Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Еталони відповідей студенти 2012 готові.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
15.29 Mб
Скачать

Ступінь очищення – 99,8%.

Система повітроочищення складається з:

  • повітроочисника з ежектором пиловидалення;

  • пиловідбійного щитка;

  • інерційної решітки.

Робота системи під час руху поверхнею землі

Повітря через пиловідбійний щиток, захисну решітку вхідних вікон та кришок надходить до забірного бункера. Відносно великі частини пилу та бруду, що потрапили в потік, відсікаються інерційною решіткою, яка є першим ступенем очищення повітря. Далі до входу нагнітача. Пил з пилозбирача через ежектор видаляється в повітря надходить до атмосферу циклонного апарата повітроочисника, де очищується остаточно і подається.

Робота системи під час руху під водою

Повітря через повітроживильну трубу надходить до бойового відділення, потім до вікна вентилятора на перегородці силового відділення (завдяки підвищенню розрядження під кожухом повітроочисника) через вікно на корпусі повітроочисника потрапляє в циклонний апарат, де очищується і надходить до нагнітача двигуна.

Рис.2. Схема роботи системи живлення двигуна повітрям:

1— головка повітроочисника; 2 — циклон; 3, 6 — захисні мережі; 4 — інерційна решітка; 5 — пиловідбійний щиток; 7 — кришка; 8 — бункер; 9, 17 — клапани; 10 — компресор; 11 — ежектор компресора; 12— клапан ежектора повітроочисника; 13 — сопло ежектора компресора, 14 — ежектор повітроочисника; 15 — сопла ежектора повітроочисника; 16 — патрубок; 18 — пилозбирач; 19 — нагнітач

4. В ролі командира взводу подати команду на перешикування взводу з бойової лінії в лінію відділень.

Взвод із цепу в лінію відділень перешиковується за командою (сигналом) “Взвод, у напрямку такого-то предмета, в лінію від­ділень — РУШ”.

5. Порядок вмикання та вимикання системи управління вогнем танку.

- включити тумблер ПРЕОБР. на пульті навідника, при цьому загориться сигнальна лампа ПРЕОБР.

- через 2хв поставити рукоятку аретира на прицілі-далекомірі в положення РАССТОПОРЕНО, при цьому зажевріє сигнальна лампа РАССТОП.

- важіль перемикання механічного підйомника перевести в положення СТАБ.

Для виключення стабілізатора важіль механічного підйомника перевести в положення РУЧН., рукоятку аретира поставити в положення ЗАСТОПОРЕНО і вимкнути тумблер ПРЕОБР.

Перевірка роботоспособності стабілізатора:

Провести виключення стабілізатора, після чого:

- провести декілька наведень в вертикальній і горизонтальній плоскостях з різними швидкостями;

- зробити декілька поворотів башні від виключателя механіка-водія АВАРІЙНИЙ ПОВОРОТ БАШНІ;

- провести целівказівку вліво і вправо від пульта горизонтального наведення ( командирське целівказівка)

Білет № 6

1. Обов’язки навідника-оператора БМП в бою.

Навідник-оператор бойової машини піхоти (навідник гармати танка, кулеметник бронетранспортера) зобов'язаний:

знати озброєння бойової машини піхоти (танка, бронетранспортера), прилади прицілювання і спостереження, постійно утримувати їх у бойовій готовності;

знати правила пуску протитанкових керованих ракет, стрільби з гармати і спареного з нею кулемета (користування комплексом управління озброєння) і вміти вести влучний вогонь;

знищувати виявлені цілі за командою заступника командира взводу (командира відділення, танка) та самостійно;

під час дій відділення в пішому порядку постійно підтримувати його вогнем зброї бойової машини піхоти;

систематично перевіряти стан озброєння, прицільних приборів, механізмів заряджання і наведення, проводити їх технічне обслуговування, негайно усувати виявлені несправності і доповідати про це командиру відділення (танка);

вміти оглядати, готувати боєприпаси до стрільби та укладати їх;

вміти працювати з радіостанцією і переговорним пристроєм;

вміти вивести бойову машину піхоти (танк, бронетранспортер) з-під вогню противника в найближче укриття; допомагати механіку-водію в проведенні технічного обслуговування і ремонту;

знати обов'язки командира відділення (танка) і в разі необхідності виконувати їх.

2.Склад електричних вузлів механізму заряджання, їх призначення та розміщення в танку.

Електрична вузли МЗ служить для управління роботою цього механізму і забезпечення послідовності виконання операцій циклу в режимах автоматичного заряджання, напівавтоматичного заряджання, завантаження, розвантаження і повороту конвеєра.

До електричних вузлів відносяться:

- блок управління;

- візуальний показник;

- пульт навідника;

- пульт завантаження і розвантаження ПЗ;

- пульт дублювання;

- кінцеві перемикачі, що виконують блокуючи функції.

Блок управління М3 розміщений на кронштейні під сидінням командира. У блоці управління розміщені елементи електричної схеми, що забезпечують формування команд, що управляють рухом кінематичних вузлів М3

Візуальний покажчик є пристроєм, що запам'ятовує, і забезпечує:

- інформацію про наявність пострілів по кількості, типам і місцеположенню в конвеєрі;

- електричну сигналізацію про підхід до лінії заряджання вибраного типа пострілу;

- напівавтоматичне введення відмітки типу пострілу при завантаженні і автоматичне скидання відмітки типу пострілу після його розвантаження або заряджання.

Візуальний покажчик встановлений справа на стінці башти. Привід до нього забезпечує карданний вал, пов'язаний з редуктором МПК. Введення відмітки про тип пострілу здійснюється при проведенні завантаження в автоматичному режимі за допомогою відмітчика візуального покажчика, що складається з електромагніту і перемикача типу пострілу. Перемикач встановлюється уручну в одне з фіксованих положень, відповідних типу завантажуваного пострілу. Після укладання пострілу в лоток і повернення навантаженого лотка в конвеєр на відповідній кільцевій доріжці шкали візуального покажчика (проти стрілки) з'являється світлова відмітка (пляма). Інформація про наявність пострілів в конвейєрі передається кольоровими відмітками на шкалі. Шкала візуального покажчика має чотири кільцеві доріжки. Прийняті наступні умовні колірні позначення:

- постріл з бронебійним підкаліберним снарядом - червона відмітка (Б);

- постріл з осколково-фугасним снарядом - зелена відмітка (О);

- постріл з кумулятивним снарядом - біла відмітка (К).

Розшифровка кольорів умовних позначень пострілів приведена на кришці візуального покажчика.

Для точного поєднання початкових положень конвеєра і деталей візуального покажчика, що обертаються, карданний вал приводу забезпечений регулювальною муфтою.

Після досилання пострілу і закривання клину затвора гармати відмітка типу пострілу на шкалі зникає. Скидання відмітки здійснюється електромагнітом, встановленим усередині візуального покажчика. Візуальний покажчик забезпечений кнопкою ВІДМІТКА ТИПУ, за допомогою якої проводиться скидання і введення відмітки на візуальному покажчику уручну при проведенні завантаження або розвантаження конвеєра ручними приводами або з використанням пульта ПД-74. Кнопка ВІДМІТКА ТИПУ дозволяє виправити помилково введену відмітку типу на шкалі візуального покажчика, не відповідну фактично завантаженому в конвеєр пострілу. Порядок користування кнопкою викладена на табличці, встановленій на запобіжному щитку, над відмітчиком типу.

Пульт навідника призначений для управління МЗ в автоматичному режимі. Він розташований на стінці башти з лівого боку робочого місця навідника.

На пульті розміщені:

- вимикач МЗ;

- вимикач СЕРІЯ, що визначає режим роботи МЗ (одиночне заряджання або заряджання в режимі СЕРІЯ);

- сигнальна лампа МЗ, що сигналізує про включення механізму заряджання;

- сигнальна лампа СЕРІЯ, що сигналізує про роботу в режимі СЕРІЯ;

- сигнальна лампа ПІДДОН, що сигналізує про відсутність піддону в уловлювачі після пострілу.

Пульт завантаження і розвантаження П3 забезпечує управління МЗ в режимах ЗАВАНТАЖЕННЯ, РОЗВАНТАЖЕННЯ, ПОВОРОТ КОНВЕЄРА. Він розташований на правій огорожі гармати перед командиром.

На пульті розміщені:

- перемикач ЗАВАНТ. - РОЗВ. визначає роботу МЗ в режимі ЗАВАНТАЖЕННЯ або РОЗВАНТАЖЕННЯ. Натиснення на кнопку ПУСК забезпечує початок роботи МЗ в режимах ЗАВАНТАЖЕННЯ або РОЗВАНТАЖЕННЯ, а також повороту конвеєра.

- кнопка СТОП служить для аварійної зупинки будь-якої операції автоматичного циклу заряджання і припинення роботи в режимах ЗАВАНТАЖЕННЯ і РОЗВАНТАЖЕННЯ.

- кнопка РАЗРЕШ. призначена для видачі дозволу на виробництво пострілу після заряджання в ручному або напівавтоматичному режимі.

- вимикачем П-КА СТОП здійснюється гідравлічне стопоріння гармати, при цьому виключається можливість на ведення її у вертикальній площині від пульта управління прицілу - далекоміра.

Пульт дублювання ПТ-74 призначений для управління МЗ з місця командира в напівавтоматичному режимі заряджання. Він розташований під візуальним покажчиком на стінці башти.

На пульті розміщені:

- вимикач включення М3 в напівавтоматичний режим роботи;

- кнопка СТОПОР - для стопоріння гармати на куті заряджання гідромеханічним стопором;

- кнопка ПІДЙОМ - для підйому лотка з пострілом на лінію досилання;

- кнопка ДОСИЛ - для досилання пострілу в камору гармати і повернення ланцюга досилача в початкове положення;

- кнопка ОПУСК- для повернення важеля з порожнім лотком в початкове положення;

- кнопка РАССТОП.- для зняття гармати з гідромеханічного стопора;

- сигнальна лампа, що оповіщає про управління М3 командиром.

До кінцевих перемикачів М3, призначених для вироблення сигналів про положення виконавчих механізмів М3, відносяться:

- перемикачі нижнього (ПРН) і верхнього (ПРВ) положення важеля - призначені для подачі електричних сигналів у блоці управління М3 при підході важеля до нижнього і верхнього положення відповідно;

- перемикач стопора конвеєра (ПСК) - призначений для подачі електричного сигналу в блок управління М3 про положення стопора конвеєра;

- контакт барабана (КБ) - призначений для подачі команди на гальмування конвеєра при підході лотка з вибраним типом пострілу до лінії заряджання;

- контакт досилача (КД) - призначений для подачі електричного сигналу в блок управління М3 про положення ланцюга досилача;

- перемикач стопора гармати (ПСГ) - призначений для подачі електричного сигналу в блок управління М3 при стопорінні гармати гідромеханічним стопором на куті заряджання.

Розміщення кінцевих перемикачів вказане в описі вузлів М3. Як уніфікований датчик у всіх вищезгаданих кінцевих перемикачах застосований датчик, Д-20. 3аглушки скрізь опломбовані.

Окрім вказаних кінцевих перемикачів на гарматі, уловлювача і підлозі кабіни встановлені:

- контакт клину (КК) - розташований на лівому щиті огорожі над вирізом для клину, призначений для вироблення сигналу про положення клину (закритий або відкритий);

- контакт відкату (КВ) - розміщений в передній частині правого щита огорожі гармати, служить для забезпечення гідростопоріння гармати у вертикальній площині на час відкату - накату після пострілу;

- кнопка блокування перекладання піддону (БПП) - знаходиться на уловлювачі і служить для подачі електричного сигналу в блок управління М3 про завершення перекладання піддону з уловлювача в лоток;

- перемикачі уловлювача (УВ) - розташовані на ньому і призначені для подачі електричного сигналу в блок управління М3 про наявність піддону в уловлювачі.

3.Танк Т-64Б: тактико-технічні характеристики, компоновка та загальна будова.

Бойова і технічна характеристика танка

Найменування параметрів

Т-64

1

2

І. Загальні дані:

Бойова маса, т

42,5

Екіпаж, чол.

3

Основні розміри, мм:

– довжина (за корпусом, з гарматою вперед)

6540; 9225

– ширина

3415

– висота за дахом башти

2170

– кліренс (за основним днищем)

500

ІІ. Озброєння:

Калібр гармати, мм

125

Боєкомплект

36 (28)

Калібр кулеметів, мм:

– спарений ККТ

7,62

Боєкомплект

1250

– зенітний НСВТ

12,7

Боєкомплект

300

ІІІ. Броньовий захист:

Корпус

ПС+ДЗ

Башта

ПС+ДЗ

IV. Рухомість:

Максимальна швидкість, км/год

60,5

Запас ходу, км:

– шосе

700

– ґрунту

310-450

Середній тиск на грунт

0,86

Витрата палива, л /на 100км/

300 – 450

Ширина рову, м

2,85

Висота стінки, м

0,8

Кут підйому, град.

30

Глибина броду, м

1,8

Глибина водної перешкоди

5

Ширина, м

не обмежена

Двигун

5 ТДФ

Потужність, к.с. (кВт)

700 (515)

Запас палива, л

1270+380

1

2

Трансмісія

Число швидкостей КП

7+1

Тип МП

БКП

Ходова частина:

– тип підвіски

незалежна, торсіонна

– тип рушія

гусеничний

V. Засоби зв’язку і спеціальне обладнання:

20

Дальність зовнішнього зв’язку, км

ТПУ

Внутрішній зв’язок

ПАЗ; ППО; ТДА;

Спеціальне обладнання

ОПВТ

Загальна будова танка

  1. Корпус;

  2. Башта;

  3. Озброєння;

  4. Система керування вогнем;

  5. Механізм заряджання;

  6. Силова установка;

  7. Ходова частина;

  8. Трансмісія;

  9. Електрообладнання;

  10. Прилади спостереження та прицілювання;

  11. Система захисту від ЗМУ;

  12. Протипожежне обладнання;

  13. Обладнання для подолання водних перешкод;

  14. Обладнання для самоокопування;

  15. Обладнання для навішування мінного трала.

Компоновка танка виконана за традиційною схемою та має три відділення:

  • відділення керування;

  • бойове відділення;

  • моторно-трансмісійне (силове) відділення.

4.Обслужити фільтр грубої очистки палива.

ОПЕРАЦІЙНА КАРТА

виконання нормативу № 11

“ Розбирання і складання фільтра грубого очищення пального”

Умови виконання нормативу

Норматив виконується механіком-водієм, курсантами учбових підрозділів.

Норматив виконується на учбовому стенді. При виконанні перевірити стан ущільнень.

Після складання фільтра зашплінтувати болт кришки.

Матеріальне забезпечення

1 Стенд фільтра грубого очищення пального.

2 Шплінтовочний дріт.

3 Обценьки.

4 Ганчірка.

Оцінка за часом виконання

“Відмінно” “Добре” “Задовільно”

5 хв 5 хв 15с 5 хв 45с

Порядок виконання нормативу

п/п

Послідовність операцій, які виконуються

Інструмент

1

Стати перед стендом, перевірити наявність інструменту для виконання нормативу

2

Доповісти про готовність до виконання нормативу:

“ До виконання нормативу готовий ! ”

3

По команді керівника: “ До виконання нормативу приступити ! ” - перекрити паливорозподільний кран

4

Розшплінтувати гайку фільтра

Обценьки

5

Відгвинтити гайку - баранчик фільтра

6

Витягнути фільтруючий елемент разом з кришкою і стержнем

7

Утримуючи за кришку фільтруючий елемент, відгвинтити гайку стержня

8

Укласти на стелажі гайку, фільтруючі елементи та опорне кільце

9

Перевірити стан ущільнень стержня і кришки фільтра, голосно доповісти:

“ Ущільнення фільтра в справному стані!”

10

Встановити на стержень опорне кільце

11

Перевіряючи стан кожної фільтруючої секції, встановити їх на стержень

12

Затягнути гайку фільтра, стиснувши нею фільтруючі секції

13

Вставити в корпус фільтра стержень з кришкою в зборі з фільтруючими секціями

14

Затягнути гайку - баранчик

15

Продіти в отвори гайки - баранчика шплінтувальний дріт

Шплінту-вальний дріт

1

2

3

16

Правильно зашплінтувати і затягнути дріт.

Обценьки

17

Протерти інструмент ганчіркою і розкласти на стенді.

18

Доповісти про виконання нормативу: “ ГОТОВО ! ”

5.Порядок неповного збирання НСВТ.

- приєднати газовий циліндр.

- приєднати ствол. Вставити ствол казенною частиною в отвір ствольної коробки й закріпити його клином, повернувши рукоятку клина ліворуч. Поставити ручку ствола в нижнє положення.

- приєднати рукоятку перезаряджання. Вставити її в гніздо з пазами ствольної коробки й дослати рукою в переднє положення.

- приєднати затворну раму із затвором. Поставити затвор праворуч, потім вставити затворну раму в паз ствольної коробки так, щоб ролики затворної рами увійшли у свої напрямні в коробці, і дослати затворну раму в переднє положення.

- риєднати зворотний механізм із буферним пристроєм. Вставити зворотна пружину в отвір затворної рами, зігнувши її й трохи піджавши, потім опустити корпус буфера в гніздо ствольної коробки.

- опустити корпус відбивача з відбивачем у горизонтальне положення.

- приєднати спусковий механізм. Поставити корпус спускового механізму на ствольну коробку й дослати його вперед до упору, вставити чеку й повернути її назад.

- опустити основу приймача.

- закрити кришку приймача.

Білет № 7

1. Обов’язки механіка-водія БМП в бою.

Механік-водій бойової машини піхоти (танка), водій бронетранспортера (автомобіля) зобов'язаний:

знати будову, технічні можливості, правила експлуатації та обслуговування бойової машини піхоти (танка, бронетранспортера, автомобіля), утримувати машину в постійній готовності до дій; уміло водити її в будь-яких умовах обстановки, у будь-яку пору року та час доби;

витримувати встановлену дистанцію і швидкість руху, місце в похідному і бойовому порядку взводу; уміти готувати машину до подолання водних перешкод, переправ, інших складних ділянок місцевості та впевнено їх долати;

знати місце перебування, напрямок дій свого підрозділу і шлях руху до нього; безвідлучно знаходитися біля машини в зазначеному місці (пункті);

знати і точно виконувати команди, сигнали регулювання і управління;

уміти користуватися схемою маршруту і орієнтуватися на місцевості, вибирати укрите місце, проводити обладнання окопу, маскувати його і машину;

після виявлення несправності (пошкодження) машини негайно доповідати командиру і вживати заходів щодо її усунення;

знати і дотримуватися норми завантаження бойової машини піхоти (танка, бронетранспортера, автомобіля), правила посадки і перевезення людей; вміти готувати до буксирування і буксирувати озброєння та техніку;

знати сорти, норми витрати пального і мастильних матеріалів, не допускати їх перевитрати;

володіти особистою зброєю, застосовувати її для самозахисту, в разі необхідності — для захисту боєздатності машини.

Механік-водій бойової машини піхоти (танка), водій бронетранспортера, крім того, зобов'язаний:

знати і вміти застосовувати навісне обладнання;

під час руху на місцевості вміло використовувати її захисні властивості, забезпечувати найкращі умови для ведення вогню; вести спостереження, доповідати про виявлені цілі і результати їх ураження;

знати озброєння бойової машини, вміти заряджати і вести вогонь з гармати і кулемета;

вміти працювати на радіостанції і переговорному пристрої

2. Призначення, характеристика та загальна будова бронебійно - підкаліберного снаряду.

Постріл з бронебійним підкаліберним снарядом призначений для стрільби по танках, САУ, заслінкам амбразур ДОТів, бронековпакам і іншим броньованим цілям.

При пробитті броні снарядом поразка цілей в заброньованому просторі забезпечується в основному розжареними осколками снаряда і броні.

Характеристика бронебійно-підкаліберних снарядів.

тип снаряда

індекс

вага кг

Vо м/сек.

Д пр стрільби

Бронебійність

Вага пороху, кг/заряд

Назва

Снаряд

Заряд

Постріл

Снаряд

В польоті

БПС

3БМ9

3ВБМ3

19,5

5,67

3.45

1800

2410

140/600

8 4Ж40

БПС сердечник ст.

3БМ12

3ВБМ6

19,7

5,67

3.615

1800

2410

140/600

8 4Ж40

БПС сердечник кв

3БМ15

3ВБМ7

19,7

5,9

3.9

1780

150/600

8 4Ж40

БПС

3БМ17

3ВБМ8

19,7

6,09

1750

8 4Ж40

БПС сердечник кв

3БМ22

3ВБМ9

20,2

6.55

4.495

1715

170/600

8 4Ж40

БПС сердечник ст.

3БМ26

8 4Ж63

БПС

3БМ29

8 4Ж63

БПС об.у

3БМ32

3ВБМ13

6,7

1715

250/600

БПС

3БМ42

3ВБМ17

20,7

7,05

1715

210/600

8 4Ж63

Склад. Артилерійський постріл з бронебійно-підкаліберним снарядом складається з двох основних частин: снаряду з додатковим пороховим зарядом основного порохового заряду.

Снаряди та заряди укупорені в пенали і футляри зберігаються та транспортуються в дерев’яних ящиках багаторазового використання.

Вся укупорки зберігається, так як вона підлягає здачі на склад для повторного використання.

Загальний устрій.

Бронебійно-підкаліберний снаряд складається:

- балістичний наконечник;

- корпус з бронебійним сердечником (вольфрам, молібден, титан, хром, нікель, оу);

- розйомне ведуче кільце;

- обтюруючий поясок;

- згораючий циліндр з додатковим пороховим зарядом;

- лопасті стабілізатора в гнізда яких вставлені мідні центруючи штифти;

- трасер.

Балістичний наконечник виготовлений з більш м’якого матеріалу ніж бронебійний сердечник та при зустрічі з бронею «прилипає» до неї.

Корпус БПС залишається перед бронею, о сердечник пробивши броню розлітається за бронею.

Ведуче кільце складається з трьох окремих секторів зв’язаних з корпусом снаряда упорним гребнем і зкріплені між собою обтюруючим пояском.

Наклонні зуби на передніх гранях секторів виключають утикання снаряду при заряджанні.

Центрування снаряду в стволі забезпечується обтюруючим пояском та мідними штифтами стабілізатора.

Після загоряння бойового порохового заряду, при вході його в циліндричну частину канала ствола обтюруючий поясок і мідні центруючі штифти обжимаються.

При подальшому русі до вильту снаряду з ствола поясок виконує роль обтюратора. В каналі ствола центрування здійснюється розємним ведучим кільцем і опорною поверхнею лопатей стабилизатора.

Ведуще кільце сприймає тиск порохових газів і отримує разом зі снарядом обертальний рух.

Після вильоту снаряда за дульний зріз гармати, під дією порохових газів і центробіжної сили від ведучого кільця, проходить відділення його секторів від корпуса.

Сектори падають перед танком на відстані 150-1000м з кутом розльоту 2 град.

Стійкість польоту снаряда забезпечується стабілізатором.

Більшість БПС мають в своїй донній частині трасер.

Трасер червоного кольору, призначений для створення видимої вогневої траси польоту снаряда, і необхідний для визначення відхилення снаряду від цілі та правильного коректування вогню. Він загоряється в каналі ствола від полум’я порохових газів бойового заряду та горить на протязі 2-3 сек.

Трасер складається із: - гайки трасера; - запалювача; - трасуючого складу.

Корпус гільзи основного заряду, що згорає, і циліндр додаткового заряду бронебійного підкаліберного снаряда, що згорає, є частинами бойового порохового заряду.

3. Силова установка танка Т-64Б: призначення, технічна характеристика, загальна будова та робота системи підігріву.

Система підігрівання призначена для:

розігрівання двигуна перед пуском та підтримання його в стані готовності до пуску в холодний час.

Технічна характеристика

Тип – комбінована.

Час розігрівання двигуна – за 5 хв на 35 - 450С.

Витрати палива – не більше 8л/год.

Час безперервної роботи – не обмежений.

Загальна будова системи:

  • форсунковий підігрівник;

  • жарова труба масляних баків;

  • водна оболонка циліндрів двигуна;

  • водна оболонка МЗН-2 двигуна;

  • трубопроводи.

Форсунковий підігрівник призначений для нагрівання ОР та забезпечення її циркуляції по магістралям системи охолодження, а також для розігрівання випускними газами масла в масляних баках системи змазування двигуна, гідрокерування та змазування трансмісії.

Тип – форсунковий: Q= 60 000 ккал/год.

Склад форсункового підігрівника:

  • котел;

  • нагнітач;

  • форсунка;

  • паливний фільтр;

  • електроклапан;

  • свічка розжарювання;

  • кран підігрівника;

  • клапан зливання ОР;

  • трубопроводи.

Робота системи підігрівання

Під час роботи системи підігрівання працює БВН і подає паливо через фільтр і електроклапан до форсунки. За допомогою форсунки паливо надходить до камери згорання котла підігрівника в розпиленому вигляді, де змішується з повітрям, що подається вентилятором нагнітача. Утворюється суміш, яка спалахує від свічки, горить і нагріває рідину, що циркулює в рідинному тракті котла підігрівника. Гарячі гази, виходячи з котла через жарову трубу масляних баків, нагрівають у них масло. Нагріта рідина через радіатор обігрівача бойового відділення по трубопроводам подається до двигуна, розігріває його, через водяний насос двигуна по трубі надходить до насоса нагнітача і далі – в підігрівник.

Також по іншій трубі нагріта рідина надходить до корпусу маслозакачувального насоса, нагріває його і повертається в підігрівник.

Температура рідини контролюється за термометром системи охолодження.

Проходження рідини під час роботи водяного насосу підігрівника здійснюється в протилежному напрямку потоку ОР під час роботи водяного насоса системи охолодження (у зворотному напрямку паралельного потоку).

4. В ролі командира взводу подати команду на перешикування взводу із лінії відділень в колону.

Взвод :із лінії відділень або із цепу в колону перешиковується за командою “Взвод, у напрямку такого-то предмета, в колону по одному (по три), напрямне—перше відділення—РУШ”.

5. Спорядження патронної стрічки за допомогою машинки Ракова.

Маса машинки із шухлядою – 4,735 кг, без шухлядки - 2,85 кг.

Машинка складається з наступних основних частин: бункера; рухливого дна бункера; сортувальника з хомутом; кришки приймача з засувкою і фіксатором стрічки; подавача; рукоятки з засувкою і кривошипом; панелі з підшипником; струбцини; упора стрічки;

- досилача і дерев’яної підстави з планкою для .кріплення машинки на шухляді.

У машинках останнього випуску, крім того, уведений механізм стопоріння зворотного ходу.

Для роботи :

- наповнити бункер патронами так, щоб вони розташовувалися поперек його;

- відкрити кришку, приймача;

- уставити стрічку вирізами в ланках донизу;

- вручну вставити в першу ланку бойовий патрон і закласти стрічку патроном проти досилателя;

- закрити кришку приймача.

Машинка до роботи готова. Для спорядження стрічки патронами необхідно правою рукою, рівномірно обертати рукоятку (по ходу годинної стрілки), а лівою рукою підкладати патрони в бункер, стежачи за тим, щоб вони розташовувалися поперек бункера кулями в будь-яку сторону.

При спорядженні звертати увагу на стрічку, щоб стрічка не перекручувалася.

Патрони під власною вагою скачуються в горловину на полки сортувальника, відкіля при обертанні рукоятки черговий патрон досилачем виштовхується з горловини, розвертається уздовж сортувальника рулів вперед і утримується хомутом від переміщення з поперечному напрямку. Надалі досилач рухається назад, а патрон скачується на дно сортувальника, відкіля він при повторному обертанні рукоятки досилачем направляється в ланку стрічки. Досилач після цього починає знову відходити назад і своєю тягою переміщає подавач, що давить на патрон, що знаходиться в ланці, і переміщає стрічку на одну ланку. При відсутності патрона в ланці стрічка подавачем не пересувається.

Білет № 8

1. Обов’язки гранатометника.

Гранатометник зобов'язаний:

знати свою зброю, утримувати її в справному стані і вміти вести з неї влучний вогонь, спостерігати за результатами вогню і вміло коректувати його;

постійно спостерігати за полем бою і доповідати командиру відділення про виявлені цілі, за командою командира та самостійно знищувати їх вогнем; спостерігати за сусідами і підтримувати їх вогнем;

вміти користуватися приладами і механізмами, розташованими в десантному відділенні бойової машини піхоти (бронетранспортера);

допомагати навіднику-оператору в підготовці та укладанні боєприпасів і технічному обслуговуванні озброєння, а механіку-водію (водію) — у проведенні технічного обслуговування і ремонту бойової машини піхоти (бронетранспортера);

у разі вимушеного відриву від свого відділення негайно приєднатися до найближчого відділення і продовжувати бій у його складі.

2.Призначення, характеристика та загальна будова бронебійно-кумулятивного снаряду.

Постріл з кумулятивним снарядом призначений для стрілянини по танках, САУ і іншим броньованим цілям, що мають могутній броньовий захист.

Кумулятивний снаряд пробиває броню всіх сучасних танків незалежно від дальності стрілянини. Він також здатний уражати цілі, укриті в дерев'яний-земляних, цегляних і залізобетонних спорудах, і, володіючи осколковою дією, може використовуватися для поразки живої сили супротивника.

Характеристика:

Параметр

Значення

Індекс пострілів

ЗВБК7,ЗВБК10,ЗВБК16

Індекс снарядів

ЗБК12М, ЗБК14М, ЗБК18М

Маса снаряда

19 кг

Заряд

4Ж40

Вага ВВ

1,624 кг

Взривач

И-238 (ЗБК12М), В- 15 (ЗБК14М, ЗБК18М

Капсульна втулка

ГУВ-7

Вага пострілу

29 кг

Дальність прямого пострілу

1100/1230 м

Кількість об/хв під час польоту

500

Склад. Основні частини пострілу: снаряд з головним підривником і бойовий пороховий заряд.

Загальний устрій.

Кумулятивний снаряд складається із:

- корпусу з двома обтюрирующими поясочками;

- головки;

- стопорного гвинта;

- корпуси стабілізатора з шарнірно закріпленими на нім за допомогою осей шістьма лопастей;

- кільця;

- трасера, розміщеного у нижнього зрізу корпусу стабілізатора.

- розривний заряд знаходиться усередині корпусу

- кумулятивної воронки;

- снаряд укомплектований підривником В-15.

3.Танк Т-64Б: тактико-технічні характеристики, компоновка та загальна будова.

Бойова і технічна характеристика танка

Найменування параметрів

Т-64

1

2

І. Загальні дані:

Бойова маса, т

42,5

Екіпаж, чол.

3

Основні розміри, мм:

– довжина (за корпусом, з гарматою вперед)

6540; 9225

– ширина

3415

– висота за дахом башти

2170

– кліренс (за основним днищем)

500

ІІ. Озброєння:

Калібр гармати, мм

125

Боєкомплект

36 (28)

Калібр кулеметів, мм:

– спарений ККТ

7,62

Боєкомплект

1250

– зенітний НСВТ

12,7

Боєкомплект

300

ІІІ. Броньовий захист:

Корпус

ПС+ДЗ

Башта

ПС+ДЗ

IV. Рухомість:

Максимальна швидкість, км/год

60,5

Запас ходу, км:

– шосе

700

– ґрунту

310-450

Середній тиск на грунт

0,86

Витрата палива, л /на 100км/

300 – 450

Ширина рову, м

2,85

Висота стінки, м

0,8

Кут підйому, град.

30

Глибина броду, м

1,8

Глибина водної перешкоди

5

Ширина, м

не обмежена

Двигун

5 ТДФ

Потужність, к.с. (кВт)

700 (515)

Запас палива, л

1270+380

1

2

Трансмісія

Число швидкостей КП

7+1

Тип МП

БКП

Ходова частина:

– тип підвіски

незалежна, торсіонна

– тип рушія

гусеничний

V. Засоби зв’язку і спеціальне обладнання:

20

Дальність зовнішнього зв’язку, км

ТПУ

Внутрішній зв’язок

ПАЗ; ППО; ТДА;

Спеціальне обладнання

ОПВТ

Загальна будова танка

  1. Корпус;

  2. Башта;

  3. Озброєння;

  4. Система керування вогнем;

  5. Механізм заряджання;

  6. Силова установка;

  7. Ходова частина;

  8. Трансмісія;

  9. Електрообладнання;

  10. Прилади спостереження та прицілювання;

  11. Система захисту від ЗМУ;

  12. Протипожежне обладнання;

  13. Обладнання для подолання водних перешкод;

  14. Обладнання для самоокопування;

  15. Обладнання для навішування мінного трала.

Компоновка танка виконана за традиційною схемою та має три відділення:

  • відділення керування;

  • бойове відділення;

  • моторно-трансмісійне (силове) відділення.

4.Обслужити фільтр грубої очистки палива.

ОПЕРАЦІЙНА КАРТА

виконання нормативу № 11

“Розбирання і складання фільтра грубого очищення пального”

Умови виконання нормативу

Норматив виконується механіком-водієм, курсантами учбових підрозділів.

Норматив виконується на учбовому стенді. При виконанні перевірити стан ущільнень.

Після складання фільтра зашплінтувати болт кришки.

Матеріальне забезпечення

1 Стенд фільтра грубого очищення пального.

2 Шплінтовочний дріт.

3 Обценьки.

4 Ганчірка.

Оцінка за часом виконання

“Відмінно” “Добре” “Задовільно”

5 хв 5 хв 15с 5 хв 45с

Порядок виконання нормативу

п/п

Послідовність операцій, які виконуються

Інструмент

1

Стати перед стендом, перевірити наявність інструменту для виконання нормативу

2

Доповісти про готовність до виконання нормативу:

“ До виконання нормативу готовий ! ”

3

По команді керівника: “ До виконання нормативу приступити ! ” - перекрити паливорозподільний кран

4

Розшплінтувати гайку фільтра

Обценьки

5

Відгвинтити гайку - баранчик фільтра

6

Витягнути фільтруючий елемент разом з кришкою і стержнем, промити в дизельному паливі, продути стисненим повітрям.

7

Утримуючи за кришку фільтруючий елемент, відгвинтити гайку стержня

8

Укласти на стелажі гайку, фільтруючі елементи та опорне кільце

9

Перевірити стан ущільнень стержня і кришки фільтра, голосно доповісти:

“ Ущільнення фільтра в справному стані!”

10

Встановити на стержень опорне кільце

11

Перевіряючи стан кожної фільтруючої секції, встановити їх на стержень

12

Затягнути гайку фільтра, стиснувши нею фільтруючі секції

13

Вставити в корпус фільтра стержень з кришкою в зборі з фільтруючими секціями

14

Затягнути гайку - баранчик

15

Продіти в отвори гайки - баранчика шплінтувальний дріт

Шплінту-вальний дріт

1

2

3

16

Правильно зашплінтувати і затягнути дріт.

Обценьки

17

Протерти інструмент ганчіркою і розкласти на стенді.

18

Доповісти про виконання нормативу: “ ГОТОВО ! ”

5.Порядок неповного розбирання НСВТ.

- встановити й закріпити кулемет на станку або покласти на стіл (стілаж).

- відкрити кришку приймача. Відтиснути вгору прапорець засувки, відкрити кришку й підняти її вгору до крайнього положення.

- підняти основу приймача вгору до крайнього положення .

- відокремити спусковий механізм. Натиснути на прапорець запобіжника і поставити його в положення «ПР», підняти прапорець чеки вгору, висунути чеку, рухом назад відокремити спусковий механізм від ствольної коробки.

- підняти у вертикальне положення корпус відбивача з відбивачем.

- відокремити зворотний механізм з буферним пристроєм. Піднявши корпус буфера за виступи, відокремити назад зворотний механізм від ствольної коробки

- відокремити затворну раму із затвором. Відвести затворну раму в заднє положення за стійку затворної рами або за допомогою рукоятки і відокремити її назад нагору.

- відокремити рукоятку перезарядження.

- відокремити ствол від ствольної коробки. Відвести рукоятку клина праворуч , поставити ручку ствола у положення для перенесення, для чого натиснути на кнопку й відвести рукоятку трохи вниз, потім підняти вгору й опустити рукоятку назад і застопорити обойму, штовхаючи ствол за ручку вперед, відокремити його від ствольної коробки. При знаходженні кулемета на станку попередньо відокремити хомут кріплення ствола.

- відокремити газовий циліндр. Нажати вибивачем на засувку газового циліндра й, зміщаючи його вперед, відокремити від ствольної коробки

Білет № 9

1. Обов’язки кулеметника ПК в бою.

Кулеметник зобов'язаний:

знати свою зброю, утримувати її в справному стані і вміти вести з неї влучний вогонь, спостерігати за результатами вогню і вміло коректувати його;

постійно спостерігати за полем бою і доповідати командиру відділення про виявлені цілі, за командою командира та самостійно знищувати їх вогнем; спостерігати за сусідами і підтримувати їх вогнем;

вміти користуватися приладами і механізмами, розташованими в десантному відділенні бойової машини піхоти (бронетранспортера);

допомагати навіднику-оператору в підготовці та укладанні боєприпасів і технічному обслуговуванні озброєння, а механіку-водію (водію) — у проведенні технічного обслуговування і ремонту бойової машини піхоти (бронетранспортера);

у разі вимушеного відриву від свого відділення негайно приєднатися до найближчого відділення і продовжувати бій у його складі.

2. Призначення, характеристика та загальна будова осколочно-фугасного снаряду.

Постріл з осколочно-фугасним снарядом призначений для стрілянини по польових укриттях і по живій силі і техніці супротивника.

Загальні характеристики:

- марка – ОФ 19; 3ОФ26;

- заряд – 4Ж 40; із засібом запалювання заряда - ГУВ-7;

- початкова швидкість – 850м/сек.;

- дальність прямого пострілу – при висоті цілі 2м - 1010м; 2,7м – 1160; 3м - 1220

- підривник – В-429Е;

- вага снаряду – 23,0 кг.

- маса заряду ВВ 3.148 г

Склад. Основними частинами пострілу є осколочно-фугасний снаряд з головним підривником і бойовий пороховий заряд.

Загальний устрій.

Осколочно-фугасний снаряд складається: - з корпусу з двома обтюрирующими поясочками; - корпуси стабілізатора з шарнірно закріпленими на нім за допомогою осей чотирма лопастями; - стопорів лопастей; - пластмасового кільця; заряд ВВ; підривника із захисним ковпачком;

Необхідний режим спрацьовування (фугасний, уламково-фугасний або уламковий) задається установкою крана підривника в одне з двох положень і наявністю або відсутністю захисного ковпачка:

Режим О: кран підривника в положенні "О" (відкритий), ковпачок відсутній. Час спрацьовування - 0,001 сек. Цей спеціальний режим в основному призначений для коректного спрацьовування снаряда на м'якому грунті і топких грунтах на дистанціях менше 3000 м. Із-за надзвичайної чутливості снаряда в цьому режимі, його забороняється використовувати в русі, крізь захисний чохол знаряддя, а також під час дощу або граду.

Режим ОФ: кран підривника в положенні "О" (відкритий), ковпачок встановлений. Час спрацьовування - 0,01 сек. Це стандартний режим спрацьовування, що забезпечує коректне функціонування снаряда в більшості випадків, і що не вимагає ніяких спеціальних підготовчих дій екіпажа.

Режим Ф: кран в положенні "З" (закритий), ковпачок встановлений. Час спрацьовування - 0,1 сек. Цей спеціальний режим призначений для підвищення заглиблення снаряда перед підривом, для руйнування фортифікаційних споруд і поразки живої сили і техніки, укритих земляними брустверами. Для використання снаряда в цьому режимі, потрібно повернути кран підривника спеціальним ключем перед заряджанням снаряда.

Режим Р (рикошет): кран підривника в положенні "З" (закритий), ковпачок відсутній

Існуючі типи Оф

Постріл 3ВОФ-22 (снаряд 3ОФ-19) (п/в 1962). Заряд: тротил.

Постріл 3ВОФ-36 (снаряд 3ОФ-26) (п.в. прибл.1970). Заряд: A-IX-2 (флегматизований гексоген і алюміній).

Картечний постріл 3УШ-3 (Снаряд 3Ш-7) (п/в: немає даних). 4700-4800 готових уражаємих елементів (ГУЕ) масою 1,26 г кожен; початкова швидкість 1000 м/с; сектор поразки - 9°; дальність поразки 200-500 м

Постріл 3ВП-24 (снаряд 3П-23) (п/в: немає даних). Практичний ОФС (та ж маса, що у штатного, але з інертним складом).

3. Силова установка танка Т-64Б: призначення, технічна характеристика, загальна будова та робота системи живлення повітрям.

. Система призначена для очищення від пилу повітря і подавання його в циліндри двигуна, а також забезпечує автоматичне видалення пилу з пилозбирача та інерційної решітки; охолодження компресора і ротора турбіни; ущільнення стику газоходу та ротора турбіни.

Технічна характеристика

Тип – двоступенева; сухий інерційний спосіб очищення повітря з автоматичним видаленням пилу.