Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchet_po_praktike_posledny.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
237.57 Кб
Скачать

11. Патологічна анатомія, розтин та судова ветеринарія

За час виробничої практики ознайомилася з майданчиком для розтину трупів в господарстві, з способом утилізації трупів, правилами особистої гігієни при розтині та охороною навколишнього середовища.

Майданчик для розтину розташован на відстані від тваринницьких приміщень біля біотермічної ями. Має бетоноване покриття, оточен парканом. Трупи доставляють спеціальним автотранспортом, який після цього дезінфікують. Той, хто виконує розтин, працює у спецодязі: халат, фартух, нарукавники, гумові рукавиці, чоботи. Після роботи труп утилізують у біотермічній ямі, а місце розтину, спецодяг, інструменти дезінфікують 5% розчином їдкого натру.

Брала участь у проведенні діагностичних патологоанатомічних розтинів загиблих та вимушено забитих тварин та птиці з метою набуття практичних навичок з техніки розтину з описанням органів та тканин і визначенням в них макроскопічних змін, оформленні патологоанатомічного діагнозу та з’ясуванні, з урахуванням інших діагностичних етапів, заключного нозологічного діагнозу. Засвоїла методики оформлення протоколів розтину трупів, актів.

Провела під наглядом ветеринарного лікаря розтин трупів двох поросят віком 2 місяці з діагнозом катаральний гастроентерит. Зовнішнім оглядом трупу виявила гіпостази, ступінь охолодження, задубіння, блідість слизових оболонок. Виявила такі патологоанатомічні зміни: труп виснажений, гіперемія, набряк слизової оболонки шлунку, що вкрита тягучим прозорим слизом, ерозії слизової оболонки тонкого кишечнику; дистрофічні зміни в печінці, крововиливи під епікардом; кровоносні судини брижі переповнені кров’ю; серозне запалення брижових лімфатичних вузлів.

Ознайомилася з правилами відбору матеріалу для спеціальних лабораторних досліджень: паренхіматозні органи, мазки-відбитки.

12. Ветсанекспертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва

Господарство має бойню, повністю оснащену для проведення забою, та холодильник для зберігання туш. Для перевезення тварин на м’ясопереробне підприємство використовується автотранспорт. Ознайомилася з правилами здачі забійних тварин на м’ясопереробне підприємство.

Засвоїла методики передзабійного огляду тварин, післязабійної експертизи туш і органів тварин з наступною ветеринарно-санітарною оцінкою їх. Ознайомилася з технологічними процесами первинної переробки тварин. Визначала вгодованість тварин та м'ясних туш. Проводила відбір проб з свиних туш для дослідження на трихінельоз та трихінелоскопію.

Ознайомилася з методами консервування та знезараження м'яса: заморожування, обробка високою температурою, соління.

13. Безпека життєдіяльності

По прибутті на виробничу практику в ТОВ «Вільне-2002» пройшла інструктаж з техніки безпеки, розписалась в журналі реєстрації інструктажів.

Інструктаж з техніки безпеки є важливим у профілактиці виробничого травматизму. Інструктажі проводять при прийомі на роботу та допуску до неї, переводі на іншу роботу, зміні умов та характеру праці. Перед весняно-польовими роботами, жнивами, переводом тварин на стійлове чи літньотабірне утримання проводять періодичний інструктаж.

На території господарства є санпропускник з роздягальнею та душовою кімнатою, кімнати відпочинку для робітників та ветеринарних спеціалістів. На територій ферм є туалети. По два туалета на кожну ферму.

Робітники ферм забезпечені спеціальним одягом не в повній мірі.

Всі маніпуляції з тваринами виконують після їх надійної фіксації. Робота з технікою проводиться з дотриманням правил техніки безпеки. За останній час випадків виробничого травматизму на території господарства не зафіксовано.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]