Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3. Основні операції при виконанні витягува...doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
925.18 Кб
Скачать

4.3. Витягування арок, тяг у круглих приміщеннях, кесонів-плафонів, кулі, ваз і інших тяг

Арки. Ворота, віконні й дверні прорізи, а також колони, поставлені в ряд, часто перекриваються арками. Арки влаштовують на стінах. Арки бувають півциркульні, пологі, коробові, прості й складні стрілчасті.

Півциркульні арки (мал. 19, а) витягають із одного центру. Насамперед, визначають центр, установлюють між укосами дошку, закріплюють її й ділять навпіл. Через центр проводять горизонтальну лінію й визначають місце стикування криволінійної частини арки із прямолінійної. Шаблон кріплять до радіусної рейки й роблять на ній отвір. Надягають рейку із шаблоном на штир і описують половину окружності - арку. У тих місцях, де в тязі буде товстий намет розчину, забивають цвяхи й обплітають їхнім дротом. Спочатку витягають арку так, щоб її нижні сторони заходили за горизонтальну лінію, проведену через центр, і надлишки тяги зрізують. Потім навішують правила на бічні сторони прорізу й витягають бічні сторони так, щоб вони збіглися з аркою. Стик підправляються

Пологі арки (мал. 19, б) також витягають із одного центру. Центр пологої арки розташовується нижче, чим у півциркульній. Дошку кріплять між укосами й знаходять центр ПРО 1. У нього вбивають штир і за допомогою шпагату або рейки визначають місця стикування криволінійної частини із прямолінійної. Криволінійну частину арки витягають, як у півциркульної арки. Прямолінійні тяги не доводять до криволінійної на половину довжини полозка й потім обробляють лінійкою.

мал. 19. Витягування арок: а - півциркульної, б - пологої, в - коробовой їх трьох центрів, г - коробовой з одного центру, д - простий стрілчастої, е - складної стрілчастої

Коробові (лучкові) арки (мал. 19, в) витягають із трьох центрів, які підбирають досвідченим шляхом, якщо вони не дані в проекті. На рівні центру ПРО 1 кріплять нижню дошку, а на рівні центрів ПРО2 і ПРО3 - верхню. У центри забивають штирі й витягають спочатку довгу середню частину дуги АБ із крапки ПРО 1 до лінії стикування з короткими дугами, потім дуги АБ і БГ із центрів ПРО2 і ПРО3. Дуги повинні сполучитися. Бічні сторони витягають, як звичайно.

Ці арки можна витягати й по-іншому (мал. 19, г). Після того як прикріплять дошки й у центри заб'ють штирі, до ентру ПРО 1 кріплять канатик або витягнуту мотузку із шаблоном; ежду центрами ПРО2 і ПРО3 шаблон буде витягати більш довгу пологу частину арки, а як тільки мотузка або канатик дійде до центрів ПРО2 і ПРО3, вони на вбитих штирях почнуть перегинатися, радіус їх у цьому місці поменшається й шаблон буде описувати більш круту частину арки, яка витягається до одного рівня із центрами. Після витягування кінці криволінійної тяги обрізають, навішують правила й витягають бічні сторони

Прості стрілчасті арки (мал. 19, д) витягають із двох центрів з обов'язковим обробленням верху арки. Зміцнивши дошку й визначивши центри, убивають штирі в центрах ПРО\ і ПРО2 і витягають криві дуги: першу трохи довше, за вертикальну вісь (надлишки обрізають), другу якнайближче до першої. Недотягнуту частину обробляють криволінійною лінійкою або таким же шаблономополутерком. Прямолінійні частини арки витягають звичайно.

Складні стрілчасті арки (мал. 19, е) витягають із декількох центрів. Чим складніше арка, тим більше центрів, які доводиться розташовувати як на укріпленій дошці, так і на стінах. Спочатку знаходять центр ПРО 1, з якого витягають нижні сторони арки або дуги АВ і БГ, потім центри ПРО 1 і ПРО3 для витягування верхніх частин - дуг ВД і ДГ. Витягають спочатку одну з верхніх дуг (небагато заводять за вісь і обрізають надлишки), слідом за нею другу дугу, якнайближче до першої, і обробляють відсутню частину. Потім витягають прямолінійні частини, що залишилися криволінійні й арки.

Кілька арок однакової форми витягають за трафаретом. Трафарет виготовляють із фанери або тонких дощок, намічаються по ньому центри, убивають штирі, проводять осі обмеження й витягають арки

Витягування зводів, кесонів-плафонів, тяг у круглих приміщеннях, круглих вікон, ніш, ваз і куль. Зводи . У центрі зводу (мал. 20) установлюють тверду вісь і на ній зміцнюють шаблон-лекало. Одну сторону лекала зрізують під кутом 20-30° для витягування зводу білим розчином, іншу оковують покрівельною сталлю. Лекало зміцнюють так, щоб воно вільно трималося й оберталося, а між лекалом і стінками зводу залишався простір, рівне товщині штукатурки. Обертаючи навколо осі шаблон, витягають звід. У більшості випадків зводи витягають тільки сірим розчином, а потім їх затирають тампоном зі згорнутої мішковини.

мал. 20. Витягування зводу шаблоном лекалом

Звід витягають захватками, що йдуть, що зверху вниз і мають форму трикутника. Коли на зводі розташовані тяги або карниз, спочатку витягають гладкі місця зводу, а потім тяги, але обов'язково зберігаючи послідовність витягування зверху вниз.

Інший спосіб витягування ( без витягування полиць) полягає в тому, що виготовляють шаблон на весь звід, але пересувають його не за правилами, а по полицях балок. Щоб шаблон сходив з місця, на полозку 3 роблять виріз-жолоб, який повинен вільно просуватися по полиці. Витягування ведуть дві людини, третій підтримує сокіл, збирає падаючий розчин

Тяги в круглих приміщеннях. При витягуванні карнизів, пасків, рамок для розеток у круглих приміщеннях основні труднощі полягають в тому, щоб навісити правила. У звичайних правилах роблять пропили на половину їх товщини на відстані 5-6см один від іншого (мал. 21, а) і згинають правила убік пропилів (мал. 21, б). Глибина пропилів і відстань між ними повинні бути однаковими. При витягуванні тяг із зовнішньої сторони круглих будинків і приміщень іноді замість правил навішують канат (мал. 21, в). Канат зав'язують вузлом, натягають і приморожують гіпсом. Шаблон виготовляють, як звичайно, але полозок і полозок роблять опуклим або ввігнутим (мал. 21,г). Обробляють поверхня тільки там, де перебуває вузол канату. Якщо вузол у процесі витягування пересувають, оброблення не вимагається.

мал. 21. Витягування тяг у круглих приміщеннях: а - пряме правило із пропилами, б - зігнуте правило убік пропилів, в - витягування тяг, г - шаблони

При витягуванні лобових або внутрішніх карнизів, що захоплюють потовк, верхнє правило звичайне не навішують через велику трудомісткість такої роботи. Карниз тягнуть із один нижнього правила, роблячи для стійкості шаблону подовжений полозок.