Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правила та зразки оформлення науково-дослідної...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
621.06 Кб
Скачать

3.2 Зразок оформлення ілюстрацій

Я к видно з рисунку 3.3, з метою стабілізації валютного курсу гривні НБУ, починаючи з вересня 2008 р., проводив активні інтервенції з продажу іноземної валюти, обсяг яких упродовж четвертого кварталу 2008 р. склав 10,43 млрд. дол. США. Незважаючи на це, на міжбанківському та готівковому сегментах валютного ринку України у зазначеному періоді відбулося знецінення гривні до долара США на 72,65 та 71,62 % відповідно.

Рисунок 3.3 – Динаміка міжнародних резервів України та показників функціонування МВРУ у 2005-2010 рр.

П римітка. Розраховано за даними [33]

Таким чином, традиційна прив’язка номінального якоря монетарної політики до курсової динаміки та жорстке таргетування Національним банком України курсу гривні до долара США не виключає можливості дестабілізації ситуації на валютному ринку України…

4. Оформлення формул та рівнянь

4.1 Правила оформлення формул та рівнянь

Формули та рівняння розташовують посередині сторінки безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються. Вище і нижче кожної формули або рівняння повинно бути залишено один вільний рядок (кегель – 14 pt, міжрядковий інтервал – 1,5 рядки).

Формули та рівняння виділяються в окремий рядок з наступними поясненнями до них. При цьому після тексту, що передує формулі/рівнянню, розділовий знак ставиться лише в тому випадку, коли в тексті є слово, яке підкреслює, що далі випливає пояснення.

У кінці формул і в тексті перед ними необхідно розставляти розділові знаки таким чином, щоб формула не порушувала граматичної структури фрази. Двокрапка перед формулою ставиться тільки тоді, коли цього вимагає побудова тексту, що передує формулі. Після формули ставиться той розділовий знак, що необхідний, виходячи з побудови фрази: якщо формулою закінчується фраза, то ставиться крапка, якщо закінчується головне речення – кома (наприклад, перед словом «де», що починає експлікацію).

Формули/рівняння нумерують у межах розділу арабськими цифрами. Номер формули/рівняння складається з номера розділу і порядкового номера формули/рівняння, розділених крапкою. Номер формули/рівняння наводиться з правої сторони аркуша в круглих дужках.

Після формули/рівняння, виділеної в окремий рядок, ставиться кома, якщо після неї йде розшифрування умовних позначень і розмірності. Рядки в розшифруванні розташовуються у наступний спосіб. Слово «де» пишеться з лівого боку аркуша без абзацного відступу. Після слова «де» двокрапка не ставиться. На цьому ж рядку пишеться перший символ (умовне позначення), потім ставиться знак тире, дається розшифрування символу, а після коми – розмірність і крапка з комою. Точно під першим символом пишеться наступний символ і також розшифровується. Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів, що входять до формули чи рівняння, слід наводити у тій послідовності, в якій вони наведені у формулі чи рівнянні.

Якщо пояснення значення символу не вміщується в один рядок, то воно продовжується на наступному рядку без будь-яких абзацних відступів.

Якщо формула/рівняння не супроводжується розшифруванням, після неї ставиться крапка.

Якщо формула/рівняння не вміщується в один рядок, вона повинна бути перенесена на знаках рівності (=), додавання (+), віднімання (–), множення (×) і ділення (:). Знак, на якому зроблений перенос формули/рівняння, пишуть два рази – в кінці першого і на початку другого рядка.

Для компактності невеликі формули або формули, що не мають самостійного значення, можна розташовувати усередині текстових рядків. Також для економії місця можна розташовувати усередині текстових рядків розшифрування формул.

Формули, що йдуть одна за одною й не розділені текстом, відокремлюють комою.

Наприклад:

і , (1.1)

і . (1.2)

При підстановці чисел, якими заміняються символи формул, числа потрібно ставити на ті ж місця, де стояли символи. Не можна наводити при цьому проміжні розрахунки і скорочення. При великій кількості цифрових даних, використаних при розрахунках по зазначеній формулі, їх доцільно наводити у вигляді таблиці або в додатку. При посиланні на формули в тексті необхідно вказувати повний номер у дужках, наприклад, «у формулі (3.1)...» або «підставляючи дані таблиці 2.1 у формулу (3.1), одержимо...».