Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп. по ИЭиЭМ (ответы).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
161.79 Кб
Скачать

6. Особливості розвитку державно-монополістичного капіталізму в різних країнах.

Умови прискореного розвитку економіки США. Прискорений розвиток економіки. Наприкінці ХІХ ст. перетворив США в могутню індустріально-аграрну країну. Основними передумовами успіху економічного розвитку США були такі:

  1. Радикальний характер громадянської війни (1861-1865 рр.)

  2. Сприятливі природно-географічні умови. Потужна сировинна база, величезні площі родючих земель, багатсво лісових і водних ресурсів, благодатний клімат.

  3. Успішна зовнішньо-економічна політика держави.

  4. Надзвичайно активне використання в економіці США досягнень другої тезнологічної революції у країні розпочалась електрифікація промисловості, транспорту, побуту. За рівнем виробництва і використання електроенергії США посіли перше місце у світі.

  5. Акумуляція в США найбільш енергійної робочої сили із Европи.

  6. Швидке створення інфраструктури. Це забезпечило єдніть внутрішнього ринку, міжрайонну і міжгалузеву спеціалізацію.

  7. Історико-географічні чинники. Основний серед них – віддаленість від Европи і близькість до Південної Америки та території далекого сходу.

  8. Процес концентрації і монополізації.

Зрощення трестів з банківськими монополіями вели до створення фінансової олігархії у ній провідну роль посіли дві банківські групи – Моргана і Рокфеллера, навколо яких до 1903 р. об'єдналося 112 банків, залізничних, страхових та інших компаній, а їхній капітал перевищував 22 млрд. дол. (56% акціонерного капіталу країни).

Причини піднесення Німеччини об'єднання німецьких земель створило умови для докорінних змін. У країні почалося промислове піднесення. Німеччина здійснювала технічне й енергетичне переоснащення промисловості. До 90-х років у країні завершилася промислова революція. За темпами економічного розвитку, які зросли в 6 разів, Німеччина постумалася тільки США.

Швидкі темпи промислового піднесення Німеччини зумовили кардинальні зміни в структурі її економіки.

Високого значення набуло залізничне будівництво.

Становлення індустріального суспільства в Японії, де перехід до монополістичного капіталізму збігся з епохою промислового перевороту. Перші монополії тут виникли вже на ранньому етапі розвитку промислового капіталізму.

Японський капіталізм із самого початку набував специфічних рис воєнно-феодального імперіалізму.

Найбільш розвинутою з машинобудівних галузей було суднобудування.

Концентрація і монополізація. Збільшення підприємств промисловості супроводжувалося подальшою концентрацією виробництва, зміною структури японського експорту – переважав уже не експорт сировини в промислово розвинуті країни, а експорт готових виробів до Китаю і Кореї.

Мілітарізація виробництва. Посилення мілітарізвції відбувалося під час російсько-японської війни 1904-1905 рр. Усю економіку країни було поставлено на военні рейки. Розширення ринку збуту за рахунок економічної експансії зумовило зростання проомислового виробництва Японії.