроль.

Науково-дослідна установка або лабораторний стенд встановлюється на заводі чи у приміщеннях університету.

Графічна частина проекту виконується на листах формату А1 і включає в себе:

Лист 1 - Схема експериментальної установки.

Лист 2 - Загальний вигляд моделі апарата або машини.

По узгодженню з керівником зміст ВАР може бути дещо зміненим. Деякі розділи чи листи графічної частини можуть бути заміненими або виключеними з роботи.

При виконанні комплексного завдання роботи повинні відрізнятися одна від одної, відміна має бути як в пояснювальній записці, так і в графічній частині. Пояснювальні записки відрізняються описом різних питань у розділах та зміною назви і змісту розділів. Графічна частина може мати як однакові листи, так і різні. Загальний вигляд апарату може бути в одному випадку поданий у одній-трьох проекціях, у другому – в аксонометрії.