Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Куглер 36 -40.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
106.5 Кб
Скачать

Історія Укр.

36. Діяльність львівського Успенського та київського Богоявленського братства. Хто і коли заснував першу друкарню у Львові?

Ки́ївське бра́тство — громадська організація православних міщан Києва, яка виникла близько 1615 року. Містилось в Києво-Братському монастирі, збудованому на землі, що її подарувала монастиреві Галшка Гулевичівна. З 1620 мало права ставропігії.

До К.Б. вступило багато заможних міщан, частина руської шляхти і православного духовенства, а також гетьман Петро Сагайдачний з усім козацьким військом. Як і інші братства, К.Б. ставило своїм завданням боротьбу проти полонізації, зокрема проти наступу католицизму. Спираючись на допомогу козацтва, К.Б. широко розгорнуло свою діяльність. Воно стало значною перешкодою для запровадження унії в Україні.

При братстві було відкрито Київську братську школу. В 1632 р. з нею було об‘єднано школу Києво-Печерської Лаври, що поклало початок Києво-Могилянській колегії. Утримувалося К.Б. за рахунок пожертвувань (внесків) членів братства. Діяльність К.Б. в 1-й пол. 17 ст. позитивно впливала на згуртування сил українського народу в його боротьбі проти гніту шляхетської Польщі, особливо напередодні і під час визвольної війни українського народу 1648-1654 рр. В міру ослаблення католицької пропаганди в Україні суспільно-політична діяльність К.Б. поступово занепала. В документах 18 ст. К.Б. не згадується.

  • Першу половину 18 ст. діяльність друкарні Львівського Успенського братства продовжує обмежуватися виданням малоформатних книжок — Букварів і Часословів. До того ж друкарня діє з великими перевами. У 1745 р. видано префекта Києво-Могилянської акадімії Михайла Козачинського «Філософія Арістотелева». У другій половині 18 століття друкарня продовжує працювати нерегулярно, видання виглядають скромно, друкуються на старих шаблонах. У 1772 р. з переходом Галичини під контроль Австрії діяльність друкарень поставлена під цензорський контроль. У 1787 р. після скасування Ставропігійського братства друкарня переходить до Ставропігійського інституту.

  • На початку 18 ст. у Льові діяла польсько-латинська друкарня братства Св. Трійці при Львівському кафедральному соборі.

  • Приватні друкарні цього часу у Львові: Йосифа Гольчевського (1735—1751), Івана Филиповича (1753—1767), Яна Шліхтина (1755—1787). З них найпотужніша — друкарня Івана Филиповича.

Перші друкарні у Львові

За даними, які відкрилися дослідникам друкарства тільки в останні роки, у 1460 році львівський міщанин Степан Дропан подарував свою друкарню львівському Онуфріївському монастирю. Це перша з відомих згадок про друкарство у Львові і Україні загалом. Уявний портрет першодрукаря Степана Драпана у майстерні створений сьогодні в рамках проекту «Українці у світі».

У 1572—1573 роках у Львові Іваном Федоровичем (Федоровим) закладена широко відома «друкарня Федорова», яка тривалий час вважалася першою у місті. Разом з тим, напис на надгробку Івана Федорова свідчить, що він відновив занедбану раніше справу. Разом з тим, роль його в тогочасному культурному житті важко переоцінити.

У лютому 1574 року у Львові Іван Федоров закінчив друкувати першу відому нам книгу в Україні — «Апостол», який закінчувався спеціально написаною післямовою, де описано історію створення львівської друкарні Федорова. У цьому ж році І.Федоров видав один з найвидатніших своїх творів —"Буквар", що був першою спробою створення навчального посібника з граматики старослов'янської мови в історії української науки.

Традиції Івана Федорова в книжковій графіці та в художньому оформленні плідно продовжували його учні: син Іван, друкар Гринь Іванович із Заблудова, Сачко Сенькович Сідляр, Сенько Корунка та Мина, чернець Онуфріївського монастиря у Львові, де була перша друкарня Івана Федорова, в якій після Івана Федорова нові «ремесници і люде ученые показалися», як пише в своєму листі 1586 року львівський єпископ Гедеон.

Однією з найвідоміших українських друкарень стала Львівська братська друкарня — заснована 1573 року, яка спочатку діяла при Успенській церкві. У 1591 р. тут видано збірник віршованих декламацій Просфонима та грецько-церковнослов'ську граматику Адельфотес.