Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криза класичних онтологічних моделей.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
262.34 Кб
Скачать
  1. Фундаментальна онтологія м.Гайдегера.

Фундаментальна онтологія М. Хайдеггера.

Університет Наяновой

Кафедра філософії

Самара 1998

Робота виконана

студенткою 14 класу

Світлої Тетяною Ігорівна

Оцінка: відмінно

Зміст

Введення. 

Частина перша. 

Проблема сенсу буття. Аналітика Dasein. 

Частина друга. 

Справжній і недійсності спосіб людського існування. 

Частина третя. 

Онтологія Ніщо. 

Висновок. 

Список джерел та літератури.

ВСТУП

У сучасній філософії, як і у всієї історії філософії, проблема буття є фундаментальною проблемою. Всі іншіфілософські проблеми мають сенс і значимість остільки, оскільки на нихпадає відблиск буття. Займаючись пошуками буття, філософія відстоює своюспецифіку перед наукою, релігією, мистецтвом, виявляє особливий характермислення, як особливого способу життя, в якому буття може відкритися. 

Пошуки буття не є заняттям невеликий вузькопрофесійний групиилюдей, а пошуки людиною, кажучи словами М. Хайдеггера, свого будинку, тобтоподолання своєї бездомності та осиротіла. Пошуки буття - це пошукисвого коріння, за допомогою яких людина здатна подолати безглуздянавколишнього світу, відчути себе необхідною і незамінною частиноюбуття, "пастухом буття", якому заповідана звістку про буття, що єосновним завданням його життя. Ці пошуки є фундаментом людськогоіснування.

За століття, що минули з часів Парменіда, під буттям розуміли багато чого 

-Мислення, світ ідей, Бога, матерія і т.д. Розуміння буття, дотик донього, осіненій буттям перетворює, перетворює, людини, вириваючи його збезглуздого хаосу емпіричної життя і роблячи його само-битним, роблячи йогосамого буттям.

Що є буття, в чому сутність людської природи, як пов'язаний людиназ буттям, що є самобутність людини? - Ці питання займають найважливішемісце в онтологічної проблематики філософів ХХ століття. Чи можливі взагаліраціональні й однозначні відповіді на питання: у чому полягаєлюдяність людини, тобто його буття, в чому причина появи масовоголюдини, для якої гуманні цінності та ідеали - порожній звук.

Призначення нижченаведеної роботи в спробі розібратися з цими та багатьмаіншими питаннями, спираючись на філософські праці німецького філософа ХХ століття 

М. Хайдеггера. Твори великого філософа, що мали величезний успіх прийого життя і продовжують надавати неослабна вплив на сучасність,на мій погляд, є одними з знатічельнейшіх в історії філософії. Підвпливом Хайдеггера формувалося мислення Ж.-П. Сартра, Гадамера, почасти 

- А. Камю і Х. Ортеги-і-Гассета, а також ряду менш відомих філософів 

Німеччині та за її межами. Книги Хайдеггера мають вигляд творівпозачасового характеру. Ретельний текстологічний аналіз його текстівдозволяє виявити ту специфічну духовну традицію, на яку вінспирається: це перш за все Гуссерль, Ніцше, Дільтей і Зіммель, далі - 

Кьеркегор, Новаліс і Гельдерлін, і, нарешті, - молодий Лютер, Таулер і 

Екхарт. Чарівність хайдеггеровской думки величезне. Людина, одного разу потрапивв орбіту її впливу, ризикує залишитися там назавжди. Така доля спіткала в 

Німеччині багатьох. Вже в кінці 20-х тут з'явився неологізм 

"хайдеггерствовать", тобто говорити мовою лекцій і семінарів Хайдеггера. 

Сугестивна сила цієї людини виявилася настільки значною, щопідкоряла себе і людей, ніколи Хайдеггера які не чули: після прочитання йогоробіт пробуджувалось непереборне бажання мислити в руслі Хайдеггера. І йогословами.

Його творчість, яка докорінно змінила напрям європейської думки до цихпір не осмислено. Воно,, є бережуть саме себе гірський масив, здолатиякий ми ще не в змозі. Але ми, звичайно, можемо трохи пройти по тійчи іншій стежці і при цьому вгледіти багато незвичного і хвилюючого - однаквсе це дуже далеко від альпінізму чи альпінізму "1. Прагнення зрозумітидумка Хайдеггера вимагає постійного зусилля. Можна сказати навіть, що самадумка існує тільки поки це зусилля є, і поки воно є, можнасподіватися, що хайдеггеровская думка може бути сформульована, утримана ізрозуміла.

Проблема сенсу буття

Аналітика Dasein

З моменту публікації роботи,, Буття і час "[1], що принесла йому широкупопулярність, і аж до останніх років свого життя Хайдеггер не втомлювавсяповторювати, що в центрі його уваги знаходиться проблема буття. 

Фундаментальна онтологія, згідно Хайдеггеру, повинна почати з питання пробуття, тобто про сенс буття. Він обгрунтовує необхідність та актуальністьнової постановки питання про буття, тому що старе розуміння буття зчасів Платона перетворилося на догму [2]. Більш того, последущая роботафілософської думки фактично призвела до скасування питання про буття. 

Поступово пануючим є думка, що питання про буття взагалі зайве,Тому що: 1.битіе - саме загальне поняття, яке охоплює все суще. Алезагальність буття іншого порядку, ніж загальність матеріальних пологів, як івідношенню до яких буття трансцендентне. 2.понятію буття не можна дативизначення. Але визначити неможливо буття, навпаки, спонукає до питання про йогосенсі. 3.битіе приймається як само собою зрозуміле поняття. Але жсаме самопонятное є справжня і єдина тема філософії. Такимчином, ставши фізикою, метафізика забула про бити, більше того, забула про самзабутті.

Розуміння буття завжди є, але він залишається неясним. Ухайдеггеровском визначенні буття певним виявляється лишевідмежування його від предметного, емпіричного світу, світу сущого. Всірешта - досить хитко і невизначено. Питання в тому, як поставитипитання про буття. ,, Щоб проблему буття витлумачити з усією можливоюпрозорістю, необхідно спочатку прояснити спосіб проникнення в буття,розуміння і концептуального володіння його змістом, а також прояснитиможливість певного сущого в якості зразка та вказати справжнійшлях доступу до нього ". Сущим ми називаємо дуже багато чого. Тоді виникаєпитання про те, з якого ж сущого слід зчитувати сенс буття. До буттянеобхідно підходити з точки зору такого сущого, яке здатнерозкривати приховане, запитувати і одночасно розуміти самого себе, тобтопотрібно вказати на таке суще, в якому буття само себе виявляє.

Хайдеггеровская онтологія є фундаментальна (або критична)онтологія, тому що саме питання та спосіб його постановки включається доістота онтології. Тут важливо відзначити феноменологічне початокхайдеггеровской філософії. Феноменологія шукає феномен, а це, перш за все 

- Відкритість, себе-у-самому-себе-показує, тобто те, що говорить саме засебе. Питання про буття, мислимий феноменологічна, припускає питання -феномен: це питання задає не онтології, а якесь суще самим своїміснуванням здійснює питання про буття. Суще, в бутті якого мовайде про саме це буття, суще, що відрізняється від іншого сущого тим, що воноонто-логічно, - тобто влаштовано так, що перебуваючи серед сущого, від-носиться,ви-носиться з сущого до буття сущого в можливої цілісності його змісту --саме це цікавить Хайдеггера.

Неефективність традиційного питання про буття долається 

Хайдеггером аналізом того, хто в змозі запитувати. Ним може бути суще,битійствующее і одночасно рефлексуючих про буття. Якщо питання про буттяставиться виразно, розгортається у своїй досконалої прозорості, то,згідно Хайдеггеру, він повинен бути підготовлений розумінням того окремогосущого, яка має доступ до буття. Спрямованість розуміння, понятійногопізнання і вибору сущого - це констітуітівние правила запитування іодночасно модус буття сущого, в якості якого виступаємо ми самі,запитують про буття. Це суще, що має битійственную можливістьспрашіванія, Хайдеггер позначає терміном Dasein [3]. Хайдеггер вибираєтермін, що, Dasein "і одночасно відмовляється від традиційного змісту - 

,, існування "у Канта,,, наявне буття" у Гегеля - тому що для нього немаєєдиного поняття існування. Якщо у Гегеля поняття Dasein має найбільшийнизький онтологічний статус і виступає як свого роду категоріальноїклеймо, яким абсолютний дух позначає обмеженість і абстрактністьбудь-яких достовірність індивідуального досвіду, то Хайдеггер тим же словомпозначає незалежну від абсолютів цілісність цього досвіду: всюреальність, з якою від народження і до смерті має справу даний,незаместімий у своїй самобутності індивід.

Суще, котрі запитують про буття - Dasein - повинно бути визначено у своємубутті, але в той же час буття стає доступним тільки через це суще. 

Проте не можна говорити про наявність кола в доказах, бо суще всвоє буття може бути визначене і без експліцитно розуміння буття. ,, Не 

"Коло в доведенні" лежить в питанні про сенс буття, але мабуть дивна 

"Тому-або вперед-віднесеність" спрошенного (буття) до спрашіванію якбуттєво модусу сущого "[4]. Dasein виділяється з іншого сущого, тобтовиділяється онтіческі, оскільки,, для цього сущого в його бутті мова йде просамому цьому бутті ". ,, Зрозумілість буття, - підкреслює Хайдеггер, - сама єбуттєва визначеність присутності. Онтіческое відміну присутності в тому,що воно існує онтологічно "[5], -т.е. влаштовано так, що, перебуваючи середсущого, від-носиться, ви-носиться з сущого до буття сущого в можливійцілісності його сенсу. Онтіческі-онтологічний коло Хайдеггер замикає на 

Dasein: онтологія обгрунтовується через аналітику Dasein, тобто черезопис істотних рис людського способу існування, черезонтіческую вкоріненість людини в світі, а проте все онтіческое в Dasein,все, що пов'язує його з іншим сущим - все емпіричне, психологічне,практично-діяльну, - має отримати онтологічне прояснення, тобтопрояснення з буття.

Сутність Dasein визначається екзистенцією, найважливішим конституюютьознакою якої є саморозуміння і спосіб його виявлення. ,, Самобуття, - пише Хайдеггер, - до якого присутність так чи інакше можевідносити себе і завжди будь-яким чином відносить, ми називаємоекзистенцією "[6]. Змістовно екзистенція означає,, перед-стояння вістини буття ". Термін,, екзистенція "- похідне від латинського дієслова ex -sistere - виступати, виходити, робитися, ставати. Сутність Dasein,таким чином полягає в тому, щоб ставати, виходити за межіготівки - екс-зістіровать.

Сенс буття дорівнює розуміння буття, тобто самопроектірованію Dasein. 

Структуру людського буття в її цілісності Хайдеггер позначає яктурботу. Він розкриває сенс і одночасно вказує на онтіческуювкоріненість піклування, приводячи наступну байку: Турбота, переходячи річку,зліпила з глини істота, з яким Юпітер, на її прохання дарував дух. 

Потім Турбота, Юпітер і Земля почали сперечатися про те, чиїм ім'ям наділитизліплене істота. Вони взяли суддею Сатурна, який розсудив наступнимчином: після смерті Юпітер повинен отримати дух, Земля - тіло, а тому що 

Турбота перший утворила це істота, то, поки воно живе, воно належить 

Турбота. Названо ж істота буде "homo" - на ім'я матеріалу, з якоговоно зроблено.

Турбота являє собою єдність трьох моментів: буття-в-світі,забігу вперед і буття-при-внутріміровом-сущому.

Найважливішою стороною Dasein, завдяки якій воно взагалі виявляєтьсядоступним для сприйняття, є буття-в-світі (In-der-Welt-sein). По-світі -буття означає приналежність внутрімірового змісту людськомусуб'єкту, тобто нерозривність людського буття і світу, суб'єктивного іоб'єктивного. Німецьке слово,, Sein "означає не тільки,, буття", але йприналежність якогось предмета або властивості. Відповідно, In-der-Welt -sein означає розкриття світу, як щось, що існує при Dasein, а непоряд з ним. Хайдеггер проголошує буття-в-світі внутрішнім, апріорнимвизначенням людини.

Другий момент турботи як забігів вперед (Vorweg-sein), означає, щолюдське буття, постійно тікати від себе і вислизає вперед,завжди є буття, які проектують саме себе в щось більше, ніж є вданий момент. Тим самим він не перебуває в тій точці простору ічасу, в якому знаходиться фізичне тіло людини, бо сфера буттялюдини - це історичність, де час є цілісність трьох його моментів.

Визначаючи турботу як буття-при-внутріміровом-сущому (Sein-bei -innerweltlichem-Seiendem), Гайдеггер підкреслює тим самим специфічнийспосіб ставлення до речей як до супутників людини в її життя, як до чогосьто близьким, зогрітому людським теплом і тому віддає це теплотому людині. Інтимне ставлення до речей як до "підручним (Zuhandene)", 

Хайдеггер протиставляє сучасному способу орудованія речами, приякому речовий початок розуміється як сировину і техніка.

Таким чином, турбота є цілісною структурою, яка означає 

,, бути-завжди-вже-попереду-себе-в-світі-в-якості-буття-при-внутріміровом -сущому ".

Кожен момент турботи - це певний модус часу: буття-в-світі --модус минулого (у Хайдеггера він виступає як фактичність, абозанедбаність), забігів-вперед - модус майбутнього (проект, постійно на насвпливає), а буття-при-внутріміровом-сущому - модус цього 

(приреченість речей, сущого). Таким чином, турбота зсередини повністювизначається тимчасовими структурами, які суттєво відрізняються від трьохвимірювань об'єктивного часу.

Справжній і недійсності спосіб

людського існування

Людське буття, згідно з Хайдеггеру, ніколи не виступає якізольований суб'єкт, існування інших, собі подібних, з самого початкувідомо йому, тому що становить один з моментів його власної буттєво,апріорної структури. Якщо характеристика буття серед інших --повсякденність, повсякденність, то буття-з-з іншими може бути недійсності. 

Виникає об'єктивний погляд на особу, при якому вона виявляєтьсяцілком замінної будь-якою іншою особою. ,, Примха інших розпоряджаєтьсяповсякденними буттєвих можливостями присутності. Ці інші притому непевні інші. Навпаки, будь-який інший може їх представляти "[7] 

Дана взаімозамещаемость, при якій з'являється якась фікція середньоголюдини, призводить до перетворення суб'єкта в щось безособове середнього роду,в аноніма - das Man [8]. По суті справи це - відчужена людинаповсякденності. Людина повсякденності - Невласний. Процес утилізаціїпроникає також і в мову, яка вироджується в панівне громадськедумка, марнослів'я анонімної екзистенції, і врешті-рештіндивідуальність, заспокоїлася в дозвільній балаканина, що зникає в туманінедомовок. Співзвучно Ніцше, Гайдеггер безкомпромісно оголює структуриповсякденному посередність духу. ,, Ілюмінація сьогоднішнього дня --каже він - чутка відкритого і посереднє духу; сьогодні: сучаснадуховність.

Своєрідність, самість людини противиться розчинення в Man. Екзистенціяможе здійснюватися в спільному бутті-з-з іншими вже тому, що самістьвиявлятися тільки у відмінності від інших. Отже, ставлення до інших,а, якщо точніше, протистояння їм, виявляється головним конституюютьмоментом Dasein.

Оскільки Dasein втрачено в людях, йому необхідно себе знайти,засвідчити здатність бути самост. Таким свідоцтвом,згідно Хайдеггеру, є голос совісті. ,, Совість викликає самістьприсутності з втраченої в людях "[9]. Поклик совісті не планується абопідготовляє, не здійснюється вольовими зусиллями і навіть кличе противолі. Совість,, каже в тривожному модусі мовчання. І цим способом лишетому, що кличе закликаємо не в публічні розмови людей, але від них назаддо замовчуванням екзістірующего вміння бути "[10]. Т.ч. совість волає досправжнього існування, онтологічної, екзистенційному плану, дедоречні пошуки сенсу буття.

В основі повороту до власного, до буття лежить усвідомлення людиноюсвоєї історичності, кінцівки, свободи. Безособове існування приховуєвід людини його приреченість, він не знає смерті, що представляє собоюсуто особистий факт. У повсякденності смерть розуміється як,, вмирають ", яксмерть інших. ,, Промовляли або частіше затаєна побіжна мова про цескаже: врешті-решт людина смертна ... і ... будь-який і ти сам можеш себеумовити, що кожен раз не саме я, адже ця людина ніхто "[11]. Але,, ніхтоне може зняти з іншого його вмирання "[12]. У тій мірі, в якій смертьТобто, вона всегда радикальним чином моя смерть. Т.ч. буття-до-смерті --битійственная така можливість, що вихоплює людину зі сфери Man,переміщаючи його в сферу справжньої екзистенції. Смерть є абсолют для 

Dasein, екстремальна точка повороту до буття. У перспективі смерті всеіндивідуальні ситуації ріднить можливість стати неможливими. Усвідомленнясмерті, безглуздості будь-якого проекту обгрунтовує історичністьекзистенції, неповноту кожного з її моментів. Тільки наблизившись дорозуміння смерті як до крайнього межі, який поставлений всякомуіснування, людина знаходить собі справжнє буття.

,, Смерть як кінець присутності є сама відмінна, несвідомих,неминуча і як така неопережаемая можливість буття "[13] - таквизначає Хайдеггер смерть і показує, що вона повинна розумітися не яккінець тут-буття людини, але що саме тут-буття має визначатися якбуття-до-смерті. Т.ч. смерть у Хайдеггера виступає як основа форми життя,хоча він і уникає слова,, життя ".

Dasein - можливість саморозуміння, і одночасно це розуміннявідкриття можливості, битійственной можливості. Смерть означає кінець іздається кінцем всяких можливостей. Але буття-до-смерті випереджає цюможливість і виступає як саморозкриття форм Dasein. Стати вільнимперед обличчям власної смерті - означає розпізнати серед суєтних такіможливості, які, будучи правильно обраними, виявляться недосяжнимидля смерті.

Висуваючи ідею смерті, Гайдеггер формулює своє розуміння особистості якзверненої до самої себе, відірваною від суспільства і протиставляння йому. 

Фактично, він відображає тут несумісність існуючих громадськихвідносин з вільною людською особою. Однак як вихідпропонує усвідомлення безвихідності цього положення. Тому настільки зловіснуроль відіграє в філософії Хайдеггера,, Ніщо "(Nichts) [14].

Онтологія Ніщо

Поняття Ніщо у Хайдеггера вперше з'являється в роботі,, Буття і час",проте не розробляється скільки-небудь детально. Але вже через два рокипісля її публікації, у своїй лекції,, Що таке метафізика? ([15] Хайдеггерзробив його центром уваги.

Хайдеггер перевертає традиційний спосіб філософствування, приякому невідома пояснюється з відомого, вихідним пунктом він бересаме те, що до цих пір не вдавалося пояснити. Наобходімо враховувати тойфакт, що Хайдеггер пояснене відносить не до сфері ще не пізнаного, а дообласті прихованого, таємного. Точно так само, як приховане у Хайдеггера служить? и. 

1. Арендт Х. Хайдеггеру - вісімдесят років.// Питання філософії. 1998. № 1. 

2. Богомолов А.С. Сучасна буржуазна філософія та релігія. М.: 

Политиздат, 1977. 

3. ,, Буття і час "Мартіна Хайдеггера у філософії ХХ століття// Питанняфілософії. 1998. № 1. 

4. Зотов А.Ф., Мельвиль Ю.К. Західна філософія ХХ століття. М.: Інтерпракс, 

1994. 

5. Ільєнко Е.В. Філософія і культура. М.: Политиздат, 1991. 

6. Кузнецов В.Г. Передмова до публікації уривку з праці М. Хайдеггера

"Буття і час"// Вісник МГУ серія 7 філософія. 1997. № 4. 

7. Михайлов І. Чи був Хайдеггер "Феноменологія"?// Логос. М., 1994. № 3. 

8. Михайлов М. Зауваження до перекладу В.В. Бібіхіна роботи Хайдеггера "Щотаке метафізика "//Логос. М., 1997. № 9. 

9. Подорога В. Вираз і зміст. М.: Ad Marginem, 1995. 

10. Реалі Д. та Антисери Д. Західна філософія від джерел до наших днів. Том 

4. Від романтизму до наших днів. СПб.: ТОО ТК,, Петрополис "1997. 

11. Таврізян Г.М. Мистецтво і буття. М. Хайдеггер про сутністьхудожнього твору// Філософія. Релігія. Культура. М.: Наука, 

1982. 

12. Тіпсіна А.Н. Німецький екзистенціалізм і релігія. ЛДУ: 1990. 

13. Фалевой Е.В. Ілюмінація дійсності в ранній герменевтиці 

Хайдеггера.// Вісник МГУ серія 7 філософія. 1997. № 5. 

14. Хайдеггер М. Буття і час. М.: Ad Marginem, 1997. 

15. Хайдеггер М. Час і буття. М.: Республіка, 1993. 

16. Хайдеггер М. Роботи і роздуми різних років. М., 1993. 

17. Хайдеггер М. Мій шлях у феноменологію// Логос. М., 1994. № 6. 

18. Хайдеггер М. Семінар в Ле Торі, 1969// Питання філософіі.1993. № 10. 

19. Хайдеггер М. Цолліконеровскіе семінари// Логос. М., 1992. № 3. 

20. Хайдеггер та Вітгенштейн: критика метафізики - критика техніки - етика 

//Питання філософії. 1998. № 5. 

-----------------------< br>1 Стор. 271.Вальтер Бімель. Мартін Гайдеггер. Урал LTD 1998. 

2 Трактат "Буття і час" вперше вийшла навесні 1927 в видавався 

Гуссерль,, Щорічнику з феноменології і феноменологічногодослідженню ", т.VIII і одночасно окремим відбитком. Повний російськапереклад книги, виконаний В.В. Бібіхіним, вийшов у світ лише в 1997 р. Безперебільшення можна сказати, що в філософської ситуації ХХ ст. книга 

Хайдеггера "Sein und Zeit" стала одним з ключових текстів.

[1] На думку Хайдеггера, Платон відповідальний за деградацію метафізики дофізики. Філософи-досократики (Анаксимандр, Парменід, Геракліт) розуміли підістиною саморозкриття буття, що підтверджується етимологічно (від грец. 

Aletheia, де lantano - приховувати, а - заперечення, що разом означаєнепотаенность). Платон же відкидав поняття істини як несокритості, буттявін заснував на істині так, що мислення, а не буття стало встановлювативідносини між змістом та ідеями. Таким чином, буття малоспіввіднести і оконечіться людської розумової здатністю та мовою.

[2] Dasein. У західних перекладах і дискусіях цей ключовий термінхайдеггеровской книги "Буття і час" зазвичай залишають як є. ПроблемаЦей термін не тільки в буквальному або небуквальном перекладі. Хайдеггерграє семантичними значеннями терміна Dasein у багатьох своїхтворах. Не існує однозначної раз і назавжди задано