Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Колоквіум №1.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
67.58 Кб
Скачать

13.Оцінка сперми за активністю.

Під рухливістю сперміїв розуміють здатність до прямолінійно-поступального руху.Наплемпідприємствах її визначають у роздавленій краплі за 10-бальною системою одночасно визначенням густини сперми.На пунктах осіменіння спермії оцінюють за рухливістю:кожні 10% сперміїв з прямолінійно-поступальим рухом ставлять один бал.

14.Визначення концентрації сперми за допомогою лічильної камери.

Заповнюють камеру за допомогою меланжера еритроцитарний-(баран, бугай)лейкоцитарний (кнур,жеребець)Розбавляють в меланжері.

До мітки 0.5 набирають сперму барана і до мітки 101 натрій хлорид, розбавляють в 200 раз .Сперма бугая до мітки 1 +до 101 натрій хлорид , розбавляють в 100 раз .Сперма кнура і жеребця у 20 раз.

Кінець меланжера закривають гумовою трубкою і вмістиме ампуло видного розширення розміщується до рівномірного ступеня мутності.3-4 краплі в спец посудину , а наступну каплю в камеру і досліджують через 3-4 хв. Підрахунок в 5 квадратах по діагоналі.Після підрахунку підсумовують і остаточну концентрацію визначають за формулою:

К=(Д*Н*4000*1000):80

Н-кількість підрахованих сперміїв, Д- ступінь розбавлення

15.Визначення концентрації сперми на феКу.

За допомогою ФЕК-М можна легко і швидко визначити концентрацію сперміїв.Принцип полягає в тому,що при пропусканні через встановлену в прилад кювету зі спермою електричних променів частина їх поглинається сперміями,а решта проходить через кювету і потрапляє на фотоелемент.з.єднанийгальванометром.Чим вища каламутність сперми тим більше осаблюється потік світла,яке проходить крізнеї.Привизначенніконцент цим методом спочатку треба побудувати криву оптичної щільності.

16.Визначення процента живих і мертвих сперміїв.

Оболонка живих сперміїв непроникна для деяких мікробіологічних фарб,а оболонка мертвих та ослаблених сперміїв пропускає барвники,тому в пофарбованому мазку живі спермії виглядають блідими незабарвленими,а мертві,навпаки.набувають кольору фарби.

17.Визначення процента патологічних форм сперміїв.

У кожного еякуляті поряд з нормальними трапляються і патологічні спермії. Вміст їх не повинен перевищувати 14% у барана;18%-бугая;20%-у кнура та жеребця.

18.Оцінка сперми за редукцією метиленової синьки.

Метод ґрунтується на здатності метиленового синього приєднувати водень,який відокремлюється від окиснювального субстрату в процесі дихання і відновлюється у безбарвну лейкоформу.Процес відбувається за участю ферментів дегідрогеназ.тому цей метод ще назив методом визначення дегідрогеназної активністю.

19.Порядок підготовки штучної вагіни.

1.Помити;2.Складають.гумову камеру фіксують і стерилізують в автоклаві.3.Налили гарячу воду;4.Змазують вазеліном;5.Приєднюємо спермо приймач.6.Накачуємо повітря.7.Вимірюємо темп.

20.Рух сперміїв поза організмом та у статевих органах самки.

при зберіганні сперміїв поза організмом активація їх приносить шкоду через невиправдані витрати енергетичних ресурсів сперміями. Крім того, при зберіганні в спермі бугая і барана накопичується молочна кислота, яка згубно діє на статеві клітини. Основною ознакою сперми високої якості є прямолінійно-поступальний рух сперміїв, що зумовлює запліднення яйцеклітини. В залежності від функціональних властивостей сперматозоїди можуть мати інші види руху: манежний - рух по колу, коливальний - переміщення на одному місці.На сперміїв має великий вплив і середовище у статевих органах самки. Склад, в’язкість і консистенція слизу статевих шляхах дуже змінюється протягом тічки. Так, у кобили перед самою овуляцією і під час неї кількість слизу збільшується і він стає прозорим, що полегшує просування сперміїв. Після овуляції в’язкість слизу швидко зростає, і спермії можуть рухатися повільно і з великими труднощами. Найкращі результати для осіменіння тварин тоді, коли слиз буває найменш в’язким.