Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo_shpori.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
66.17 Кб
Скачать

21. Порядок одержання ліцензій на здійснення окремих видів господарської діяльності.

У Законі “Про ліцензування певних видів господарської діяльності” встановлено не тільки єдиний перелік видів діяльності, що підлягають ліцензуванню, а й єдина, уніфікована дозвільна процедура ліцензування.    Перший етап процедури ліцензування — звернення суб'єкта господарювання до органу ліцензування із заявою про видачу ліцензії.

Другий етап процедури ліцензування — розгляд заяви та прийняття органом ліцензування рішення про видачу ліцензії або про відмову в її видачі.

Третій етап — видача ліцензії. З одержанням ліцензії суб'єкт господарювання, що є здобувачем ліцензії, здобуває статус ліцензіата.

Ця процедура складається з наступних послідовних обов'язкових етапів, що складають комплекси процедурних дій:    1) звернення суб'єкта господарювання до органу ліцензування із заявою про видачу ліцензії;    2) розгляд заяви і прийняття органом ліцензування рішення про видачу ліцензії або про відмову в її видачі;    3) видача ліцензії.    Процедура ліцензування, що здійснюється в конкурсному порядку, включає стадію проведення конкурсу на отримання ліцензій для видів господарської діяльності, провадження яких пов'язане з використанням обмежених ресурсів.    Процедура ліцензування може включати факультативні етапи:    а) переоформлення ліцензії;    б) зміна даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензії;    в) видача дубліката ліцензії.    Регламентація процедури ліцензування здійснюється за допомогою низки процедурних норм, що регулюють дії, які здійснюються на різних етапах ліцензування. На відміну від матеріальних норм, що містяться в Законі, та визначають види діяльності, які підлягають ліцензуванню, правовий статус органів ліцензування, процедурні норми встановлюють порядок ліцензування, його стадії тощо.

22. Патентування окремих видів підприємницької діяльності.

Торговий патент – це державне свідоцтво, що засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності чи його структурного підрозділу займатися зазначеним в цьому Законі видами підприємницької діяльності. Торговий патент не засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності на інтелектуальну власність. Торговий патент містить такі реквізити: номер торгового патенту, найменування власника торгового патенту, вид підприємницької діяльності, назва виду побутових послуг чи послуг у сфері грального бізнесу, місце реєстрації громадянина як суб’єкта підприємницької діяльності чи місцезнаходження юридичної особи, для транспортних засобів – зазначення «виїзна торгівля», термін дії торгового патенту, місцезнаходження державного податкового органу, що видав торговий патент, відмітка про сплату за торговий патент. Форма торгового патенту та порядок його заповнення встановлюються центральним податковим органом України. Патентуванню підлягає торговельна діяльність, що здійснюється СПД або їх структурними підрозділами у пунктах продажу товарів. Вартість торгового патенту за календарний місяць встановлюється в межах таких граничних рівнів: на території міста Києва, обласних центрів – від 60 до 320; на території міста Севастополя, міст обласного підпорядкування (крім обласних центрів) та районних центрів – від 30 до 160; на території інших населених пунктів – до 80 гривень. Термін дії патенту на здійснення торговельної діяльності становить 12 календарних місяців. Термін дії короткострокового торговельного патенту становить 1-15 днів. Вартість короткострокового торгового патенту за один день складає 10 гривень.

Без торгового патенту СПД здійснюють підприємницьку діяльність з використанням таких видів товарів вітчизняного виробництва: хліб, борошно пшеничне та житнє, сіль, цукор, олія соняшникова та кукурудзяна, молоко, морозиво, безалкогольні напої, яловичина, свинина, картопля плодоовочева продукція тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]