Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова з ЕБ 2.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
212.37 Кб
Скачать
  1. Підстави для проведення овнс

Було одержано завдання запроектувати підприємство по виробництву хлору у м. Дрогобич Львівської області. Оцінити вплив планової діяльності на навколишнє природне середовище, запропонувати схеми очистки шкідливих викидів, з метою охорони навколишнього природного середовища.

  1. Фізико-географічні особливості району і майданчика розміщення підприємства по виробництву хлору

Дрогобич розташований в південно-західній частині Львівської області на річці Тисмениці, на межі Наддністрянської рівнини і Карпатського передгір'я. Разом з Стебником становить окрему адміністративно-територіальну одиницю Львівської області. Є центральним містом Прикарпатської агломерації, яка, крім Дрогобича, включає в себе Борислав, Стебник, Східницю, Трускавець та прилеглі села. Кількість населення міста Дрогобич становить 99тис.117чоловік. Територія міста становить 45 км2. Дрогобич розташований в передгір'ї Карпат, що дає свій відбиток і на клімат.  Місто широко представлене розвинутою промисловістю, торгівлею, освітою, медициною та ін.

Чисельність мешканців Дрогобича, котрі звернулися у Дрогобицький міськрайонний центр зайнятості впродовж 11 місяців 2011 року становила 2600 осіб. Чисельність незайнятого населення з числа мешканців міста, яким надавалися соціальні послуги за звітний період становила 3952 особи.

У Дрогобичі чимало зелених зон, особливо в середмісті. До головних міських парків — улюблених зон прогулянок і відпочинку дрогобичан і гостей міста відносяться: Замкова гора; Парк ім. Степана Бандери; Парк Новонароджених; Парк ім. Богдана Хмельницького.

Серед представників флори можна виділити такі: Анемонник нарцисоцвітий, Арніка гірська, Білоцвіт весняний, Булатка червона, Вовчі ягоди пахучі, Гронянка півмісяцева, Бузок угорський та багато інших.

На територій дрогобицького району розташовані такі об’єкти природно-заповілного фонду: Історико-культурний заповідник «Нагуєвичі» в с.Нагуєвичі, Гора Коньова в с.Довге Гірське, ландшафтний заказник “Бориславський” с.Бориславське, Національний природний парк«Сколівські Бескиди».

Рис. 2. 1. Карта міста Дрогобич

  1. Загальна характеристика підприємства по виробництву хлору

    1. Перспективи розвитку хлорної промисловості

До початку 70-х років близько 60% хлору і каустичної соди виробляли електролізом з ртутним катодом, 40% - електролізом з твердим катодом і фільтруючою мембраною. За першим методом отримують чисту каустичну соду, що не містить хлоридів. Однак у зв'язку з тим, що ртуть неминуче потрапляє в навколишнє середовище, в ряді країн електроліз з ртутним катодом інтенсивно скорочується. Перспективний метод електролізу з іонообмінної мембраною, що дозволяє отримувати луг, не відрізняється за якістю від продукту, що утворюється при розкладанні електролітичної амальгами натрію.

Особливістю сучасного етапу розвитку хлорної промисловості є широке застосування металевих анодів. Сучасні електролізери оснащені ОРТА. У зв'язку із заміною графітових анодів на останні посилюється тенденція до підвищення електродних густин струму до 2 - 3 ка/м2 в діафрагменних електролізерах і до 10 - 14 ка/м2 (1 - 1,4 А/см2) - в електролітах з ртутним катодом. Освоєно в промисловості фільтр-прессной біполярні електролізери великої потужності.