Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
258.56 Кб
Скачать

1.Акціонерні товариства, суть і види.

Акціонерне товариство — господарське товариство, статутний капітал якого не може бути меншим ніж 1250 мінімальних заробітних плат і який поділено на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості. Акціонерні товариства створюються в формі публічних або приватних товариств. Вони створюються шляхом об’єднання капіталу різних осіб, яке проводиться шляхом продажу акцій з метою здійснення господарської діяльності та отримання прибутку. Особливості АТ обумовлені акціонерною власністю, акціонерним способом формування і функціонування статутного фонду товариства.

Акціонерні товариства поділяються на два види:

  • акціонерне товариство відкритого типу, акції якого можуть розповсюджуватися шляхом відкритої передплати, купівлі-продажу на біржах;

  • акціонерне товариство закритого типу, акції якого поширюються лише серед його засновників.

У ході приватизації в Україні на базі державних підприємств переважно створюються відкриті акціонерні товариства. Засновниками акціонерних товариств можуть стати юридичні особи та окремі громадяни. Засновники укладають між собою договір, який визначає порядок здійснення спільної діяльності щодо створення акціонерного товариства, відповідальність перед особами, що передплатили акції, і третіми особами.

2.Види господарських товариств в Україні

Підприємницька діяльність на Україні відбувається також і різних організаційно-правових формах. В загальному її можна поділити на три великі групи: індивідуальна, партнерська, корпоративна. Всі наявні форми підприємств поділяються на 3 групи в залежності від:

1)форми власності; 2)обсягів господарського обороту та кількості працівників; 3)способом їх об'єднання.

Форми власності - індивідуальне, сімейне, приватне, колективне, комунальне та державне підприємство.

Обсяги обороту - у промисловості та капітальному будівництві мали підприємств чисельність працюючих до 200 осіб, в інших галузях виробничої сфери - до 50 осіб, у галузях невиробничої сфери - до 25, у роздрібній торгівлі - до 15 осіб. Залежно від способу об'єднання розрізняють асоціації, корпорації, концерни.

Найпоширенішою організаційно-правовою формою підприємницької діяльності в Україні є господарські товариства.У господарському товаристві обов’язково створюється страховий фонд, що має бути не менше ніж 25% статутного фонду, а розмір щорічних відрахувань до резервного фонду – не менше ніж 5% чистого прибутку. За законом забороняється використовувати для формування статутного фонду товариства бюджетні кошти, кошти, одержані в кредит і під заставу. Прибуток товариства розподіляється відповідно до установчих документів.

3. Виробнича потужність підприємства: методика її обчислення

Виробнича потужність – це максимально можливий випуск продукції за певний період часу у встановленій номенклатурі і асортименті при повному завантаженні обладнання і виробничих площ.

Розрізняють такі види ВП:

Проекта (визнач в процесі реконструкції або будівництва нового п-ства)

Поточна (періодично визнач на початок і кінець року)

Резервна (існує у певних галузях ек. для покриття цінових навантажень)

ВП підприємства визначається як правило у натуральних показниках. Розрахунок виробничої потужності підпр необхідний для обгрунтування виробничої програми.

Виробнича потужність 1 верстата обчисл: Вп= Фд/Нч, де Фд дійсний час роботи 1 верстата, Нч—нома часу на виготовл 1 виробу.

Потужність провідної групи чи цеху визн так: ВП=Nс.р*Р*Фд, де Nс.р—середньорічна к-ть обладнання цеху чи дільниці, Р-продуктивність 1 верстата за год.

Потужність на кінець року визн як: ВП к.р=ВПп.р+Впвведена – ВП виведена.