Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchet_po_praktike_posledny.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
237.57 Кб
Скачать

9. Оперативна, загальна і спеціальна хірургія

Перебуваючи на виробничій практиці ознайомилася з хірургічною роботою та профілактикою хірургічної патології в умовах тваринницької ферми.

Впродовж практики закріпила навички щодо підготовки і проведення невідкладних та планових оперативних втручань (герніотомія, орхідектомія). Проводила стерилізацію хірургічних інструментів методом кип’ятіння протягом 30 хв, обробку операційного поля. Відпрацювала техніку кастрації хрячків віком 1 міс відкритим способом на відрив. Виконувала герніотомію пупкових гриж місячним поросятам способом Гутмана. Під час практики проводила також лікування випадкових та постопераційних ран. Серед хірургічних хвороб проводила діагностику та лікування і таких патологій, як кон’юнктивіт, посттравматичний шок, зовнішній отіт, випадіння прямой кишки, отогематома. Засвоїла принципи та методи патогенетичної терапії за умов хірургічної патології, техніку виконання новокаїнових блокад. Робила зкусування іклів поросятам одноденного віку з метою профілактики травм сосків у свиноматок.

Під час проходження виробничої практики з'ясувала, що основною причиною виникнення хірургічної патології є травматизм, перебіг хірургічних хвороб переважно гострий чи хронічний, а найпошириніше ускладнення – це розвиток патогенної мікрофлори (інфікування). Рани, найпошириніша хірургічна патологія в господарстві, добре лікуються застосуванням препарату Чемі-спрей.

З метою профілактики хірургічної патології в господарстві пропоную недопускати скученого утримання тварин, можливості травмування тварин обладнанням (годівниці, напувалки, станки), забезпечити повноцінну годівлю якісними кормами.

10. Ветеринарне акушерство, гінекологія і біотехнологія відтворення

У госаподарстві, де я перебувала на виробничій практиці застосовується технологія штучного осіменіння свиноматок спермою, що закуповується (отримують від власних кнурів плідників). Ознайомилася з технологією роботи зі спермою у лабораторії пункту штучного осіменіння (відтаювання, оцінка за активністю), підготовки інструментів та підбору часу осіменіння, використовуючи кнура-пробника. Засвоїла метод штучного осіменіння свиноматок з використанням ПОС-5. Оволоділа рефлексологічним та ректальним методами діагностики вагітності свиноматок. Рефлексологічне дослідження на супоросність проводила з 15 по 30 день після осіменіння, пускаючи у станок кнура пробника. При ректальному дослідженні, яке проводила після 1 місяця супоросності, звертала увагу на вібрацію середньої маткової артерії.

Надавала акушерську допомогу тваринам за умов нормальних і патологічних родів: підготовка тварини, фіксація кінцівок і голови плода, допомога новонародженому (обробка пуповини, випоювання молозива).

Ознайомилася із порядком проведення акушерсько-гінекологічної диспансеризації маточного поголів'я.

Оволоділа методами діагностики, лікування та профілактики акушерсько-гінекологічних захворювань: слабкі перейми та потуги, затримка посліду, субінволюція матки, залежування вагітних, плацентіт, виворіт піхви, гіпофункція яєчників, ендометріт, сухі роди, бурхливі перейми та потуги, післяродовий парез, хвороб молочної залози: серозний мастит, катаральний мастит, а також хвороби новонароджених - відсутність анального отвору, кровотеча з пупка.

З метою профілактики неплідності свиноматок й корів та збільшення кількості поросят в гнізді (приплоду) спеціалісти господарства намагаються створити якісну кормову базу, вчасно виявляти свиноматок (самок) в охоті та лікувати тварин з гінекологічною патологією, проводити ранню діагностику супоросності (вагітності). Неплідним тваринам проводять лікування броестрофаном та фолікуліном по 0,5-2 мл внутрішньом’язово, а через 48 год повторюють введення броестрофану. З метою покращення відгодівельних якостей та смаку м’яса в господарстві продиться кастрація хрячків у віці близько 1 місяця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]