Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
колоквіум проба.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
56.76 Кб
Скачать

22. Характеристика стадії збудження статевого циклу у корови.

Корова стає неспокійною, не лягає, реве, вигинає спину, підіймає хвоста, втікає із стада; її очі блищать, у неї знижується апетит і надій, молоко стає подібним до молозива і володіє послаблюючою дією, дещо знижується жива маса тварини. На пасовищі чи під час прогулянки корова плигає на інших корів і робить різкі рухи тулубом, що нагадують парувальні рухи самця (парувальний рефлекс), дозволяє іншим тваринам плигати на себе, але від спаровування з бугаєм часто ухиляється. Підвищується температура тіла на0,8–1,2°С, прискорюється пульс та дихання.

23. Характеристика стадії збудження статевого циклу у овець.

Статеве збудження у овець (тривалістю 38–42год.) виявляють за їх поведінкою – неспокій, бекання, часті відмови від корму; вони стукають ногами і ходять групами за баранами.

24. Характеристика стадії збудження статевого циклу у свиноматок.

Свиноматка в стані статевого збудження, яке може тривати 3–4дні, проявляє занепокоєння, скавулить, крутиться по станку, відмовляється від корму, обнюхує перегородки, стіни, намагається вискочити із станка, плигає на інших свиноматок, але не дозволяє їм стрибати на себе

25. Характеристика стадії збудження статевого циклу у кобил.

Характеризується неспокійним її станом, зниженням апетиту, тварина стає злосливою, лоскотливою, не підпорядковується конюхам, підвищено реагує на оклик, шум та інші подразники.

26. Ритмічні і аритмічні цикли.

Ритмічний і неритмічний (аритмічний) — при настанні статевої зрілості і проявленні першого статевого циклу, в подальшому статеві цикли повторюються у самок протягом всього статевого життя, тобто до старості, коли статева циклічність припиняється. Такий стан одержав назву клімактеричного періоду, клімаксу або старечої неплідності.

Проте, для кожного виду тварин характерна своя ритмічність статевих циклів протягом року. У одних вони повторюються у невагітної самки багато разів протягом року. Це поліциклічні, чи як називають окремі зарубіжні автори, поліестральні тварини. До них належать однокопитні, велика рогата худоба та свині. У інших видів тварин (суки, кішки, більшість диких тварин) протягом року проявляється лише один-два рідко три статевих цикли. Це моноциклічні (моноестральні) тварини. Статевий цикл у них відзначається значно більшою протяжністю лютеїнової стадії. Нарешті, у частини тварин (вівці, кози, верблюдиці, буйволиці) статева функція має сезонний характер, статеві цикли у них проявляються лише в певну пору року (статевий сезон), як правило, весною чи восени, з тривалим періодом статевого спокою у проміжках між ними.Статевий сезон – це пора року, протягом якої у тварин активізується статева функція.

27. Синхронні і асинхронні статеві цикли.

Це повноцінний статевий зі стиснутими в часі феноменами або розтягнутий.

28. Гормони статевого циклу.

Гіпофіз,Фолікулостимулюючий гормон чи фолітропін (ФСГ, раніше його називали пролан А) є альбуміном з вуглеводним радикалом; Лютеїнізуючий гормон чи лютропін (ЛГ, стара назва пролан Б) є глюкопротеїдом; Лютеотропний гормон (ЛТГ або пролактин, лактотропін, його ще називають лютеотропіном, лактогенним чи мамотропним гормоном) виділяється гіпофізом лише після утворення жовтого тіла; Гормони жовтого тіла; Жіночі статеві гормони діляться на фолікулярні або естрогенні гормони чи естрогени (естрадіол, естріол, естрон) і гестагени – гормон жовтого тіла (прогестерон, плацентарний прогестерон).