Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гроши.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
102.57 Кб
Скачать

23.Створення та розвиток грошової системи України.

В період становлення державної незалежності Україна першою почала в умовах епохи та фінансової кризи будувати систему грошей.

На початку 1992 р. в країні панувала криза платіжних засобів,тому з 10 січня 1992 р. в Україні було запроваджено в обіг купони багаторазового користування як доповнення до рублевого готівкової маси з метою хоча б відносного збалансування грошової маси в обігу.

Упровадження купонно-карбованця мала на меті:

  1. Використати систему паралельного обігу рубля та купонно-карбованця;

  2. Поетапне запровадження в обіг купонно-карбованця;

  3. Використати в обігу купонно-карбованця як перехідну тимчасову грошову одиницю;

  4. Впровадити в обіг національну повноцінну банкноту-гривню.

Проте очікуваного результату вказані заходи не дали і намітилося різке знецінення купоно-карбованця.

Причинами цього були:1) знецінення купонно-карбованця,глибокий спад виробництва;2) різка нестача рубльової маси, а тому весь готівковий обіг було переведено на купонне обслуговування. У рубльовій зоні за ініціативою Росії було запроваджено нову систему взаєморозрахунків –взаємні платежі через кореспондентські рахунки,які здійснювалися лише через розрахунковий центр. Рубль втратив функцію єдиної грошової одиниці. Це сприяло здійсненню масових фінансових спекуляцій, переведенням грошових капіталів з України в Росію. 12 листопада 1992 р. згідно з указом президента України «Про реформу грошової системи України» купонно-карбованець було впроваджено в систему безготівкового обороту і він стає єдиним на території України офіційним засобом платежу. Так завершився І етап грошової реформи.

ІІ етап грошової реформи-запровадження в обіг рівнів, 25 серпня 1996 р. президент підписав указ «Про грошову реформу в Україні» за яким:

  1. З 2 по 16 вересня 1996 р. в обіг введена національна валюта України-гривня,її сота частина-копійка;

  2. В обіг були випущені банкноти національної вартості 1,2,5,10,20,100грн. Розмінна монета номінальною вартістю 1,2,5,10,25,50 коп. Емісія українського карбованця була припинена;

  3. Українські карбованці підлягали обміну на гривню: 100 тис. карб. За 1 грн. Суми до 100 млн. українських карбованців обмінювались на гривні готівкою,а понад 100 карбованців зараховувались на вклади в банках з правом їх вільного використання в гривнях;

  4. На 5-у році незалежності Україна отримала стабільну грошову одиницю гривню.

24.Інфляція: сутність,форми прояву, причини та наслідки.

Інфляція - це тривале і швидке знецінення грошей внаслідок надмірного зростання їх маси в обороті. При цьому стрімке зростання грошової маси може бути як абсолютним, так і відносним. Інфляція можлива і без зростання цін, якщо знецінення грошей набуває форми хронічного товарного дефіциту при фіксованих державою цінах. Закономірністю інфляції є те, що вона не виникає раптово, а розвивається поступово, як тривалий процес, який можна розділити на стадії, які відрізняються співвідношенням темпів зростання пропозиції грошей і темпів їх знецінення: 1. темпи зрост. пропозиції грошей випереджують знецінення грошей, це випередження поступово зменшилося, наближаючись до вирівнювання. Причинами цього є: надмірна пропозиція грошей поглинається оборотом за рахунок уповільнення їх обороту.Зростання грошових нагромаджень і збереження в період, якщо не виявилася тенденція до знецінення грошей, посилює стимули активізації підприємства, товарно-грошових відносин, підвищення продуктивності роботи, які наводить до розширення виробництва і реалізації товарів і поліпшення співвідношення між попитом і пропозицією на товарних ринках.2. - Темпи знецінення грошей випереджають темпи зростання їх пропозиції.Це зумовлюється: у певний момент власники грошових накопичень починають розуміти їх надмірність і пред'являють на ринок для купівлі товарів, який прискорює швидкість руху грошей у поточному обігу та збільшує платоспроможний За порівнянно з поточною емісією;одночасно зменшилася-ся відплив у нагромадження нових пропозицій грошей, внаслідок чого ще більше зростає швидкість обігу всієї грошової маси; виникають і швидко поширюються бартерні операції, звужуючи товарну основу грошової маси в обігу;Знецінення грошей призводить до відпливу робочої сили зі сфери в-ва в сферу спекулятивного обміну, що зумовлює падіння в-ва і товарообороту, через що зменшується За на гроші.За формами прояву інфляції можна виділити цінову інфляцію, що проявляється у формі зростання цін, інфляцію заощаджень, якщо знецінення грошей проявляється у зростання вимушених заощаджень при зафіксованих державою цінах і доходах, та девальвацію,за якої знецінення грошей проявляється у падінні їх курсу до іноземних валют. За темпами знецінення інфляції розрізняють повзучу - до 5-10% на рік, галопуючу - 20-50%, гіперінфляція-100-1000% на рік.Також розрізняють інфляцію витрат (спрічінюється тиском на ціни з боку зростання виробничих витрат) і інфл попиту (спонукається тиском на ціни з боку грошей унаслідок зростання їх пропозиції банківською системою і зумовленого цим збільшення платоспроможного попиту натоварних ринках).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]