Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
колоквіум проба.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
56.76 Кб
Скачать

29. Нейрогуморальна регуляція статевого циклу.

30. Гонадальні гормони статевого циклу та їх значення.

Гонади (яєчники та сім’яники) є третьою ланкою у регуляції статевої функції, яку вони здійснюють через статеві гормони. Хімічні дослідження останніх років показали, що, не дивлячись на різниці у біологічній дії, хімічна структура чоловічих і жіночих статевих гормонів досить близька: це чотирикільцеві стероїдні сполуки типу фенантрену, одні з яких (естрадіол, естрон і естріол) мають фенолову чиОН-групу,а другі (прогестерон і тестостерон) не мають цієї групи. У організмі тварин статеві гормони зв’язані з органічними кислотами.

31. Гонадотропні гормони статевого циклу та їх значення.

Гонадотропні гормони (гонадотропіни) утворюються у невеликих кількостях у передній долі гіпофіза постійно, протягом усього життя тварин. У період статевого дозрівання і під час окремих стадій статевого циклу секреція їх значно зростає. Вони обумовлюють розвиток статевих органів, підтримують їх функцію і стимулюють біосинтез статевих гормонів. У подібному випадку говорять про циклічність функції гіпофізу. Під час вагітності гонадотропні гормони виробляються у гіпофізі у значно більших кількостях (у 8–10разів) і в дуже великих кількостях у плаценті, тому їх ділять на гіпофізарні та позагіпофізарні (плацентрані) гонадотропіни

32.Тривалість статевого циклу у різних видів тварин.

Корова:18-22 доби,; 20-22 доби;вівці,кози 14-19;свиня 19-21;сука 8-14 діб;кішка 9-10;кролиця 3-5 діб.

33.Методи штучного введення сперми коровам.

Проводять цервікально,застосовуючи три введення сперми.Першим був опрацьований і понад 50 років вважався основним візо-цервікальний метод або осіменнія корів та телиць шприцом-катетером через піхвове дзеркало.Згодом зявився мано-цервікальний та церві кальний з ректальною фіксацією шийки матки(ректо-цервікальний)методи.

34.Методи штучного введення сперми вівцематкам і яркам.

Овець осіменяють цервікально використовують скляний шприц-катетер(мікрошприц) з дозуючим пристроєм,шприц напівавтомат та піхвові дзеркала двох розмірів (для овець і ярок)

35.Методи штучного введення сперми кобилам.

Проводять мануально за допомогою гумового катетера І.І.Іванова та шприца об’ємом 20 мл або спеціальної скляної ампули.

36.Методи штучного введення сперми свиноматкам.

Проводять двома способами фракційниі і нефракційним

37.Фракційний метод штучного введення сперми свиноматкам.

Фракційний спосіб полягає у введенні спочатку нерозбавленої або злегка розбавленої сперми,а потім синтетичного середовища.Для введення сперми використовують спеціальний ампельний прилад або УЗК-5.Перед осіменінням свиноматок сперму в ампулі перемішують.Відкривають затискачем ампули і пропускають сперму у з’єднувальні трубкисдо її появи до них.Правою рукою закривають затискач,а лівою обережно вводять зонд у піхву свині до упору в шийку матки.Притиснувши щільно головку катетера до шийки лопатки відкривають затискач ампули зі спермою і починають проштовхувати сперму.Якщо шийка матки закрита тоді сперма навіть під великим тиском не буде проходити в матку.Дозу на одне осіменіння визначають за концентрацією та активністю сперміїв у дозі.У всіх випадках кількість сперміїв у дозі повинна становити 3 млрд. для дорослих та 2 млрд. для молодих свиней.Закінчивши введення розріджувача дорослим тваринам вводять 1 краплю повітря для утворення повітряного корка через 20-30 секунд катетер виймають з піхви,якщо частина сперми виливається зі статевих органів то свиноматку осіменяють повторно.Її слід витримати до кінця охоти в індивідуальному станку.