Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
213.5 Кб
Скачать
  1. Аналіз фінансового стану фірми з позиції конкурентноздатності.

Аналіз фінансового стану фірми слід проводити в розрізі факторів від яких залежить її конкурентноздатність, а саме:

  1. Якість нормативні – методичної документації визначається повнотою по складу і змісту, обґрунтованістю рекомендованих методів, вимог, показників, наукових підходів, принципів. Нормативно-методичні документи повинні охоплювати всі компоненти системи менеджменту, враховувати наукові підходи і принципи менеджменту, міжнародні вимоги по стандартизації, збереженню екосистеми, безпеці товарів і послуг, взаємозамінності об’єктів і ін. Наприклад, якщо при розробці стратегії фірми не були використанні міжнародні стандарти по системах якості, по функціонально-якісному аналізі, методиці оптимізації технічних і соціально-економічних процесів, нічого розраховувати на випуск конкурентноздатності продукції. Чим швидше ковбойський менеджмент вступить місце науковому менеджменту, тим успішно підуть справи в області конкуренції.

  2. Якість стратегії фірми яка визначається її складом і змістом, кількістю і глибиною застосування наукових підходів та сучасних методів. Тенденції економічного розвитку конкурентноздатних країн характеризуються різким збільшенням затрат на стратегічний маркетинг, формування системи менеджменту, на науково-дослідні роботи заради багаторазової економії на наступних стадіях життєвого циклу об’єктів і забезпечення конкурентноздатності на зовнішніх ринках.

  3. Аналіз, динаміки циклів прибутковості товарів фірми за минулий період і на перспективу повинен дати відповідь на наступні питання: як живуть наші батьки за рахунок вчорашнього прибутку? Як живемо ми сьогодні? Як будемо жити далі? Для такого аналізу запитання будуються цикли прибутковості кожного товару фірми.

На малюнку показана динаміка зміни і прибутковості товарів. На схемі показано приклад відтворення моделей товару із застосуванням відтворювального підходу, тобто для підтримання конкурентноздатності товару кожна наступна модель прибутковіше за попередню. Час Т1 – тривалість проведення стратегічного маркетингу, науково-дослідних робіт, організаційно-технологічної підготовки виробництва нового товару, Т2 – тривалість випуску першої моделі (освоєння, ріст, стабільне виробництво, спад). Пунктирною лінією показаний можливий варіант прибутковості моделі товару при поганій роботі. Тоді і по майбутніх моделях буде менший прибуток, так як не буде коштів на інновацію. Перехід з однієї моделі на іншу здійснюється паралельно-послідовним способом, Так в точці А паралельно випускали дві моделі товару, стара на стадії спаду, зняття з виробництва, а нова на стадії освоєння. Прибуток в точці А рівний сумі прибутку, отриманого з двох моделей. Простіше було б перехід з однієї моделі на іншу здійснювати із зупинкою виробництва, пере настроюванням обладнання, освоєнням прогресивної технології. Але тоді протягом певного періоду фірма не буде отримувати прибутку. Тому краще нести затрати на створення нової моделі товару в період максимальної прибутковості старого.

Рис. 6.5 Динаміка циклів прибутковості товару

  1. Конкурентноздатність товару в фірмі потрібно аналізувати по конкретних ринках і прогнозувати альтернативні варіанти товарів однакового призначення і сегменту ринку для них. Кількість альтернативних варіантів товарів і сегментів ринку повинно бути не менше трьох. Це складна проблема для вирішення якої слід врахувати ряд факторів зовнішнього середовища, конкурентноздатність конкурентів по аналогічних товарах, конкурентів постачальників, організаційно-технічний рівень виробництва.

Одним з показників стабільності функціонування фірми і гарантованого її розвитку є безвідсотковість річної програми випуску товару. На наступному малюнку показана схема визначення межі беззбитковості програми виробництва товару. Вона основана на незмінності умовно-постійних витрат при зміні програми випуску товару. До них відносять амортизацію, загально-виробничі і загальногосподарські витрати. До умовно-змінних витрат відносять витрати на матеріали, сировину, енергію, оплату праці тощо. Вони змінюються пропорційно програмі випуску товару.

Лівіше точка А в зв’язку з малим обсягом випуску, умовно постійні витрати будуть розподілятись між невеликою кількістю товару і доля цих витрат на одиницю продукції буде високе (до точки В навіть вища ціни), через що продукція буде збитковою.

Рис. 6.6 Схема визначення межі беззбитковості товару

Правіше точки А навпаки, при збереженні умовно-постійних витрат на тому ж рівні зменшиться їх доля на одиницю продукції, знизиться собівартість (нижче ціни), що зробить продукцію прибутковою.

Після аналізу перерахованих факторів, що визначають сьогоднішній стан фірми, проводиться аналіз і оцінка фінансового її стану. Для цього використовують наступні показники:

- показники ліквідності активів;

- показники використання залучених - ;

- показники обороту ресурсів;

- рентабельність продукції і виробництва;

- стабільність фірми.

Конкретна система фінансових показників фірми визначається особливостями галузі та продукції, що випускається. Дотримання системного, маркетингового, динамічного і інших підходів менеджменту в умовах посилення конкуренції вимагає по-перше проведення аналізу конкурентноздатності і рентабельності кожного виду товару на кожному ринку, по-друге, прогнозування стратегій зміни фінансових показників по товарах, ринках, і фірмі в цілому. Іншими словами стратегію фінансів фірми слід формувати не зверху, а знизу: з товарів і ринків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]