Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практ 3.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

3. Прийоми і способи первинної обробки і відображення економічної інформації.

3.1. Деталізація.

Більшість показників, що характеризують роботу підприємств, – підсумкові. В них взаємознищуються від’ємні та додатні відхилення. Розкладання підсумкових показників дає змогу побачити суттєві відмінності та різноманітність первісних показників. Тому виникає потреба йти від загальних показників до деталізованих.

Деталізація – це аналітичний спосіб розподілу складних явищ на більш прості, розкладання підсумкових показників на складові.

Деталізація складних явищ на більш прості або складові здійснюється за такими основними напрямами: утворювальними факторами, якісними ознаками, підрозділами та часом.

Приклад. Виконання плану виробництва продукції аналізується в цілому по підприємству і в розрізі окремих підрозділів; в цілому за рік, а також за кварталами, місяцями тощо.

3.2. Порівняння.

Порівняння – це аналітичний спосіб, у процесі якого невідоме (досліджуване) явища співвідносяться з уже відомими, досліджуваними раніше, з метою визначення загальних рис або відмінностями між ними. За допомогою порівняння визначається загальне і специфічне в економічних явищах і процесах, вивчаються зміни досліджуваних об’єктів, тенденції і закономірності їхнього розвитку.

Порівняння проводять з відомими предметами, які виконують роль еталонів певних властивостей, або ознак. Такими еталонами можуть бути норми, норма­тиви, планові показники, ціни, середні дані тощо.

Найбільш типові ситуації в економічному аналізі, коли використовується порівняння, і цілі, які при цьому досягаються, наведені в табл. 2.2.

Таблиця 2.2 – Типові ситуації економічного аналізу для порівняння

Ситуації

Цілі

  1. Зіставлення планових і фактичних показників

Оцінка ступеня виконання плану

  1. Зіставлення фактичних показників із нормативами

Контроль за витратами і впровадженням технологій, що зберігають ресурси

  1. Порівняння фактичних показників із показниками минулих періодів

Визначення тенденцій розвитку економічних процесів

  1. Зіставлення показників аналізованого підприємства з досягненнями науки і передового досвіду

Пошук резервів

  1. Порівняння показників аналізованого господарства із середніми показниками по району, регіону, галузі

Оцінка досягнутих результатів і визначення невикористаних резервів

  1. Зіставлення рівнобіжних і динамічних рядів

Вивчення взаємозв’язків досліджуваних показників

  1. Зіставлення різноманітних варіантів управлінських рішень

Вибір оптимальних рішень

  1. Зіставлення результатів діяльності до і після зміни певного факторів

Розрахунок впливу факторів і підрахунок резервів

Порівняння може дати позитивні результати за умови, що порівнюються явища, показники, які можна зіставити. Застосовують такі допоміжні прийоми: нейтралізація цінового фактора (перерахунок показників обсягу в однакову оцінку); нейтралізація можливих кількісних відмінностей (різні обсяги виробництва); нейтралізація відмінностей в структурі (розрахунок індексів фіксованого складу); нейтралізація відмінностей при порівнянні однакових періодів часу; розрахунок порівнюваних показників за єдиною методикою; виключення відмінностей в умовах роботи кількох підприємств тощо. У деяких випадках для забезпечення зіставності показників використовують поправочні коефіцієнти.

В економічному аналізі розрізняють декілька види порівняльного аналізу.

Горизонтальний порівняльний аналіз використовується для визначення абсолютних і відносних відхилень фактичного рівня досліджуваних показників від базового (планового, минулого періоду, середнього рівня, досягнень науки і передового досвіду).

Вертикальний порівняльний аналіз вивчає структуру економічних явищ і процесів шляхом розрахунку питомої ваги частин у загальному цілому, співвідношення частин цілого між собою, а також вплив чинників на рівень результативних показників шляхом порівняння їхньої величини до і після зміни відповідного показника.

Трендовий порівняльний аналіз застосовується при вивченні відносних темпів зростання і приросту показників за кілька років до рівня базисного року, тобто при дослідженні рядів динаміки.

При одномірному порівняльному аналізі зіставлення робляться за одним або декількома показниками одного об’єкта або декількох об’єктів за одним показником.

При багатомірному порівняльному аналізі проводяться зіставлення результатів діяльності декількох підприємств (підрозділів) за широким спектром показників.