Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова з ЕБ 2.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
212.37 Кб
Скачать
    1. Загальна характеристика цільового продукту

Хлор - широко розповсюджений неметалічний елемент, один з галогенів (елементи сьомої групи періодичної таблиці), уперше відкритий в 1774 р. Він входить до складу повареної солі (NaCl). Хлор являє собою зеленувато-жовтий отрутний газ, що добувають шляхом електролізу з розсолу (солоної води). Його широко застосовують для хлорування, – методу дезінфекції води у водопроводах і плавальних басейнах. Хлор застосовують також для відбілювання паперової маси, у виробництві пластмас, хлороформу, пестицидів й інших з’єднань. Він легко вступає в реакції й утворить солі майже з усіма металами. Властивості: атомний номер 17, атомна маса 35,453; температура плавлення -101,1 °С, температура кипіння -34,6 °С. Найпоширеніший ізотоп 35Сl (75,53%).

    1. Техніко-економічна характеристика підприємства, що будується

Даний завод по виробництву хлору буде складатися з таких основних цехів: склад солі, цех очищення, цех випарювання, цех електролізу, відділ охолодження.

Електрозабезпечення заводу центральне. Вода на технологічні потреби використовується із двох артезіанських свердловин глибиною 700 м. кожна.

Сировиною для виробництва хлору є кухонна сіль, яка буде надходити на підприємство з Дрогобицького «Солеварного заводу».

    1. Застосування хлору

Однією з важливих галузей хімічної промисловості є хлорна промисловість. Основні кількості хлору переробляються на вміст його виробництва на хлорвмісні сполуки. Зберігають і перевозять хлор у рідкому вигляді в балонах, бочках, залізничних цистернах або в спеціально обладнаних кораблях . Для індустріальних країн характерним є таке застосування хлору на виробництво хлорвмісних органічних сполук — 60—75 %, на виробництво неорганічних сполук, що містять хлор, — 10—20%, на вибілювання целюлози і тканин -5—15 %, на санітарні потреби й хлорування води — 2—6 % від загального випуску. Хлор застосовується також для хлорування деяких руд із метою здобування титану, ніобію, цирконію та ін.

    1. Загальна характеристика виробництва хлору

З метою захисту населення території встановлюється санітарно-захисна зона розміром 1000м, згідно закону №173 від 19.06.96 «Про затвердження Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів»

Електрохімічний метод отримання хлору оснований на електролізі водяного розчину повареної (кухонної) солі, при якому крім хлору утворюється їдкий натрій (каустична сода) і водень.

Електрохімічне виробництво хлору, відбувається в промисловості двома способами: діафрагменним – в електролітичних ваннах з твердим катодом та пористою азбестовою діафрагмою, яка відокремлює катодний простір від анодного, і способом з ртутним катодом, в якому відбувається утворення хлору та амальгами натрію, яка розкладається в окремому апараті.

При твердому катоді в процесі електролізу відбувається розряд іонів водню, а в електроліті утворюється луг. На ртутному катоді розряджаються іони натрію, в результаті утворюється амальгама натрію, яку виводять з електролізера і розщеплюють водою, при цьому виділяється водень і утворюється луг. Ртуть, що звільнюється при процесі, повертається в електролізер.

Якість хлору і водню при обох способах приблизно однакова, але якість каустичної соди різко відрізняється. Способом з ртутним катодом отримують високоякісну чисту каустичну соду, в той час як отримана діафрагм енним способом каустична сода забруднена повареною сіллю та іншими домішками. Тому діафрагменна каустична сода придатна не для всіх виробництв.[1.]