Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформація про внутрішньорегіональну диференціа...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
102.4 Кб
Скачать

11

Інформація

про внутрішньо регіональну диференціацію соціально-економічного розвитку районів та міст обласного значення за визначеними економічними показниками за підсумками соціально-економічного розвитку Львівської області у 2011 році.

Розбіжності в соціально-економічному розвитку районів та міст обласного значення у тій чи іншій мірі залежать від фінансових можливостей, демографічної ситуації, природного потенціалу, географічного положення, програми розвитку, рівня та ефективності взаємодії з іншими регіонами держави тощо. На обласному рівні важливим є чітка взаємодія усіх сфер економіки.

Так, досягнута у 2010 році позитивна динаміка розвитку реального сектору економіки в 2011 році сприяла покращенню інвестиційної діяльності, вплинула на зростання заробітної плати, стимулювала створення нових робочих місць, активізувала зовнішньоекономічну діяльність.

Поряд з тим, досягти стабільної позитивної динаміки за усіма напрямками не вдалося. У першу чергу це стосується окремих економічних і соціальних показників.

Обсяг реалізованої промислової продукції.

У 2011р. відносно 2010р. випуск промислової продукції в області збільшився на 14,0%. Наростили виробництво підприємства з виробництва та розподілення електроенергії, газу та води (на 18,0%), переробної промисловості (на 15,5%), проте знизили обсяги підприємства добувної промисловості (на 0,4%).

У 2011 році промислові підприємства області реалізували промислової продукції на 30065 млн.грн. Із загального обсягу реалізованої у 2011р. промислової продукції 24488,6 млн.грн. становила продукція добувної і переробної промисловості, яка розподілилась наступним чином: 12170,6 млн.грн. (49,6% від обсягу реалізованої продукції добувної і переробної промисловості) – сировинна продукція, 8558,8 млн.грн. (35,0%) – товари широкого використання, 2861,1 млн.грн. (11,7%) – інвестиційна продукція і 898,1 млн.грн. (3,7%) – товари тривалого використання.

За підсумками роботи 2011 року, слід відзначити деякі негативні тенденції, а саме зниження темпів промислового виробництва у порівнянні до 2010 року відбулось у галузі із виробництва коксу, продуктів нафтоперероблення пов’язане із неконкурентоздатністю на ринках бензинів та дизпалива у зв’язку з тим, що на ВАТ «НПК-Галичина» - низька глибина переробки нафти (становить 65-69%).

Проблемні питанням розвитку галузей промисловості, які потребують вирішення на рівні центральних органів виконавчої влади в даній галузі:

1. Вступ у дію з 1 січня 2012 року ДСТУ "Бензини автомобільні підвищеної якості" і "Паливо дизельне підвищеної якості";

2. Відсутність ввізного мита на світлі бензини;

3. У Верховній Раді України впродовж п’яти років розглядається законопроект про стимулювання модернізації українських нафтопереробних заводів;

Пропозиції до центральних органів виконавчої влади щодо розв’язання існуючих проблем:

1. Прийняти Закон України «Про податкові пільги для ввезення обладнання для модернізації нафтопереробних заводів».

2. Ввести ввізне мито імпортних бензинів.

3. Відновлення виробничої діяльності гірничо-хімічних підприємств.

4. Підвищення рівня державної підтримки вугледобувних підприємств.

Обсяг інвестицій в основний капітал на одну особу. На кожного мешканця Львівської області у 2011 році в середньому припало 4522 грн. інвестицій в основний капітал (у 2010 році - 3188 грн.), що на 1,6% менше, ніж у середньому в Україні. Серед регіонів за цим показником Львівщина посідає 7 місце.

Серед регіонів Львівщини найвищим обсяг капітальних вкладень з розрахунку на одну особу був у Моршині (12,2 тис.грн.), Трускавці (10,3 тис.грн.), у Львові (8,8 тис.грн.) та Пустомитівському районі (7,3 тис.грн.). Найнижчий рівень вкладень на одного жителя був у Перемишлянському, Старосамбірському районах та місті Червоноград.