Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo_shpori.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
66.17 Кб
Скачать

23. Підстави та наслідки скасування державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності.

Скасування державної реєстрації здійснюється за заявою власника (власників) або уповноважених ним (ними) органів чи за особистою заявою підприємця-громадянина, а також на підставі рішення суду в разі:

1. визнання недійсними або такими, що суперечать законодавству, установчих документів;

2. здійснення діяльності, що суперечить установчим документам та законодавству України;

3. несвоєчасного повідомлення суб'єктом підприємницької діяльності про зміну його назви, організаційної форми, форми власності та місцезнаходження;

4. визнання суб'єкта підприємницької діяльності банкрутом (у випадках, передбачених законодавством);

5. неподання протягом року до органів державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності згідно з законодавством.

Скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності здійснюється органом державної реєстрації за наявності ліквідаційного балансу, складеного і затвердженого згідно з законодавством, та інших документів, що підтверджують проведення заходів щодо ліквідації суб'єкта підприємницької діяльності як юридичної особи, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, шляхом виключення його з Реєстру суб'єктів підприємницької діяльності. Орган державної реєстрації в десятиденний термін повідомляє відповідні державні податкові органи та органи державної статистики, органи Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Пенсійного фонду України про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

24. Реорганізація юридичної особи – поняття, порядок, наслідки.

Реорганізація є одним із способів припинення діяльності юридичної особи. Під реорганізацією розуміють припинення юридичної особи з переходом всіх її прав та обов’язків до правонаступника у порядку правонаступництва. Рішення про реорганізацію може прийматися як власником чи уповноваженим ним органом, так і засновниками СПД, його правонаступниками або за судовим рішенням.

Існують такі види реорганізації:

- злиття – в разі злиття всі майнові права та обов’язки кожного з СПД переходять до нового СГ, що утворився внаслідок злиття.

- приєднання – в результаті приєднання 1 чи кількох суб’єктів господарювання до іншого, до нього переходять всі майнові права та обов’язки приєднаних СГ.

- поділ – у разі поділу усі майнові права та обов’язки переходять у відповідних частинах до кожного з суб’єктів господарювання, що утворились внаслідок поділу.

- перетворення – при перетворенні один СГ перетворюється в інший, і останній отримує всі права та обов’язки. Відповідно до статті 108 ЦКУ, перетворення юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми.

25. Ліквідація юридичної особи – поняття, порядок, наслідки.

Ліквідацією визнається припинення юридичної особи без правонаступництва інших юридичних чи фізичних осіб. Загальні положення щодо ліквідації юридичних осіб закріплені в ЦК та ГК України.

Відповідно до ст. 110 ЦК України юридична особа може бути ліквідована у добровільному порядку на підставі рішення учасників (повне та командитне товариство), або органів управління юридичної особи, уповноважених на це установчими документами (загальних зборів акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, благодійних організацій, кооперативів), в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також у інших випадках, передбачених установчими документами.

ЦК України встановлює такі підстави для винесення судом рішення про примусову ліквідацію юридичних осіб:

- визнання судом недійсною державну реєстрацію юридичних осіб через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути (ч. 1 ст. 110);

- у випадку, коли у повному та командитному товаристві залишається один учасник і останній не перетворить таке товариство в інше господарське товариство, а також у разі виходу учасника з повного товариства, виключення одного з учасників товариства, смерті учасника товариства, ліквідації юридичної особи - учасника товариства або звернення кредитором одного з учасників стягнення на частину майна, пропорційну його частці у статутному фонді (ст. 132);

- у разі вибуття всіх вкладників із командитного товариства, якщо учасники товариства не перетворять таке товариство у повне товариство (ст. 139);

- якщо вартість чистих активів товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю та акціонерного товариства стає меншою від визначеного законом мінімального розміру статутного фонду (ст. ст. 144, 151, 155).

Ліквідація юр.о здійснюється ліквідаційною комісією.

Орган, який прийняв рішення про лік від юр.о встановлює порядок ліквідації та визначає строки проведення ліквідації та строк для заяви претензій кредиторами ( не менше 2 місяців з дня оголошення про ліквідацію). Черговість задоволення вимог кредиторів регул ЦКУ стаття 112.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]