Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
2.19 Mб
Скачать

3.Системи класу erp, erp іі.

MПрямая со стрелкой 43 RP MRP ІІ ERP

ERP - Enterprise Resource Planning

Системи ERP орієнтовані на роботу з фінансовою інформацією для вирішення задач управління великими корпораціями з територіально розподіленими ресурсами. Включає: базу для отримання ресурсів,виготовлення продукції,її транспортування та розрахунки по заказам клієнтів. Використовуються реляційні бази даних,графіки,архітектура обчислювальних систем типу «клієнт-сервер». Запроваджені з 1980 років. З ростом обчислювальної техніки та систем впровадження MRP ІІ,ERP

з середини 1990 років з’явилися системи нового класу під назвою

« Розвинуті системи планування» - APS - Advanced Planning / Studying. Застосовуються економіко - математичні методи при вирішенні задач планування з поступовим зниженням ролі календарно планових нормативів на виробничих циклах. Крім того,впровадження даних систем дозволило підвищити продуктивність праці та зблизити незавершене виробництво. Це має велике значення для складного багатономенклатурного виробництва,але потребує високого професіонального рівня управлінського персоналу.

Компанія Bann ( Нідерланди – США) є одним з найбільших постачальників програмного забезпечення для комплексного управління підприємством. Програмні рішення дозволяють виконувати весь комплекс робіт пов’язаних із супроводом конструкторської та технологічної документації,управління виробництвом,а також обліком і контролем внутрішньо-фірмових та внутрішньо-корпоративних фінансових і товарних потоків.

Наступний напрямок у розвитку комп’ютеризації підприємств полягає в інтеграції систем MRP ІІ/ ERP з іншими автоматизованими системами-підприємствами.

Наприклад:системи CAD/ CAM ,а також системи управління технологічними процесами,системи фінансової звітності та інші.

Системи даного класу отримали назву « Комп’ютерні інтегровані системи» CIM – Computer Integrated Manufacturing.

Концепція MRP/MRP ІІ/ ERP/ERP ІІ постійно вдосконалюються ,але в кожний момент часу можна умовно виділити 3 рівні:

  1. методи і засоби,які перевірені на практиці та мають стандарти;

  2. достатньо стійкі, часто застосовуючі методи і прийоми,які не мають обов’язкового характеру;

  3. все нове,що вносять в свої базові системи фірми-розробники програмних продуктів.

Реалізовані на їх базі нові ІТ представляють собою know-how фірми розробників.

Умови досягнення позитивних результатів від впровадження систем класу MRP/MRP ІІ/ ERP/ERP ІІ. Ретельне планування проектів по впровадженню організацій діяльності персоналу з перепідготовкою всіх рівнів,особливо топ-менеджерів і таке інше. Впровадження даних систем приводить до скорочення запасів на 8-30 % ,росту продуктивності праці на 8-27 %,росту кількості заказів виконаних в строк на 7-20%.

Стандарт ERP ІІ

Умови конкуренції потягли за собою значні витрати на рекламу і маркетинг,що повинно сказатися на плануванні комерційної діяльності підприємства,тобто маркетинг та планування продаж повинні бути пов’язані безпосередньо з плануванням виробництва.

Система ERP ІІ – це стратегія побудови бізнесу,яка настроює та перетворює діючі ERP системи ,перетворюючи інформацію,яка циркулює в середині підприємства в інструмент для побудови співробітництва по інтересам,тобто

ERP ІІ – це бізнес – стратегія підприємства та набір ключових факторів для даної галузі, які допомагають підприємству та клієнтам збільшити вартість бізнесу за рахунок ефективної ІТ підтримки та оптимізації оперативних і фінансових процесів,як в середині так і ззовні підприємства.

Концепція ERP ІІ спирається на 6 базових елементах,які стосуються стратегії бізнесу,технологічної стратегії та стратегії побудови додатків.

На відміну від ERP , ERP ІІ охоплює невиробничі сфери. Її функції виходять за рамки традиційних,виробничих,дистриб’юторських і фінансових задач та відображають специфіку промислового сектору та унікальність направлення діяльності.

Тема:Організація ІТ на підприємстві

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]