Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
колоквіум проба.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
56.76 Кб
Скачать

46.Вибір оптимального штучного осіменіння сперми вівцематкам і яркам.

Овець виявлених в охоті вранці,осіменяють негайно і ще раз через 24 год(якщо охота у них триває)

47.Вибір оптимального часу штучного осіменіння кобил.

Кобили відрізняються від інших тварин значно тривалішою охотою. Перше спаровування їх з жеребцем проводять на другий день (ввечері) після виявлення охоти і повторюють через кожних 48 годин аж до відбою, а при яскраво вираженій охоті – через кожних24–36годин.

48. Вибір оптимального часу штучного осіменіння свиноматок

Усвиней овуляція супроводжується розривом великої кількості дозрілих фолікулів і розпочинається у дорослих свиноматок через18–24години від початку охоти,у молодих – через 24–30годин, тому перших осіменяють у кінці першої доби після виявлення охоти, а других – через добу після виявлення охоти. Практично, виявлених у охоті зранку спаровують перший раз ввечері, а тих, у яких охоту виявили ввечері, спаровують ранком наступного дня. Оскільки охота у дорослих свиноматок триває 12–15годин, а у молодих20–30годин, тому після першого осіменіння їх осіменяють повторно через15–18годин. Для своєчасного виявлення початку охоти користуються кнурами-пробниками.

49.Яка складова частина розбавника зберігає електричний заряд сперміїв?

Компоненти розріджувача проявляють різноманітний вплив на спермії; неелектроліти (моно- і поліцукри) підтримують у розчинах осмотичний тиск, проявляють захисну дію під час заморожування, інактивують антитіла, зменшують електропровідність сперми, сприяють збереженню електричного заряду сперміїв, перешкоджають їх аглютинації; глюкоза та фруктоза можуть служити джерелом енергії; амінокислоти у розчинах створюють осмотичний тиск, виконують роль амфотерного буфера. Окремі лужні та амфотерні водорозчинні амінокислоти виконують захисну функцію, знижують активність ферментів та інтенсивність обмінних процесів у сперміях; зв’язуючи кисень та перекис водню, амінокислоти можуть виконувати роль антиоксидантів.Проте неелектроліти слабо захищають спермії від холодового удару, не забезпечують буферності та електропровідності середовища.

50.Яку роль відіграє в розбавнику жовток курячого яйця?

Жовток захищає спермії від холодового удару, при температурі нижче 16 ºС підвищує стійкість клітин проти дії токсичних речовин, гіпо- і гіпертонічних розчинів, світла та інших факторів зовнішнього середовища. Проте при швидкому охолоджені сперми, розрідженої цукрово-жовтковимисередовищами, можливий шок

51.Яку роль в розбавнику відіграють бактеріостатичні речовини.

Сануючі речовини (антибіотики, сульфаніламіди та хіміотерапевтичні препарати, спермосан – 3 та ін.) поряд з пригніченням росту мікроорганізмів дещо знижують обмінні процеси сперміїв, тому не можна ними зловживати

52.Яка складова частина розбавника володіє буферними властивостями, зменшує набухання колоїдів, приймає участь в заключному етапі дихального процесу?

Електроліти (цитрат натрію, тартрат, бікарбонат натрію, сульфат амонію та ін.) захищають оболонку сперміїв від набухання і знижують її проникність, позитивно впливають на обмін речовин, нейтралізують шкідливу дію токсичних продуктів обміну, частково захищають спермії від температурного шоку; електроліти утворюють у середовищах буферну ємність, електропровідність, створюють рН розчину.