Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Колоквіум №1.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
67.58 Кб
Скачать

1.Методи стерилізації та дезінфекції інструментів, матеріалів і посуду, які використовують в штучному осіменінні.

Посуд, прилади та інструменти для штучного осіменіння й отримання сперми стерилізують кип’ятінням, автоклавуванням, сухим жаром, фламбуванням або спиртом.

2.Ветеринарно-санітарні вимоги на племпідприємствах і пунктах штучного осіменіння.

Пункти - це ряд приміщень (лабораторія, мийна кімната та

манеж), де зберігається сперма, ведуться технологічна робота з нею

та штучне осіменіння свиноматок. Пункти створюються за ініціативою

суб'єктів племінної справи у тваринництві, у тому числі фізичних

осіб. Пункти будують за типовими або індивідуальними

проектами, погодженими в установленому законодавством порядку.

Допускається організація пунктів у переобладнаних приміщеннях, які

відповідають установленим ветеринарно-санітарним вимогам,

зазначеним у цій Інструкції (розділ 5), з обов'язковим технічним

оснащенням: електричним освітленням, опаленням, водопостачанням,

вентиляцією, бактерицидними лампами і дезкилимком.

Стаціонарний пункт у сільськогосподарських підприємствах

усіх форм власності повинен бути укомплектований відповідним

обладнанням (додаток 1).

Пункти розміщують безпосередньо в тваринницьких

приміщеннях або біля них. При осіменінні тварин у літніх таборах

для кожного стада обладнують пересувний пункт.

3.Методи одержання сперми.

Одержання сперми – це технічний прийом у держпідприємствах.

Методи:

- Вагінальний полягають в одержанні еякуляту із піхви самки після статевого акту з плідником за допомогою губки, спеціальної ложки або піхвового дзеркала. Застосовують цей метод щодо жуйних і коней.

- хірургічні методи базуються на одержанні сперміїв із придатків сім’яників після смерті або кастрації самця. Відпрепаровані придатки сім’яників гомогенізують, розбавляють синтетичним середовищем і методом зсідання вилучають статеві клітини.

- Губковий метод був розроблений І. І.Івановим. Стерильну губку вводять корнцангом у піхву корови, кобили або вівці під час статевої охоти і допускають коїтус із самцем. Після коїтусу губку виймають і витискують сперму рукою або спеціальним пресом у стерильний посуд із розріджувачем. При цьому частина сперміїв (близько 15 %) травмується, а частина – залишається в губці.

- Уретральних методів відносять методи мастурбації, спермозбирача, масажу ампул спермопроводів, фістульний, електроеякуляції та штучної вагіни.

- Метод мастурбації був запропонований ще в 1780 році Ланцеро Спаланцані і до сьогодні широко використовується у відтворенні собак та хутрових звірів. Суть його полягає в механічному подразненні головки статевого члена рукою або спеціальним вібратором через шкіру препуція. Ця маніпуляція зумовлює ерекцію та еякуляцію. Виділення сперми прискорюється при знаходженні поблизу самця самки в статевій охоті.

- Метод спермозбирача. Спермозбирач має форму трубки, один кінець якої закритий, а вільний – розтягнутий на міцному широкому кільці. Цей пристрій був сконструйований у 1931 році А. А.Зальцманом, В. К.Миловановим, І. М.Родіним для отримання сперми від жеребців і бугаїв. Спермозбирач можна використовувати як штучну вагіну або ж вводи Метод масажу ампулоподібних розширень і спермопроводів використовують для одержання сперми в бугаїв із хворими кінцівками, неповноцінними та збоченими статевими рефлексами. Застосував вперше цей метод Г. Кейз у 1925 році, а вдосконалили його Ф. Міллер і Е. Евенс. ти його в піхву самки перед статевим актом.

- Фістульний метод. Уперше промежинну уретротомію для отримання сперми в бугаїв застосував І. В.Глумаков, а у 1936–1938 р. р. її широко використовував І. Животков на жеребцях. Фістулу накладають в ділянці промежини на 10–12 см нижче ануса шляхом уретротомії. Сперму отримують під час статевого акту, яка виділяється через фістулу. Цей метод використовують лише для наукових досліджень, оскільки для умов виробництва уретротомія є операцією, яка часто ускладнюється дерматитами та некрозами тканин промежини і утворенням уретростоми. Крім того, оперованого жеребця неможливо використовувати в подальшому для природного осіменіння, а при отриманні сперми з використанням самки в статевій охоті не виключається перенесення статевим шляхом інфекційних хвороб.

- Метод електроеякуляції застосовують для одержання сперми від баранів, бугаяїв та самців птахів. Основою цього методу є подразнення центру еякуляції спинного мозку та м’язів спермопроводів і статевих залоз електричним струмом. Для стимуляції розроблені спеціальні прилади – електроеякулятори, які працюють на змінному або синусоїдальному струмі малої сили (1,5–2 мА) і низької напруги (4–8 В). Електроди розміщені на зондах різних розмірів – залежно від виду тварин і типу приладу або у вигляді кілець на пальцях акушера. Зонд або руку вводять у пряму кишку, яку попередньо звільняють від калових мас, і розміщують над ампулами спермопроводів. Виконуючи періодично електричну стимуляцію тривалістю 3–5 с, викликають еякуляцію. Сперму збирають як і при масажі ампул спермопроводів. Як правило, отримують її у великому об’ємі, але з малою концентрацією сперміїв.

- При отриманні еякуляту від півнів один електрод у вигляді добре відшліфованого наконечника вводять у клоаку, а другий (голчастий) – в епідерміс шкіри в ділянці поздовжньої кістки.

- Метод штучної вагіни є основним при одержанні сперми від самців багатьох видів тварин. Вказаний метод найбільш простий і найкраще відповідає вимогам сучасної технології штучного осіменіння, тому знайшов широке розповсюдження в усьому світі.