Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
колоквіум проба.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
56.76 Кб
Скачать

1. Основні складові частини розбавлювачів та їх призначення.

При розробці технології штучного осіменіння для кожного виду тварин були запропоновані середовища для розрідження сперми (глюкозо-фосфатне, жовтково-фосфатне, жовтковоцитратне, глікокол-жовтково-цитратне, молочне та ін.). Найпоширенішими для короткочасного зберігання є глюкозо-жовтково-цитратні середовища для сперми більшості видів тварин

2. Порядок виготовлення розбавлювача і розбавлення сперми.

 

3. Режими зберігання сперми бугая.

Широке застосування знайшовметод заморожування і тривалого зберігання сперми бугаїв в рідкому азоті (-196 В°).Заморожену сперму можна доставляти в господарства 1-2 рази на рік і використовуватиїї в міру потреби. Один раз на місяць судини, в яких міститься сперма,необхідно поповнювати рідким азотом.

4. Режими зберігання сперми барана.

Сперму барана, розфасовану в ампули, пробірки чи флакони, витримують протягом 10 – 15 хв при кімнатній температурі, потім обгортають їх шаром вати або вміщують у поролонові амортизатори, а потім — у поліетиленові чи гумові пакети, герметично закривають і поступово охолоджують до плюс 2 – 5 °С в побутовому холодильнику чи харчовому термосі з льодом, підстеливши під пакети із спермою шар вати, який через 3 – 4 год виймають, а пакети із спермою ставлять безпосередньо на лід.

5. Режими зберігання сперми кнура.

Розбавлену сперму зберігають у негерметично закритих скляних колбах або поліетиленових флаконах. Транспортують її в термосах різних конструкцій (Харків ТС-3, поролоновий термос, термос-ящик) або в побутових сумках-холодильниках. Температура зберігання розбавленої сперми повинна бути 16-20 °. Сперма, розбавлена середовищем ГХЦСЖ або ГХЦЖ, зберігається при більш низькій температурі (не нижче 6 °).

6. Режими зберігання сперми жеребця.

Розріджують одномоментно у співвідношенні 1:3, після чого її витримують протягом 2 годин у холодильнику на поверхні сухого льоду. Заморожують сперму жеребця в алюмінієвих пакетах об’ємом 13 і 25 мл або у формі відкритих гранул.

7. Заморожування сперми бутая.

Для заморожування використовують сперму,попередньо оцінену (з концентрацією сперміїв не менше 0,7 млрд в 1 мл та рухливістю їх не нижче 8 балів) й розріджену у 2 чи 10 разів

лактозо-жовтково-гліцериновим середовищем і витриману 4 – 6 год в холодильнику.

8. Заморожування сперми бугая в облицьованих гранулах.

9. Заморожування сперми бугая в необлицьованих гранулах.

Для заморожування сперми в необлицьовані гранулах її після охолодження і еквілібраціі накапують на фторопластову пластину безпосередньо з спермоприймача.

10. Заморожування сперми бугая в соломинках.

Заморожування сперми бугая в соломинках. При заморожуванні використовують поліпропіленові або полівінілхлоридні трубочки довжиною 100 мм з внутрішнім діаметром 2,4 мм, один кінець яких попередньо закривають спеціальним герметизуючим складом: парафін ГОСТ 13577-12,0, пентаерітрітовий ефір каніфолі - 44,8 , тальк - 10,1, каучук натуральний - 1,5, гліцерин ГОСТ 6259-71-8,0, барвник - 0,1. С

11. Відтаювання сперми бугая в облицьованих гранулах.

При розморожуванні сперми, що зберігається в облицьованих гранулах, з біотермостату виймають штатив. Гранулу опускають у воду (38±0,5 °С) і витримують до появи тонкого стержня льоду. Потім пінцетом виймають гранулу, струшують воду, почергово протирають стерильними марлевими серветками та ватним тампоном, змоченим у 96°-ному спирті, і вводять в зоошприц.

12. Відтаювання сперми бугая в необлицьованих гранулах.

13. Відтаювання сперми бугая в соломинках.

Технологія розморожування пайєт (соломинок) об’ємом 0,25, 0,5 мл і мінітюб 0,25 мл така ж, як і для облицьованих гранул. Розріджену сперму, яка зберігається при температурі таючого льоду або при кімнатній температурі, перед введенням необхідно підігріти у водяній бані до 30–35 °С протягом 5–7 хв.

14. Значення розбавлення сперми.

15. Ступені розбавлення сперми бугая для зберігання у замороженому стані.

16. Ступені розбавлення сперми бугая, барана, кнура і жеребця для зберігання при температурі "танучого льоду".

17. Розфасування сперми при різних способах зберігання.

18. Вчення про статевий цикл.

19. Стадії статевого циклу.

1. стадія збудження;

2. стадія гальмування;

3.стадія рівноваги.

20. Феномени стадії збудження статевого циклу.

Виходячи із сказаного, статевий цикл у самки, його стадія збудження, проявляється чотирма ознаками – тічкою, загальним збудженням, охотою та овуляцією.

21. Повноцінні і неповноцінні статеві цикли.

Виходячи із сказаного, статевий цикл у самки, його стадія збудження, проявляється чотирма ознаками – тічкою, загальним збудженням, охотою та овуляцією. Такий цикл є повноцінним. Оптимальним часом для осіменіння є період охоти. Проте іноді та чи інша ознака стадії збудження протягом статевого циклу може не проявлятися. У таких випадках говорять про неповноцінний статевий цикл, який буває анестральним (безтічковим), ареактивним (при відсутності загальної реакції), алібідним (без охоти) чи ановуляторним (без овуляції). При випадінні двох ознак неповноцінний цикл може бути ареактивно-алібідним, ане- стрально-ановуляторним і т. п.