Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Еталони відповідей студенти 2012 готові.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
15.29 Mб
Скачать

Приклад внесення поправок на температуру електроліту

Густина електроліту у акумуляторі, виміряна за допомогою ареометра при температурі електроліту 0 ºС, дорівнює 1,29 г/см3. Яка поправка повинна бути внесена до показань ареометра і яка буде приведена густина електроліту?

Відповідь: За даними табл. 4.4 визначаємо поправку до показань ареометра при температурі електроліту при вимірюванні його густини 0 ºС: – 0,02 г/см3. При цьому приведена густина електроліту буде дорівнювати: 1,29 – 0,02 = 1,27 г/см3.

5. Вимірювання ЕРС акумуляторів. Для вимірювання ЕРС акумуляторів танкової акумуляторної батареї використовується вилка типу НВ-70. При вимірюванні ЕРС навантажувальний резистор вилки не вводиться. Вимірянаиміряна ЕРС при її порівнянні з ЕРС, отриманої отриманоїрозрахунковим шляхом (Е розр.= 0,84+γ, де γ – густина електроліту при + 25°С ) дозволяє встановити наявність в акумуляторі короткого замикання (КЗ). При короткому замиканні величина ЕРС буде менше за розрахункову ЕРС (при частковому КЗ) або дорівнювати 0 (при повному КЗ).

Рис. 5. Вимірювання ЕРС акумулятора

6. Вимірювання напруги. Напруга акумулятора вимірюється навантажувальною вилкою з використанням навантажувального резистора.

За величиною різниці між виміряною ЕРС і напругою можна судити про величину внутрішнього опору акумулятора, а отже, про ступінь зносу пластин і наявність внутрішніх дефектів. Якщо напруга не є стійкою і різко падає (може знижуватися до 0), то це свідчить про сульфатацію пластин.

З причини великого струму акумулятора (100-200 А) тривалість вимірювання не повинна бути великою.

При перевірці навантажувальною вилкою напруга справного акумулятора повинна бути постійною протягом не менше 5 с. Отвори в кришках акумуляторів при перевірці навантажувальною вилкою повинні бути закриті пробками. Акумулятори, густина в яких нижче 1,2 г/см3, не рекомендується перевіряти навантажувальною вилкою.

Рис. 6. Вимірювання напруги акумулятора

  1. Порядок зняття і установки лотка в конвеєр.

Лоток встановлюється в нижні і верхні крюки конвейєра на цапфах і роликах. Верхній і нижній напівлотки шарнірно з'єднуються між собою штангами. Нижній напівлоток складається з підстави з бугелем і двох захоплень шарнірно сполучених з бугелем. На бугелі розташовані крюк і стійка з штифтом, призначені для зчеплення лотка з візком важеля механізму подачі. Підстава нижнього напівлотка служить ліжком для укладання снарядів.

Снаряд в нижньому напівлотку закріплюється за допомогою захоплень і защіпки, встановленої на лівому захопленні. Фіксація снаряда проводиться упорами, конічними секторами і гумовими амортизаторами.

Відкриття защіпки лотка відбувається автоматично за допомогою прапорця тільки на лінії досилання.

Копіри закріплені на кронштейнах в кормі башти і є такими, що направляють для роликів лотка при виведенні його на лінію досилання.

У нижній частині обох копірів розміщений замикаючий пристрій, що утримує лоток в крюках конвеєра до повного зчеплення візка важеля з лотком. Воно складається з пластинчастої пружини, регулювальної (притискний) планки і болтів з шайбами для кріплення цих деталей. Прапорець забезпечує розчеплення візка важеля з лотком при поверненні важеля у початкове положення. Він розміщується на дні кабіни і взаємодіють з важелем розмикача.

Білет № 26

1.Наступ, мета та сутність наступу.

Наступ проводиться з метою розгрому (знищення) противника та оволодіння важливими районами (рубежами, об’єктами) місцевості. Він полягає в ураженні противника усіма наявними засобами, рішучій атаці, стрімкому просуванні військ в глибину його бойового порядку, знищенні та полоненні живої сили, захопленні озброєння, техніки, різноманітних об’єктів і намічених районів (рубежів) місцевості.

Наступ повинен проводитись з повною напругою сил, у високому темпі, безупинно вдень та вночі, в будь-яку погоду, при тісній взаємодії підрозділів всіх родів військ та забезпечення.

2.Визначення відстані до цілі.

Дальність до цілі (орієнтирів і місцевих предметів) з танка визначають:

- далекоміром;

- за кутовою величиною цілі (орієнтира, місцевого предмета);

- візуально (порівнянням відстані до цілі із заздалегідь відомою відстанню або за ступенем видимості цілі).

В окремих випадках про дальність до цілі може бути повідомлено екіпажу командиром підрозділу.

Основним способом визначення відстані до цілі в танку є вимірювання з використанням далекоміра (лазерного або оптичного). Залежності від умов обстановки вимірювання відстані до цілі лазерним далекоміром може здійснюватися після виявлення, вибору цілі й прийняття рішення на її ураження або безпосередньо перед пострілом.

У разі несправності далекоміра або неможливості його застосування через метеорологічні умови і через сильної запиленість дальність до цілі визначається по її кутовій величині за допомогою сітки (шкал) прицілу (приладу спостереження), далекомірної шкали або візуально.

Дальність до цілі по її кутовій величині визначають при стрільбі з місця і з зупинки, коли відома висота, ширина або довжина виявленої цілі, (її частини) (мал.3). Вимірювання відстані до цілі відбувається двома способами:

Перший спосіб: за допомогою шкал прицілу (приладу спостереження) вимірюють кут, під яким видна ціль розмір цілі (у метрах) поділяють на кут у тисячних і отримують дальність до цілі в кілометрах.

Другий спосіб визначення дальності до цілі – за кутовою величиною її висоти. Для цього в поле зору прицілу (приладу спостереження командира танка) є далекомірна шкала. При визначенні дальності за допомогою далекомірної шкали необхідно пам’ятати, що вона розрахована для цілі висотою 2,7 м. Визначення дальності за кутовою величиною її висоти може здійснюватися з використанням прицільних марок сітки прицілу. У цьому випадку найбільша точність у визначенні дальності буде досягатися за умови перебування цілі на рівній місцевості і на горизонті зброї, коли видима і габаритна висоти цілі однакові.

Окомірний спосіб визначення дальності до цілі з танка може застосовуватися в тих випадках, коли немає можливості виміряти її за допомогою далекоміра або по кутовій величині цілі.

Визначення дальності порівнянням із заздалегідь відомою відстанню здійснюється таким способом:

- на око визначають у метрах віддалення цілі від орієнтира (місцевого предмета або рубежу), дальність до якої заздалегідь виміряна по карті, далекоміром або пристріляна;

- отриману величину додають до відомої відстані до орієнтира (місцевого предмета або рубежу), якщо ціль розташована далі, або віднімають, якщо ціль розташована ближче, і в результаті одержують дальність до цілі.

3.Призначення та загальна будова ходової частини БМП-2.

Ходова частина БМП-2 призначена для пом якшення поштовхів та ударів що виникають під час руху машини по нерівностях дороги.

Загальна будова:

Гусеничний рушій (ведучі колеса, напрямні колеса, опорні котки, підтримуючі котки. балансири, очисник ведучого колеса.

Підвіска (упрегі елементи- торсіони, пружинний буфер, гумовий буфер).

4. В ролі командира взводу, що діє в пішому порядку, подати команду на розгортання із похідного порядку в передбойовий.

Взвод, що діє в пішому порядку без бойових машин піхоти (бро­нетранспортерів), із похідного порядку в передбойовий розгортаєть­ся за командою (сигналом) “Взвод, у напрямку такого-то предмета (на такий-то рубіж), в лінію відділень—РУШ”.

5. Порядок огляду та підготовка МЗ до роботи.

Перед початком роботи МЗ в будь-якому режимі необхідно виконати наступні операції:

1. Зняти чохол, що закриває вікно для виходу лотка в підлозі кабіни.

2. Перевірити:

- рівень масла в поповнювальному баку МЗ;

- стопоріння конвейєра (рукоятка стопора механізму повороту конвейєра при цьому повинна бути опущена);

- положення рукоятки золотникової коробки (вона повинна знаходитися в положенні А);

- стопоріння рукоятки ручного приводу механізму подачі на редукторі ручного приводу;

- включення запобіжників (АЗР) МЗ, ДВ. МЗ і ЕЛЕКТРОСПУСК правого розподільного щитка;

- установку рукоятки гідромеханічного стопора гармати (вона повинна знаходитися у верхньому фіксованому положенні).

3. Відкрити клин затвора гармати.

4. Зовнішнім оглядом з бойового відділення і з боку відділення управління перевірити, чи немає сторонніх предметів на днищі під конвеєром.

5. Включити вимикач батарей. Наявність піддону в уловлювачі перед початком роботи з МЗ і для першого заряджання пострілу необов'язково.

6. Перевірити тиск в гідропневматичному акумуляторі, який повинен бути в межах 50-60 кгс/см2 і при необхідності дозаправити його. Рукоятку золотникової коробки на час перевірки встановити в положення Р.

7. Перевірити працездатність МЗ. Роботу МЗ в режимі автоматичного заряджання гармати перевіряти тільки учбовими або макетними пострілами.

За наявності в конвейєрі бойових пострілів перевіряти роботу МЗ забороняється.

Для перевірки необхідно:

- перевести рукоятку золотникової коробки в положення Р;

- провернути конвеєр на 5-6 кроків ручним приводом;

- підняти важіль механізму подачі з лотком на лінію досилання ручним приводом;

- укласти в лоток перевірочний комплект макетів пострілу, узятий з групового комплекту ЗІП;

- закрити захоплення лотка на клямку за допомогою ключа;

- опустити важіль з лотком в початкове положення ручним приводом механізму подачі;

- перевести рукоятку золотникової коробки в положення А;

- включити вимикач МЗ на пульті навідника;

- провести відмітку укладеного в лоток пострілу на візуальному покажчику, користуючись кнопкою ВІДМІТКА ТИПУ при положенні тумблера на пульті ПЗ в положенні ЗАГР і заряджання пострілу, що знаходиться на лінії;

- натиснути послідовно на кнопки СТОП і ПУСК на пульті ПЗ, при цьому час утримання кнопки ПУСК визначає час обертання конвейєра;

- провести повний цикл заряджання гармати макетним пострілом в автоматичному режимі з включеним стабілізатором озброєння;

- вимкнути після закінчення циклу заряджання вимикач МЗ і стабілізатор озброєння, відкрити клин і видалити перевірочний комплект макетів пострілу.

При роботі МЗ у всіх випадках, пов'язаних з необхідністю екстреної зупинки циклу заряджання на будь-якому етапі, слід користуватися вимикачем МЗ на пульті навідника.

Всі етапи циклу, окрім повороту конвейєра, можна перервати натисненням кнопки СТОП на пульті ПЗ, після чого необхідно вимкнути вимикач МЗ.

Білет № 27

1.Чим досягається розгром противника в наступі.

Розгром противника та оволодіння важливими районами (рубежами, об’єктами) досягається вмілим застосуванням всіх наявних сил і засобів, швидким використанням результатів ударів авіації, вогню артилерії та інших засобів ураження, своєчасним нарощуванням зусиль в глибину, широким застосуванням охоплень, обходів і проведенням атак у фланг і в тил противника, своєчасним та постійним уточненням (постановкою) завдань підрозділам та забезпеченням їх у ході бою, а також вмілим використанням місцевості для здійснення маневру з метою швидкого виходу на фланги та в тил противнику, проведенням рішучих атак, розчленовуванням його бойового порядку та знищенням по частинах.

2.Визначення вихідних установок для стрільби.

Вихідними установками називаються установки, призначені для проведення першого пострілу з гармати (першої черги з кулемета). При рішенні вогневої задачі вогнем одного танка вихідні установки визначаються, як правило, навідником і тільки в окремих випадках їх призначає командир танка. При стрільбі підрозділом прямою наводкою вихідні установки визначаються, як правило, екіпажем танка, а при стрільбі напівпрямою і непрямою наводкою (із проведенням пристрілювання або без нього) вони вказуються командиром підрозділу.

Вихідними установками при стрільбі з танків прямою наводкою у загальному випадку є встановлення прицілу, прицільна марка, точка прицілювання або прицільна марка і точка прицілювання.

Вибір вихідних установок для стрільби залежить від виду зброї, особливостей СУО, наявності технічних пристроїв для обліку умов стрільби, режимів стрільби та інших факторів.

Вихідні установки для стрільби з танків прямою наводкою призначають:

- встановлення прицілу – відповідно до виміряної дальності до цілі з урахуванням сумарної поправки дальності на рух цілі, танка і відхилення умов стрільби від табличних (нормальних);

- прицільну марку – центральну прицільну марку (центральний косинець) або бічну прицільну марку, що відповідає величині сумарної поправки напрямку стрільби на рух цілі, танка, боковий (косий) вітер і крен танка;

- точку прицілювання – центр цілі або іншу точку прицілювання вище (нижче), лівіше (правіше) від центра цілі на величину сумарної поправки на вертикальне переміщення танка, цілі і крен танка, а також на напрямок стрільби.

3.Обладнання для руху на плаву БТР-80.

ОПЕРАЦІЙНА КАРТА

виконання нормативу № 22

“Підготовка машини до подолання водної перешкоди плавом”

Умови виконання нормативу

Норматив виконується екіпажем. Виконати роботу щодо підготовки машини до подолання водної перешкоди плавом у денних умовах.

При виконанні нормативу перевіряти стан ущільнень, лючків, кришок люків і пробок. Болти кріплення кришок лючків і пробки затягувати повністю.

Матеріальне забезпечення

1 Об. 675.

2 Ганчірка.

3 Прилад ТНП-350Б укладений в ящик для приладів.

4 Поплавок – на ящику для приладів.

5 Возик для роботи під машиною.

6 Ключ від кришок люків і дверей машини, укладений біля люка мех. водія.

7 Ключ торцевий х 17.

8

Укладений в ящику інструменту механіка-водія в лівому десантному відділенні.

Вороток.

9 Ключ 32х36.

10 Подовжувач.

Оцінка за часом виконання

“Відмінно” “Добре” “Задовільно”

30 хв 35 хв 38 хв

Порядок виконання нормативу

п/п

Послідовність операцій, які виконуються

Інструмент

Розподіл обов’язків

Ком. машини

Механік-водій

Оператор-навідник

1

Стати перед машиною і доповісти про готовність до виконання нормативу:

“ До виконання нормативу готові !”

+

+

+

2

По команді керівника:

“ До виконання нормативу приступити!”

  • піднятися на машину, відкрити люк механіка-водія, зайняти його місце, кришку люка застопорити;

  • відкрити двері лівого десантного відділення, поставити їх на стопор, дістатися до ящика з інструментом механіка-водія, зняти його зі штатного місця і вискочити з десантного відділення;

  • відкрити двері правого десантного відділення, застопорити їх, дістатися до сумки ЗІП двигуна і рукоятки кришки лючка підігрівача

+

+

+

3

Дістатися до місця кріплення рятувальних жилетів і сигнального буя, вивільнити їх від кріплення та укласти на броню над двигуном

+

4

Використовуючи возик для роботи під машиною та ключі з ящика, перевірити і затягнути кришки пробок отворів в днищі машини та болти кріплення підмоторного люка.

Голосно доповісти:

“ На днищі лючки, болти в наявності і затягнуті ! ”

Вороток, головка на 17

+

5

Вийняти з сумки ЗІП двигуна ключ та, використовуючи його, відкрити лючок підігрівача та закрити , затягнути гайку осі лючка підігрівача.

Ключ покласти в сумку ЗІП двигуна.

Голосно доповісти: “ Лючок підігрівача закритий!”

Ключ 32х36

+

6

Зняти середній прилад спостереження механіка-водія ТНПО –170.

Дістатися до ящика з приладами спостереження. Вийняти з ящика прилад ТНП-350Б, а на його місце укласти ТНПО-170. Кришку ящика закрити.

Вставити ТНП – 350Б замість ТНПО –170 в шахту.

Прилад

ТНП -350Б

+

7

Використовуючи ключі з ящика інструменту механіка-водія, перевірити затягнення болтів і пробок на вузлах ходової частини по правому боку машини.

Голосно доповісти:

“ Болти і пробки вузлів ходової частини з правого боку на місці і затягнуті !”

Ключ 14х17 головка на19,

на 24, подовжувач, вороток

+

8

Зняти кришки люка перегородки силового відділення, відкрити кран зливу води з ежектора, перевірити його роботу.

Закрити кран і клапан зливу води з ежектора.

Люк перегородки силового відділення поставити на місце і закрити.

Голосно доповісти:

“ Кран і клапан зливу води з ежектора перевірені і закриті!”

+

9

Відкрити лючок доступу до рукоятки приводу повітря та закрити її.

Закрити лючок доступу до рукоятки.

Голосно доповісти:

“ Стулка зимового забору повітря зачинена !”

+

10

Використовуючи ключі з ящика інструменту механіка-водія, перевірити затягнення болтів і пробок на вузлах ходової частини з лівого боку машини.

Голосно доповісти:

“ Болти і пробки вузлів ходової частини з лівого боку на місці і затягнуті”

Ключ 14х17, головка 19 на 24, подовжувач, вороток

+

11

Відкрити і закрити броньовані кришки амбразур кулемета і автоматів по правому борту та в задніх правих дверях

+

12

Перевірити роботу водовідкачуючих насосів.

( Включити вимикач батарей. Послідовно включити і виключити електродвигуни передньої і задньої помпи)

+

13

Перевірити роботу нагнітача.

( Включити і виключити тумблер нагнітача )

+

14

Піднятися на машину, використовуючи ключі, перевірити і затягнути болти ребристого листа, кришки люка над двигуном та броньових кришок заправних горловии

Головка

на 27, подовжувач, вороток, ключ 17х19

+

15

Праві двері зняти зі стопора і закрити їх

+

16

Закрити клапан фільтра - поглинача

+

17

Протерти ключі, які використовувались, і укласти в ящик для інструменту механіка-водія

Ганчірка, ключі

+

18

Заскочити в ліве десантне відділення.

Відчинити і зачинити броньовані кришки амбразур кулемета та автоматів по лівому борту машини

+

19

Вискочити з лівого десантного відділення.

Зняти зі стопора ліві двері десантного відділення. Залізти в десантне відділення і зачинити за собою двері

+

20

Відкрити верхню кришку люка лівого десантного відділення

+

21

Відкрити кран повітряного балона, визначити тиск повітря в системі.

Голосно доповісти:“ Тиск повітря … атмосфери!”

+

22

Передати ящик з інструментом командиру машини

+

23

Закріпити ящик з інструментом на штатному місці

+

24

Включити вимикач “ПЛАВ” і перевести рукоятку приводу захисту двигуна в верхнє положення. Рукоятку зафіксувати в кліпсі

+

25

Мотузку буя прив'язати до переднього правого рим-болта башти, а буй надіти отвором на стояк

Буй з мотузкою

+

26

Задраїти задні двері десантного відділення, обертаючи штурвал за годинниковою стрілкою

+

27

Перевести рукоятки кранів в положення “ВХІД ДО ВОДИ” та “ТРУБА ПІДНЯТА”

+

28

Надіти рятувальний жилет

+

29

Вискочити з лівого десантного відділення через верхній люк, кришку люка закрити

Ключ від кришок люків машини

+

30

Розстопорити кришку люка механіка-водія, вискочити з відділення управління, кришку люка прикрити

+

31

Надіти рятувальні жилети

+

+

32

Зняти буксирні троси зі штатного місця, зачепити за передні буксирні крюки та укласти їх попереду носа вздовж бортів машини

+

+

+

33

Вишикуватись перед машиною і доповісти про виконання нормативу: “ГОТОВО!”

+

+

+

4.Включити систему «БРОД».

. Перевірити :

роботу приводів жалюзів

роботу привода системи Брод

Ключі 14, 17 та 22 плоскогубці.

Ключ 17 та 22

При необхідності очистити шарнірні з’єднання від пилу та бруду, та створи ежектора та заслінки газоходу від нагару.

Працездатність перевірити трьох-пятикратним переводом рукоятки з положення ОТКР. В положення ЗАКРИТО та назад.

Кришки над повітряочисником , клапан компресора та клапан ежектора повітряочитсника повинні відкриватися та закриватися.

Заїдання та заклинення не допускаються.

5.Порядок роботи МЗ в ручному режимі.

Якщо при автоматичному і напівавтоматичному режимах заряджання МЗ відмовив в роботі, то заряджання гармати можна проводити за допомогою дублюючих ручних приводів.

Ручне заряджання пострілів з механізованого укладання, а також пострілів, укладених в бойовому відділенні, здійснюється при вимкненому стабілізаторі озброєння або при включеному вимикачі П-КА СТОП на пульті ПЗ як при русі танка, так і на місці.

При ручному заряджанні навіднику необхідно:

- важіль перемикання механічного підйомника перевести в положення РУЧН.;

- привести гармату на кут заряджання ручним підйомним механізмом.

Командиру танка:

- зняти правий знімний щиток і опустити сидіння;

- відкрити клин затвора гармати;

- перемкнути кран золотникової коробки на Р, перевівши рукоятку крана назад до фіксації;

- застопорити гармату, перевівши рукоятку гідромеханічного стопора управо до фіксації;

- заблокувати механічний спуск гармати, для чого натиснути на стопор, розміщений в нижній частині правої огорожі;

- вийняти рукоятку приводу механізму повороту конвейєра з кліпси і надіти її на хвостовик валу редуктора;

- розстопорити конвеєр, повернувши рукоятку стопора механізму повороту конвеєра вгору;

- натиснути на клавішу рукоятки і обертаючи її проти ходу годинникової стрілки, повернути конвеєр до початку виходу на лінію заряджання лотка з необхідним типом пострілу і застопорення, потім відпустити рукоятку стопора механізму повороту конвейєра;

- натиснути на клавішу рукоятки ручного приводу механізму подачі і обертати її до виведення лотка з комплектом пострілу на лінію досилання і розкриття захоплень лотка;

- просунути комплект пострілу уручну по лотку вперед до сходу заряду з лотка;

- вийняти дерев'яний досильник, встановлений вертикально у стінки кабіни за спинкою сидіння командира, і енергійним поштовхом дослати комплект пострілу в камору гармати;

- за наявності піддону в уловлювачі перекласти його з уловлювача в лоток, натиснувши для цього на верхню частину клямки створки уловлювача по напряму стрілки;

- натиснути на клавішу і обертаючи рукоятку ручного приводу механізму подачі проти ходу годинникової стрілки, повернути важіль з лотком і укладеним в нього піддоном в початкове положення, після чого застопорити рукоятку;

- відстопорити гармату, перевівши рукоятку гідромеханічного стопора в початкове положення до фіксації;

- розблоковувати ручний механічний спуск гармати;

- встановити знімний щиток огорожі і підняти сидіння;

- натиснути на кнопку РАЗРЕШ. на пульті ПЗ і повідомити екіпаж про готовність до пострілу.

Білет № 28

1. Види наступу, їх характеристика.

Наступ може вестися на противника, який обороняється, наступає або відходить.

Батальйон (рота) наступає у складі бригади (полку, батальйону) на противника, який поспішно перейшов до оборони, як правило, з ходу, а на противника, який займає підготовлену оборону - з положення безпосереднього зіткнення з ним. Наступ, як правило, починається проривом оборони, що полягає в зломі її ударами всіх видів зброї та рішучій атаці танкових і механізованих підрозділів на вузькій ділянці, у створенні пролому в обороні й подальшому її розширенні в бік флангів і в глибину.

Батальйон прориває оборону противника, як правило, у складі бригади (полку). Ширина ділянки прориву бригади (полку) може складати до 2 км, Батальйон в цьому випадку наступає на фронті до 1 км, рота до 500 м.

При наявності в обороні противника розривів, проміжків і відкритих флангів наступ може починатись вогневим ураженням противника і спільною атакою частиною сил з фронту і виділеними підрозділами з флангів і тилу через найбільш слабкі місця в обороні. У цьому випадку наступ починається на більш широкому фронті, ніж під час прориву оборони.

Контрнаступ ведеться шляхом зустрічного бою, а на противника який відходить - шляхом його переслідування.

188. Механізований і танковий батальйони можуть наступати в першому ешелоні бригади (полку), складати її другий ешелон або загальновійськовий резерв, діяти як авангард, передовий (рейдовий, спеціальний, обхідний або розвідувальний) загін і морський десант.

Механізована і танкова роти можуть наступати в першому ешелоні батальйону, складати його другий ешелон або резерв, діяти в головній похідний заставі, в обхідному, спеціальному і розвідувальному загонах.

Механізований батальйон (рота), крім того, може діяти як тактичний повітряний десант і складати основу штурмового загону (штурмової групи).

2.Підготовка стрільби. Попередня та безпосередня підготовка.

Стрільбі із танків потребує ретельної підготовки. Підготовка стрільби із танка підрозділяється на попередню і безпосередню.

Попередня підготовка стрільби із танка здійснюється при організації бойових дій(стрільби) і безпосередньо перед боєм (стрільбою).

Вона включає:

- технічну підготовку озброєння танка і боєприпасів;

- вивчення місцевості, вибір орієнтирів, визначення дальностей до різних рубежів і місцевих предметів;

- складання картки вогню танка, схеми опорного пункту взводу і т. п.;

- визначення балістичних, метеорологічних і топографічних умов стрілянини;

- введення поточних значень умов стрільби (поправок на їх відхилення) в танковий балістичний обчислювач .

Технічна підготовка озброєння танка і боєприпасів здійснюється при організації бойових дій з метою забезпечити своєчасність відкриття вогню, надійна безвідмовна дія озброєння і боєприпасів при стрільбі, а також її високу точність.

Вона включає наступні основні заходи:

- перевірку функціонування і працездатності комплексу озброєння танка і окремих його елементів;

- перевірку і регулювання характеристик стабілізатора;

- перевірку і вивіряння далекомірів, прицілів і інших прицільних пристосувань;

- приведення кулеметного озброєння до нормального бою;

- підбір боєприпасів по партіях, масі снарядів (ваговим знакам), їх огляд і завантаження в танк;

- визначення зносу каналу ствола гармати (подовження зарядної камери) в цілях визначення величини падіння початкової швидкості.

Залежно від умов обстановки і наявності часу в ході організації бою екіпаж танка вивчає місцевість, з'ясовує орієнтири і визначає дальності до рубежів і місцевих предметів. Для підвищення ефективності вогню в обороні і ведення його як вдень, так і вночі екіпажем танка розробляється картка вогню, що має необхідні дані для стрільби.

Безпосередня підготовка стрільби перед боєм (початком стрільби) включає визначення поточних значень умов стрільби: температури повітря і заряду, атмосферного тиску, напряму і швидкості вітру. Ці значення потім разом з поправками на знос каналу ствола і початкову швидкість партії порохового заряду вводять в танковий балістичний обчислювач.

3.Обладнання для руху на плаву БМП-2.

ОПЕРАЦІЙНА КАРТА

виконання нормативу № 22

“Підготовка машини до подолання водної перешкоди плавом”

Умови виконання нормативу

Норматив виконується екіпажем. Виконати роботу щодо підготовки машини до подолання водної перешкоди плавом у денних умовах.

При виконанні нормативу перевіряти стан ущільнень, лючків, кришок люків і пробок. Болти кріплення кришок лючків і пробки затягувати повністю.

Матеріальне забезпечення

1 Об. 675.

2 Ганчірка.

3 Прилад ТНП-350Б укладений в ящик для приладів.

4 Поплавок – на ящику для приладів.

5 Возик для роботи під машиною.

6 Ключ від кришок люків і дверей машини, укладений біля люка мех. водія.

7 Ключ торцевий х 17.

8

Укладений в ящику інструменту механіка-водія в лівому десантному відділенні.

Вороток.

9 Ключ 32х36.

10 Подовжувач.

Оцінка за часом виконання

“Відмінно” “Добре” “Задовільно”

30 хв 35 хв 38 хв

Порядок виконання нормативу

п/п

Послідовність операцій, які виконуються

Інструмент

Розподіл обов’язків

Ком. машини

Механік-водій

Оператор-навідник

1

Стати перед машиною і доповісти про готовність до виконання нормативу:

“ До виконання нормативу готові !”

+

+

+

2

По команді керівника:

“ До виконання нормативу приступити!”

  • піднятися на машину, відкрити люк механіка-водія, зайняти його місце, кришку люка застопорити;

  • відкрити двері лівого десантного відділення, поставити їх на стопор, дістатися до ящика з інструментом механіка-водія, зняти його зі штатного місця і вискочити з десантного відділення;

  • відкрити двері правого десантного відділення, застопорити їх, дістатися до сумки ЗІП двигуна і рукоятки кришки лючка підігрівача

+

+

+

3

Дістатися до місця кріплення рятувальних жилетів і сигнального буя, вивільнити їх від кріплення та укласти на броню над двигуном

+

4

Використовуючи возик для роботи під машиною та ключі з ящика, перевірити і затягнути кришки пробок отворів в днищі машини та болти кріплення підмоторного люка.

Голосно доповісти:

“ На днищі лючки, болти в наявності і затягнуті ! ”

Вороток, головка на 17

+

5

Вийняти з сумки ЗІП двигуна ключ та, використовуючи його, відкрити лючок підігрівача та закрити , затягнути гайку осі лючка підігрівача.

Ключ покласти в сумку ЗІП двигуна.

Голосно доповісти: “ Лючок підігрівача закритий!”

Ключ 32х36

+

6

Зняти середній прилад спостереження механіка-водія ТНПО –170.

Дістатися до ящика з приладами спостереження. Вийняти з ящика прилад ТНП-350Б, а на його місце укласти ТНПО-170. Кришку ящика закрити.

Вставити ТНП – 350Б замість ТНПО –170 в шахту.

Прилад

ТНП -350Б

+

7

Використовуючи ключі з ящика інструменту механіка-водія, перевірити затягнення болтів і пробок на вузлах ходової частини по правому боку машини.

Голосно доповісти:

“ Болти і пробки вузлів ходової частини з правого боку на місці і затягнуті !”

Ключ 14х17 головка на19,

на 24, подовжувач, вороток

+

8

Зняти кришки люка перегородки силового відділення, відкрити кран зливу води з ежектора, перевірити його роботу.

Закрити кран і клапан зливу води з ежектора.

Люк перегородки силового відділення поставити на місце і закрити.

Голосно доповісти:

“ Кран і клапан зливу води з ежектора перевірені і закриті!”

+

9

Відкрити лючок доступу до рукоятки приводу повітря та закрити її.

Закрити лючок доступу до рукоятки.

Голосно доповісти:

“ Стулка зимового забору повітря зачинена !”

+

10

Використовуючи ключі з ящика інструменту механіка-водія, перевірити затягнення болтів і пробок на вузлах ходової частини з лівого боку машини.

Голосно доповісти:

“ Болти і пробки вузлів ходової частини з лівого боку на місці і затягнуті”

Ключ 14х17, головка 19 на 24, подовжувач, вороток

+

11

Відкрити і закрити броньовані кришки амбразур кулемета і автоматів по правому борту та в задніх правих дверях

+

12

Перевірити роботу водовідкачуючих насосів.

( Включити вимикач батарей. Послідовно включити і виключити електродвигуни передньої і задньої помпи)

+

13

Перевірити роботу нагнітача.

( Включити і виключити тумблер нагнітача )

+

14

Піднятися на машину, використовуючи ключі, перевірити і затягнути болти ребристого листа, кришки люка над двигуном та броньових кришок заправних горловии

Головка

на 27, подовжувач, вороток, ключ 17х19

+

15

Праві двері зняти зі стопора і закрити їх

+

16

Закрити клапан фільтра - поглинача

+

17

Протерти ключі, які використовувались, і укласти в ящик для інструменту механіка-водія

Ганчірка, ключі

+

18

Заскочити в ліве десантне відділення.

Відчинити і зачинити броньовані кришки амбразур кулемета та автоматів по лівому борту машини

+

19

Вискочити з лівого десантного відділення.

Зняти зі стопора ліві двері десантного відділення. Залізти в десантне відділення і зачинити за собою двері

+

20

Відкрити верхню кришку люка лівого десантного відділення

+

21

Відкрити кран повітряного балона, визначити тиск повітря в системі.

Голосно доповісти:“ Тиск повітря … атмосфери!”

+

22

Передати ящик з інструментом командиру машини

+

23

Закріпити ящик з інструментом на штатному місці

+

24

Включити вимикач “ПЛАВ” і перевести рукоятку приводу захисту двигуна в верхнє положення. Рукоятку зафіксувати в кліпсі

+

25

Мотузку буя прив'язати до переднього правого рим-болта башти, а буй надіти отвором на стояк

Буй з мотузкою

+

26

Задраїти задні двері десантного відділення, обертаючи штурвал за годинниковою стрілкою

+

27

Перевести рукоятки кранів в положення “ВХІД ДО ВОДИ” та “ТРУБА ПІДНЯТА”

+

28

Надіти рятувальний жилет

+

29

Вискочити з лівого десантного відділення через верхній люк, кришку люка закрити

Ключ від кришок люків машини

+

30

Розстопорити кришку люка механіка-водія, вискочити з відділення управління, кришку люка прикрити

+

31

Надіти рятувальні жилети

+

+

32

Зняти буксирні троси зі штатного місця, зачепити за передні буксирні крюки та укласти їх попереду носа вздовж бортів машини

+

+

+

33

Вишикуватись перед машиною і доповісти про виконання нормативу: “ГОТОВО!”

+

+

+

4. В ролі командира взводу, що діє на БМП (БТР), подати команду на розгортання із колони в бойову лінію.

Взвод з колони в бойову лінію розгортається за командою (сигналом) “Взвод — у напрямку такого-то предмета (на такий-то рубіж)—ДО БОЮ” або “Взвод, за мною—ДО БОЮ”.

5. Порядок роботи МЗ в режимі: «Завантаження».

- перевірити включення АЗР: ДВ МЗ, МЗ і ЭЛ. СПУСК на правому розподільному щитку в кабіні;

- зняти правий знімний щиток і опустити сидіння командира;

- встановити гармату на кут заряджання за допомогою ручного підйомного механізму;

- відкрити клин затвора гармати;

- встановити рукоятку крана золотникової коробки в положення А;

- зняти автомат і два магазини ПКТ;

- перевести перемикач режимів робіт на пульті ПЗ в положення ЗАГР;

- включити вимикач МЗ на пульті навідника, після чого повинна зажевріти лампа МЗ;

- натиснути кнопку ПУСК на пульті ПЗ, після чого важіль механізму подачі подасть найближчий порожній лоток на лінію досилання;

- витягнути піддон з лотка (якщо він там знаходиться) і видалити його з танка;

- укласти в лоток снаряд і просунути його вперед в казенник гармати;

- укласти в лоток заряд і просунути його назад до упору в дно лотка;

- відсунути назад снаряд і укласти його в передньому (нижньому) напівлотку.

Після закриття лотка на клямку за допомогою ключа необхідно:

- встановити перемикач відмітчика візуального покажчика в положення, відповідне укладеному типу пострілу;

- натиснути кнопку ПУСК на пульті ПЗ, після чого відбудеться відмітка завантаженого пострілу на шкалі ВУ, лоток з пострілом повернеться в початкове положення, важіль подасть черговий порожній лоток на лінію досилання;

- після завантаження останнього пострілу натиснути кнопку СТОП на пульті ПЗ, при цьому відбудеться відмітка типу завантаженого пострілу на візуальному покажчику, лоток повернеться в початкове положення, а конвеєр обернеться на один крок і зупиниться;

- натиснути і відпустити кнопку ПУСК на пульті ПЗ, при цьому конвеєр обернеться на один крок і зупиниться;

- переконатися у відповідності типу пострілу, завантаженого в лоток, світловій відмітці на кільцевій доріжці проти стрілки на кришці візуального покажчика.

У разі невідповідності типу пострілу в лотку відмітці на візуальному покажчику, необхідно:

- встановити перемикач на пульті ПЗ в положення РАЗГР.;

- натиснути кнопку ВІДМІТКА ТИПУ на візуальному покажчику, після чого відбудеться скидання неправильно встановленої відмітки;

- встановити перемикач типу пострілу в потрібне положення;

- встановити перемикач на пульті ПЗ в положення ЗАГР.;

- натиснути кнопку ВІДМІТКА ТИПУ, після чого на відповідній кільцевій доріжці шкали з'явиться світлова відмітка.

Після завантаження:

- вимкнути вимикач МЗ на пульті навідника;

- встановити правий знімний щиток огорожі командира і підняти праве сидіння в робоче положення. Якщо після загрузки намічається тривалий пробіг, то слід закрити чохлом завантажувальне вікно підлоги кабіни.

Перед перевантаженням снаряди і заряди слід звільнити від передбачених кріплень, із заряду і снаряда в бойовому відділенні зняти захисні чохли.

Білет № 29

1.Райони, рубежі, які призначаються підрозділам під час наступу з ходу.

Для організованого висування, розгортання і переходу в атаку батальйону (роті) призначаються маршрути висування, вихідний рубіж (пункт), рубежі (пункти) розгортання в батальйонні, ротні (взводні) колони, рубіж переходу в атаку і рубіж безпечного віддалення, а під час атаки в пішому порядку для механізованих підрозділів, крім того, і рубіж спішування. Для механізованих підрозділів на автомобілях можуть призначатися місця посадки десантом на танки.

Вихідний рубіж (пункт) призначається для своєчасного початку висування батальйону із вихідного району. Його віддалення повинно забезпечувати витягування колони батальйону з засобами посилення і початок руху з заданою швидкістю та ,як правило, складає 5-10 км.

Рубіж розгортання у взводні колони призначається по можливості за складками місцевості в 2 -3 км від переднього краю оборони противника.

Місця посадки механізованих підрозділів десантом на танки, як правило, вибираються на віддаленні 2—4 км від переднього краю оборони противника на місцевості, що забезпечує потайну і швидку посадку. Підрозділам на автомобілях призначаються місця збору автомобілів.

Рубіж переходу в атаку вибирається так, щоб забезпечити потайне висування до нього танкових і механізованих підрозділів, ведення дійсного вогню з основних видів зброї та безупинне, на максимальній швидкості, досягнення переднього краю оборони противника в установлений час ("Ч"). Він може призначатися на віддаленні до 600 м від переднього краю оборони противника, а іноді і більше.

Рубіж спішування призначається якнайближче до переднього краю оборони противника, як правило, в місцях, укритих від вогню його кулеметів і протитанкових засобів ближнього бою. Іноді він може співпадати з рубежем переходу в атаку.

Залежно від обстановки і характеру місцевості віддалення цих рубежів (пунктів) може бути іншим.

Для узгодження дій механізованих (танкових), артилерійських (мінометних) підрозділів, які ведуть вогонь із закритих вогневих позицій, а також гранатометних підрозділів призначається рубіж безпечного віддалення від розривів своїх снарядів і мін (гранат). Безпечним віддаленням для механізованих підрозділів, які атакують у пішому порядку, вважається віддалення 400 м; на бойових машинах піхоти (бронетранспортерах) - 300 м; для танкових підрозділів - 200 м. При використанні деяких зразків мінометів та гранатометів віддалення може бути і меншим.

2.Корегування дальності стрільби.

Якщо першим пострілом з гармати (першою чергою з кулемета) ціль не буде уражена, то стрільбу по ній продовжують. При цьому якщо необхідно, у вихідні установки вносять зміни (коректури) з таким розрахунком, щоб забезпечити максимальну ймовірність влучення в ціль наступним пострілом (чергою).

Дальність і напрямок стрільби коректують одночасно.

Коректування дальності стрільби при веденні вогню прямою наводкою проводиться таким чином:

- зміною установки прицілу на величину отриманого відхилення або найвигіднішої коректури з урахуванням можливої зміни дальності до цілі між пострілами внаслідок руху цілі і танка;

- виносом точки прицілювання по висоті на величину виміряного відхилення або найвигіднішої коректури у фігурах цілі з урахуванням можливої зміни дальності до цілі між пострілами;

- відміткою по розриву.

3.Підготовка та постановка БТТ на короткочасне зберігання.

Машини, що підлягають зберіганню, повинні бути придатні до бойового застосування (використання), відремонтовані, укомплектовані належним обладнанням і ЗІП, мати незнижений ресурс, не менше установленого наказом Міністра оборони України, заправлені пальним і мастильними матеріалами, спеціальними рідинами, очищені від бруду, пилу, продуктів корозії і пофарбовані в установлений колір.

Агрегати, вузли, механізми машин, які належить пломбувати на заводах промисловості, бронетанкових ремонтних заводах, а також при утриманні на зберіганні, повинні бути опломбовані.

На випадок порушення заводського пломбування, після проведеного розслідування пломби відновлюються пломбіром частини, робиться відмітка у формулярі машини (розділ «Особливі відмітки»), засвідчена заступником командира з озброєння (головним інженером).

Перелік вузлів і механізмів, які повинні пломбуватися у військовій частині під час постановки машин на зберігання, приведений (додаток 10).

Озброєння повинно бути вивірене і пристріляне, на кожній машині повинні бути контрольно-вивірювальні мішені. Вихідні параметри системи керування вогнем (СКВ) і комплексу керування озброєнням (ККО) повинні бути перевірені за допомогою контрольно-вимірювальної апаратури, відрегульовані і відповідати технічним вимогам.

Порядок утримання танкових кулеметів та бойового комплекту машин тривалого і короткочасного зберігання визначається особливими вказівками.

Засоби зв’язку повинні мати технічні характеристики, які відповідають установленим нормам, і утримуватися у машинах на своїх штатних місцях. Радіостанції повинні бути настроєні на задану частоту.

Шоломофони у машинах короткочасного та тривалого зберігання повинні знаходитися на своїх штатних місцях.

Примітка. У Збройних Силах України машини комплектуються тільки літніми шоломофонами.

Не розташовані в машинах танкові шоломофони зберігаються на складі бронетанкового майна.

Прилади колективного захисту (системи ПАЗ, ППО) повинні мати параметри, які відповідають вимогам технічних описів та інструкцій з експлуатації.

Під час зберігання машини клапани системи ПАЗ повинні бути закриті, патрони ППО установлені на своє місце.

Балони ППО і вогнегасники повинні бути повністю заряджені, пройти освідчення та мати запас часу до чергового пересвідчення не менше одного року. Освідчення проводиться один раз у 5 років.

Навігаційна апаратура повинна утримуватися на зберіганні з перевіреним широтним балансуванням гіроскопів.

Системи змащування і живлення пальним силових установок, агрегатів трансмісії та ходової частини на БТОТ короткочасного зберігання повинні утримуватися повністю заправленими.

Система охолодження на машинах короткочасного зберігання утримується заправленою:

  • літом (при установленій температурі навколишнього повітря +5°С і більше) - водою з трикомпонентною присадкою;

  • зимою - низькозамерзаючою охолоджувальною рідиною (марка «40» або «65»).

На зразках БТОТ тривалого зберігання системи живлення і охолодження повністю заправлені. Пробки (кришки) пломбуються, і на них закріплюють бирки з вказівками найменування палива (охолоджувальної рідини), дати виготовлення, заправлення, та строки оновлення. Якщо системи живлення і охолодження не заправляються паливом і низькозамерзаючою охолоджувальною рідиною, то вони промиваються і консервуються відповідно до вимог Керівництва зі зберігання БТОТ (додатки 12, 13, 14, 15).

Для машин тривалого зберігання із законсервованими системами охолодження повинні бути створені запаси низькозамерзаючої рідини, тари і пристроїв для швидкого заправлення цієї рідини в систему охолодження.

Перелік видів палива, масел, мастил і спеціальних рідин, застосованих на машинах кожної марки при постановці на короткочасне і тривале зберігання, визначається діючими наказами, директивами та експлуатаційною документацією.

На машинах короткочасного зберігання застосовуються всесезонні або сезонні сорти пально-мастильних матеріалів (ПММ) і спеціальних рідин (у літньому періоді експлуатації - літні, в зимовому - зимові або всесезонні).

На машинах тривалого зберігання застосовуються тільки всесезонні або зимові сорти основних марок ПММ свіжого вироблення, з моменту виготовлення яких пройшло не більше 1 року, при цьому контрольні аналізи повинні бути виконані не пізніше 6 місяців до заправлення їх в машини.

Застосування дублюючих (резервних) марок ПММ на машинах тривалого зберігання не допускається.

Показники якості всіх марок ПММ і спеціальних рідин, які застосовуються на машинах короткочасного і тривалого зберігання, повинні відповідати вимогам стандартів і технічних умов. Вони зазначаються в паспортах (дублікатах паспортів), які видають служби постачання паливом на кожний вид ПММ. Паспорти або їх дублікати зберігаються у службі ПММ військової частини, а їх копії - в кожному журналі машини, які утримуються на тривалому зберіганні протягом усього строку знаходження ПММ на машині.

Контроль якості ПММ, якими заправлені машини, а також їх заміна здійснюється за порядком і строками, встановленими інструкціями з контролю якості палива.

Заміна палива, масел, мастил і спеціальних рідин проводиться у залежності від закінчення строків їх зберігання або вироблення ними установлених строків. Якщо при обслуговуванні, перевірках (оглядах) машин у паливі, маслах і спеціальних рідинах будуть виявлені механічні домішки, вода і таке інше (розрідження, розшарування), то вони негайно замінюються з обов’язковою промивкою систем, агрегатів вузлів.

Стартерні акумуляторні батареї (АБ) зразків БТОТ короткочасного зберігання утримуються приведеними у робочий стан і встановлені на машинах, або, за рішенням командувачів видів Збройних Сил, у спеціальних приміщеннях, що забезпечують їх збереження та обслуговування.

Стартерні АБ зразків БТОТ тривалого зберігання утримуються в сухому вигляді і зберігаються із запасом електроліту в спеціально обладнаних приміщеннях, що забезпечують їх приведення у робочий стан у встановлені строки.

АБ з машин, поставлених на тривале зберігання після їх використання, утримуються приведеними у робочий стан до їх списання (заміни установленим порядком). Порядок утримання і приведення у робочий стан сухих АБ тривалого зберігання приведений (додаток 11).

Для комплексу реактивного керованого озброєння танка встановлені два види зберігання у залежності від тривалості перерви в експлуатації:

короткочасне - строком від одного місяця до одного року; тривале - строком більше одного року.

При постановці на короткочасне зберігання (КЗ) необхідно:

  • провести технічне обслуговування в обсязі ТО-1;

  • перевірити наявність заглушок на контрольних роз’ємах і гвинтів заглушок на блоках.

При постановці на тривале зберігання (ТЗ) необхідно:

  • провести технічне обслуговування в обсязі ТО-2;

  • провести роботи, які виконуються при постановці танка на короткочасне зберігання.

Технічне обслуговування комплексу при зберіганні танка поєднується з технічним обслуговуванням танка та його систем.

При утриманні танка на короткочасному зберіганні комплексу проводиться ТО-1 не менше, як раз на рік. ТО-1 проводиться силами екіпажу танка з використанням індивідуального комплекту ЗІП комплексу.

При утримуванні танка на тривалому зберіганні проводиться ТО-2 не менше, як раз на два роки. ТО-2 проводиться силами обслуги КПМ і екіпажу танка з використанням індивідуального комплекту ЗІП комплексу і контрольно-перевірочної машини.

4.Підготувати танк до заправки паливом із сторонніх ємностей.

ОПЕРАЦІЙНА КАРТА

виконання нормативу №5

“Підготовка машини до заправлення пальним засобами ЗІП”