Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DIPLOM (1) Анотацыя.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
886.27 Кб
Скачать

1.4 Організація охорони праці

Стан охорони праці на ПП „ Біо-Захід”

Відповідно до Закону України «Про охорону праці», [5 ] під час укладання трудового договору роботодавець повинен проінформувати працівника під розписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, можливі наслідки їх впливу на здоров'я та про права працівника на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору. 

Крім того, відповідно до вказаного Закону, роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. Серед чималого переліку обов’язків роботодавця, передбаченого ст. 13 Закону України «Про охорону праці» є пункт про те, що роботодавець - розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з охорони праці, що діють у межах підприємства (далі - акти підприємства), та встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на території підприємства, у виробничих приміщеннях, на будівельних майданчиках, робочих місцях відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці, забезпечує безоплатно працівників нормативно-правовими актами та актами підприємства з охорони праці.

Отже, згідно цьго закону за стан охорони праці на ПП „Біо-Захід” є відповідальний директор.

Небезпечні та шкідливі виробничі фактори, що існують на підприємствах за природою дії поділяються на групи: фізичні, хімічні, біологічні та психофізіологічні.

На ПП „Біо-Захід” на працюючих впливають такі фактори, що відносяться до групи фізичних:

  • підвищена загазованість повітря робочої зони СО2;

  • підвищений рівень шуму, вібрації;

  • підвищена вологість повітря у окремих відділеннях.

До групи хімічних факторів не відносяться жодний із можливих, так специфіка діяльності даного підприємства виключає можливість даного впливу.

На ПП „Біо-Захід” є відповідальна особа по охороні праці, який слідкує за проведення аналізу травматизму та професійних захворювань. Цей аналіз проводиться з метою визначення закономірностей їх виникнення. Це, в свою чергу, дозволяє розробити основні засоби та заходи щодо профілактики травматизму на підприємстві.

Оперативну роботу і контроль за станом охорони праці на підприємстві здійснює інженер по охороні праці, який складає план роботи по охороні праці, контролює проведення інструктажу, забезпечує робітників індивідуальними засобами захисту. Він підпорядковується безпосередньо керівнику підприємства.

Відносним показником стану охорони праці вважають кількість та важкість травматизму до причин виникнення якого відносять:

  1. недотримання правил техніки безпеки і особистої гігієни;

  2. невірна організація праці;

  3. недостатня кваліфікація робітника, який виконує небезпечну роботу;

  4. нестабільний психічний стан працівника;

  5. несправність механізмів, інструментів.

Покращення умов та безпеки праці призводить до зниження травматизму

та виникнення професійних захворювань, інвалідності, що зберігає здоров’я

працівника та відповідно знижу витрати на оплату пільг та компенсацій, саме із

цією метою на ПП „Біо-Захід” проводиться виділення коштів для впровадження комплексу заходів. Даний комплекс заходів наведений в таблиці 1.4.

Таблиця 1.4 заходи із підвищення рівня охорони праці на ПП „Біо-Захід”

Назва заходу

Тривалість виконання

Вартість (тис. грн. )

1.Навчання персоналу

Протягом року

3,3

2.Придбання спецодягу, спецвзуття

5 кв.

7,2

3.Обладнання кабінету з охорони праці

3 кв.

1.2

4. Придбання аптечок

щоквартально

1.3

В загальному стан охорони праці на ПП „ Біо-Захід” перебуває в доброму стані, ступінь травматизму та професійних захворювань є мінімальною.

Аналіз потенційних небезпек та шкідливих умов на ПП „Біо-ахід”

В процесі своєї діяльності людина витрачає енергію, яку накопичив її організм за рахунок харчування. Інтенсивність втрат енергії залежить від характеру та інтенсивності праці, а також від параметрів оточуючого середовища та від стану повітря в місцях виконання робіт.

До шкідливих виробничих факторів та потенційних небезпек на підприємстві, які можуть впливати на здоров'я людини, відносять: шум, вібрація, електричний стум, іонізуючі випромінювання, шкідливі речовини.

Метеорологічні умови приміщень характеризуються такими параметрами: відносною вологістю повітря, температурою повітря і його рухливістю, тепловим випромінюванням. Так, наприклад робота при високій температурі та високій вологості повітря значно знижує працездатність. Щодо малих підприємств то рівень травматизму на них іноді може у кілька разів перевищувати той, що може бути на малих. Основними причинами цього може бути:

- недостатнє знання роботодавцями вимог з охорони праці;

- небажання роботодавців займатися організацією охорони праці;

- відсутність на малих підприємствах профспілкових організацій, колективних договорів, угод з охорони праці, які могли б у правовій формі закріпити вимоги про створення безпечних умов праці;

- неефективність і неоперативність контролю з боку місцевих органів виконавчої влади і територіальних органів нагляду внаслідок великої кількості малих підприємств;

- невимогливість працівників до умов праці з остраху втратити своє робоче місце.

На ПП „Біо-Захід” існують такі потенційно-небезпечні фактори, як : шум, утворення пилу, електричний струм. Детальніше про ці фактори та їх вплив на людину показано в таблиці 1.5.

Таблиця 1.5 Характеристика потенційно-небезпечних факторів

Фактор ( небезпечний)

Нормативне значення

Фактичне значення

Вплив на людину

Утворення пилу

ГДК = 4,0 мг/м [4]

ГДК = 4,8 мг/м

Захворювання дихальних шляхів

Шум

L = 80 Дб

F = 63 Гц [2]

L = 74 Дб

F = 65 Гц

Вплив на нервову систему

Електричний стпум

U < 42 B

I < 0,005 A [2]

F = 50 Гц

U = 380 B

I= 10 A

F=50 Гц

Травми, опіки.

Отже, як видно із таблиці 1.5 на ПП „ Біо-Захід” є три основних потенційно-небезпечних факторів, проте найнебезпечнішим є враження електричним струмом, але імовірність його виникнення є дуже мала.

Також, для поліпшення умов праці, зниження та попередження травматизму на ПП „Біо-Захід” можна запропонувати провести такі організаційно-технічні заходи:

- суворо дотримуватися правил техніки безпеки і охорони праці;

- забезпечення робітників засобами індивідуального захисту;

- своєчасне проведення інструктажів з охорони праці, вимогу і перевірка знань працівників за видами робіт на яких вони працюють;

- не допускати до роботи осіб не пройшли медогляд, інструктаж з охорони праці, і не здали залік з перевірки знань при роботі на даному обладнанні;

- застосування заходів до зменшення впливу небезпечних і шкідливих виробничих факторів;

- розробка посадових інструкцій з охорони праці для кожного фахівця.

Забезпечення нормальних умов праці

Умови праці — це сукупність елементів (факторів) виробничого середовища і трудового процесу, що впливають на функціональний стан організму людини — здоров’я, працездатність, задоволеність працею і її ефективність. [12, 126]

У процесі праці людина виступає активною складовою функціонування підприємства. Своєю особистою діяльністю вона регулює і контролює обмін речовин між собою і природою. Тобто діяльність людини має регулюючий характер щодо функціонування елементів виробництва. Якщо людина є суб’єктом управління, а засоби і предмети праці виступають як об’єкти управління, то й формування умов праці значною мірою залежить від людини і є об’єктом управління.

Управління умовами праці — це безперервний процес здійснення організаційно-технічних, соціально-економічних та інших заходів, спрямованих на збереження здоров’я працівників, зменшення впливу несприятливих і шкідливих факторів на організм людини.

Санітарно-гігієнічні фактори — це температура, вологість, забрудненість повітря, шум, вібрація, освітленість на робочому місці.

Фактори безпеки передбачають захист працівників від травм, уражень струмом, хімічного і радіаційного забруднення.

Інженерно-психологічні фактори визначають комфортність на робочих місцях, досконалість конструкції техніки, органів управління і засобів контролю за ходом технологічного процесу, зручність обслуговування машин і механізмів.

Естетичні фактори визначають красу виробничого середовища, приємність форм, кольорів і звуків на робочому місці, оформлення зон відпочинку, тощо.

Соціальні фактори визначаються взаємовідносинами в трудовому колективі, стилем керівництва, місією і цілями підприємства та мірою їх ідентифікації з інтересами працівника. Під дією цих факторів формується морально-психологічний клімат в колективі.

На ПП „Біо-Захід” передбачатися як природна, так і штучна вентиляція, місцева припливно-витяжна. Також передбачається центральне опалення, природнє та штучне освітлення.

Природне освітлення здійснюється через віконні пройоми, що виконані у вигляді засклених дерев’яних рам. Штучне освітлення здійснюється за допомогою світильників. Крім робочого штучного освітлення є аварійне освітлення, яке дозволяє при відключенні робочого освітлення продовжувати обслуговування окремих приміщень. Характеристика наведена в табл.1.6.

Таблиця 1.6. Характеристика освітлення ПП «Біо-Захід»

Назва приміщення

Площа підлоги, м2

Розряд зорової роботи

Освітлення

Природне

штучне

Вид освітлення (бокове, верхнє)

КПО,

%

енIV

Нормована освітленість, Еmin, лк

Адміністративне

27

3

бокове

1,35

170

Складське

97

5

бокове

1,35

180

Гардеробні

11

5

бокове

1,35

200

Для забезпечення нормованих параметрів мікроклімату в основних виробничих приміщеннях передбачена система вентиляції і опалювання.

Основні параметри мікрокліма на ПП „Біо-Захід” наведені в табл.1.7

Таблиця 1.7 Значення параметрів мікроклімату в різних приміщеннях

Приміщення

Температура повітря, 0 C

Відносна вологість, %

Швидкість прямування повітря, м/с

Адміністративне

18 - 21

60 – 40

< 0.2

Складське

12 – 16

< 75

< 0.3

Гардеробне

15-18

60 – 40

< 0.3

Вентеляція – процес повітрообміну в приміщеннях, який забезпечує нормовані значення параметрів мікроклімаиу та чистоти повітря.

На ПП „Біо-Захід” використовується притічно-витяжна вентеляці, детальніша характеристика якої наведена в таблиці 1.8.

Таблиця 1.8 - Характеристика штучної вентиляції

Приміщення

Тип вентиляції

Вентиляційне обладнання

Кратність повітрообміну, 1/год

Адміністративне приміщення

Притічно-витяжна

Витяжний всмоктувач

5

Складські приміщення

Притіжно-витяжна

Витяжний всмоктувач

5

Гардеробні

Притічно-витяжна

Витяжний всмоктувач

5

В загальному на ПП „Біо-Захід” створено всі необхідні санітарно-нінієнічні умови праці. Це метеорологічні умови, відносно до категорії важкості фізичних осіб, встановлена вентеляція, штучне та природнє освітлення.

Пожежна безпека

Пожежа - неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, яке

призводить до матеріальної шкоди.

Пожежна безпека – стан об’єкта, при якому з регламентованою ймовірністю виключається можливість виникнення та розвиток пожежі і впливу на людей її небезпечних факторів, а також забезпечується захист матеріальних

цінностей. Причинами пожеж та вибухів на підприємстві є порушення правил і нормпожежної безпеки, невиконання Закону “Про пожежну безпеку”.

Небезпечними факторами пожежі і вибуху, які можуть призвести до травми, отруєння, загибелі або матеріальних збитків є відкритий вогонь, іскри,

підвищена температура, токсичні продукти горіння, дим, низький вміст кисню, обвалення будинків і споруд.

Пожежна безпека на підприємстві ПП „Біо-Захід” регламентується ГОСТ 12.1.004-85 «ССБТ. Пожарная опасность. Общие требования», [1] іншими державними і галузевими стандартами», Типовими правилами пожежної безпеки для промислових підприємств, «СНиП 2.01-85 «Противопожарные нормы» [3] тощо.

На ПП „Біо-Захід” пожежі можуть бути викликані технічними і організаційними причинами. До технічних належать: несправність електрообладнання; знос і корозія обладнання; конструктивні недоліки обладнання; ремонт обладнання на ходу; реконструкція установок з відхиленням від технологічних схем; займання пожежонебезпечних речовин. Організаційна причина — порушення правил протипожежної безпеки.

Технологічне устаткування за нормальних режимів роботи повинно бути пожежобезпечним. На випадок небезпечних несправностей і аварій необхідно передбачити заходи, що обмежують масштаб і наслідки пожежі.

Апаратне відділення має бути обладнане автоматичною пожежною сигналізацією.

Усі приміщення мають бути забезпечені первинними засобами пожежегасіння. До них належать: вогнегасники, пожежний інвентар (покривала з негорючого теплоізоляційного полотна, ящики з піском, пожежні відра, совкові лопати); пожежний інструмент (гаки, ломи, сокири, тощо).

Також необхідно встановити на території підприємства пожежні щити. До комплекту засобів пожежегасіння, які розміщуються на ньому слід включити: вогнегасники – 2, ящик з піском -1, покривало – 1, гаки – 3, лопати – 3, сокири – 1, ломи – 1.

У випадку виникнення пожежі охорона об'єднання повинна діяти оперативно, розподіляючи між собою обов'язки згідно " Табелю бойового пожежного розрахунку", вчасно повідомивши пожежну службу чи частину. На підприємстві сформований хороший стан пожежної безпеки, про що свідчить те, що на підприємстві з часу його створення не було жодного нещасного випадку пов’язаного із виникненням пожежі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]