Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_Онишкив_Осн шк_С_12_27.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
133.12 Кб
Скачать

1.7. Основи наукової організації праці в загальноосвітньому навчальному закладі

Наукова організація праці педагога (НОПП) — це система заходів, спрямована на систематичне і безперервне вдосконалення умов праці педагога та учнів, тобто на забезпечення максимальної ефективності навчання і виховання школярів на основі раціонального використання часу, зусиль, засобів як педагога, так і учнів.1

Резерви економії часу потрібно шукати в процесі підготовки вчителя до занять (наприклад, використання торішніх конспектів з внесенням у них певних коректив, доповнень, що дає можливість скоротити зайві за­писи і затрати на підготовку до одного заняття), у самому навчальному процесі (це доцільно вибрані форми і методи перевірки домашнього зав­дання, вивчення нового матеріалу, його закріплення і повторення, пояс­нення домашнього завдання та ін.), у проведенні виховної роботи з учня­ми, в організації позаурочного часу педагога (домашньої праці, побуту, харчування, сну, дозвілля, виховання своїх дітей), в організації зборів,

1 Раченко И.П. Научная организация педагогического труда.. М.: Педагогика, 1972. — С. 107.

Тема І. Наукові основи управління загальноосвітнім навчальним закладом 21

засідань, нарад. Предметом вивчення і виявлення резервів часу є орга­нізація творчих пошуків педагога, активізація діяльності учнів, спрямо­вана на розвиток творчої ініціативи і самостійності, активізація діяль­ності батьків, шефів, громадськості, спрямованої на підготовку учнів до життя і праці.

Науковій організації педагогічної праці сприяє правильна організація режиму дня, тобто найбільш доцільний порядок чергування і тривалості протягом доби праці і відпочинку, харчування і сну, дотримання правил особистої гігієни.

Науковцями встановлено, що протягом робочого дня найвища праце­здатність припадає на період з 8-9 до 12-13 години, а протягом тижня — у вівторок і середу, тому на цей час потрібно планувати найбільш скла­дну і напружену роботу. Заняття у школі доцільно планувати на години найвищої працездатності, а вивчення складніших предметів — у дні най­вищої працездатності.

На ефективність праці педагога і учнів впливають робоче місце і умови праці. Зручне, привабливе, обладнане необхідними приладами робоче місце педагога і учнів сприяє підвищенню продуктивності праці.

Під умовами праці розуміють ту конкретну обстановку, в якій здійс­нюють свою діяльність педагоги, учні. Це, перш за все, мікроклімат (температура, вологість, чистота повітря), стан робочого місця, освіт­лення, шум, колір, інтер'єр робочого місця, інші чинники.

Оптимальною температурою на робочому місці в холодну пору року вважають 19-20 °С, а в теплу — 22-25 °С. Висока, а також низька тем­пература не сприяють працездатності.

Нормальною вважається відносна вологість повітря 40-60%.

Недостатнє освітлення призводить до перенапруження зору, погіршен­ня координації зорової і моторної діяльності.

Сильний шум впливає на підвищення кров'яного тиску, притуплює гос­троту слуху, зору та ін.

Правильно підібраний колір об'єкта сприяє підвищенню ефективності праці. Найбільш оптимальним для зору є темно-зелений або темно-ко­ричневий колір класної дошки. Підвищують ефективність праці також інші естетичні чинники. Наприклад, зняттю нервового напруження мо­жуть сприяти кімнатні рослини, живий куток, що розміщені в робочій кімнаті, прослуховування спокійної музики тощо.