Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ГОС АНЯ К..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
662.53 Кб
Скачать

Мве. 71. Охарактеризуйте рівні навчальних досягнень учнів/студентів з економіки. Наведіть приклади використання завдань для виявлення рівнів навчальних досягнень з економіки тих, хто навчається.

Оцінювання якості економічної підготовки учнів здійснюється у двох аспектах. Перевірці підлягають теоретичні знання учнів з основ теорії та вміння використовувати ці знання у повсякденні, а саме: під час аналізу конкретних життєвих ситуацій і прийняття оптимального рішення; розв’язання практичних завдань, пов’язаних з економічною діяльністю людини, сім’ї, громади, держави, проведення порівняльного аналізу економічних явищ тощо. Навчальна діяльність учнів має багаторівневий характер. На першому рівні – початковому – учень здійснює пізнавальну діяльність лише під керівництвом учителя; відтворення навчального матеріалу має фрагментарний вигляд. Результатом вивчення навчального матеріалу є впізнання учнем економічних явищ, формул, понять і однослівна відповідь на запитання. На цьому рівні учень ще не здатний розв’язувати задачі, будувати і читати графіки економічного змісту, описувати з економічної точки зору свій вибір або дії.

На другому рівні – середньому – учень з допомогою вчителя: відтворює інформацію, засвоєну ним у процесі навчання (знання і вміння є копіями); намагається співвіднести показані або описані раніше економічні явища з їх характеристиками, формулами, графіками тощо, тобто може встановити, не пояснюючи причин, відповідні зв’язки: намагається застосувати окремі прийоми логічного мислення (порівняння, аналіз, висновок); намагається виконати економічні вправи на одну дію, загальна методика, послідовність, формула яких йому знайомі; намагається використати отримані знання для пояснення власних рішень або дій.

На третьому рівні – достатньому – учень здійснює пізнавальну діяльність самостійно, інколи звертається за консультацією до вчителя. Він: розуміє і свідомо відтворює основний навчальний матеріал; застосовує у типових ситуаціях прийоми логічного мислення ( порівняння, аналіз, висновок); самостійно виконує типові економічні вправи; уміє використовувати отримані знання у типових ситуаціях, самостійно доводить своє твердження, але з деякими неточностями; уміє користуватися додатковими, (крім розповіді вчителя і підручника) джерелами інформації; уміє спостерігати за економічною інформацією у засобах масової інформації і робити деякі висновки.

На четвертому рівні – високому – учень; вільно володіє змістом теми, глибоко розуміє економічні закони і категорії; забезпечує конкретизацію знань власними прикладами; уміє відтворити всю тему або її частину, вказуючи на причини, взаємозв’язки, наслідки, обґрунтовуючи свою точку зору; виконує економічні вправи, загальна методика і послідовність (алгоритм) яких йому знайомі, проте зміст охоплює кілька тем (комбіновані завдання); виконує нові завдання: складає план виконання нового завдання, пропонує оригінальні способи розв’язування, обґрунтовує результат, вносить у свою діяльність елементи творчості; учень грамотно і творчо використовує матеріали преси, телебачення, нормативні документи; виявляє особисту позицію щодо економічних процесів, які відбуваються в суспільстві.

НАПРИКЛАД, Рівень 1 (початковий). Кількість балів: «1», «2», «3». Тема: Усе починається з потреб.

Завдання:

1. Чи можна вважати тютюн і алкоголь матеріальними потребами? «так» чи «ні».

Відповідь: «так»

2. До яких видів потреб (матеріальних, духовних чи соціальних) можна віднести потреби людини в їжі, одязі, житлі?

Відповідь: матеріальних

3. Що таке потреби? Потреби – це:

а) усе, що нам необхідне;

б) усі речі, що оточують нас у побуті;

в) сформульована необхідність в чомусь;

г) те, що людина бажає придбати над усе.

Відповідь: а)

Рівень 2 (середній). Кількість балів «4», «5», «6». Тема: Як діє закон попиту Завдання: 1. Вставте пропущені слова у визначення: Попит – це функція, що визначає залежність кількості ., які покупці готові зробити на ринку, від рівня . на ці товари або . (решта умов не змінюється). Відповідь: покупок, цін, послуги. И т.д….

Рівень 3 (достатній). Кількість балів: «7», «8», «9». Тема: Раціональна поведінка споживача на ринку. Завдання. 1. Якщо за кривою байдужості норма заміщення розчинної кави кавою в зернах дорівнює 1:0,5, то яка кава має бути дорожчою? Відповідь: За однакової кількості споживання кави Ми розчинної кави дорівнює 2Ми кави в зернах. Таким чином, ціна кави в зернах може вдвічі перевищувати ціну розчинної кави.

Рівень 4 (високий). Кількість балів «10», «11», «12». Четвертому рівню відповідають завдання «Для допитливих», що поміщені в названому вище пробному підручнику для учнів 8-9-х класів «Моя економіка» (автори Кириленко Л.М. і інші). Наприклад, у процесі вивчення теми «Як діє закон попиту» допитливим учням пропонується таке практичне завдання: Ціна на товар А змінилася в такий спосіб: Р0 = 30; Р1 = 20. При цьому кількість продажу товару В змінилася так: Q1 = 10; Q2 = 50. В якій залежності перебувають товари А і В (товари – субститути або товари – комплементи). Наведи приклади таких товарів.

МВЕ. 72. Поясніть суттєві особливості основних критеріїв оцінювання навчальних досягнень з курсу «Методика викладання економіки». Наведіть приклади використання вказаних критеріїв у навчальному процесі.

Приклад. І-й рівень Низький Рецептивно-репродуктивний: вміння вибрати із запропонованого, назвати базуються на неусвідомленому сприйнятті навчального матеріалу, вмінні відрізняти, розпізнавати факти, поняття тощо(Тести закритого типу, у яких пропонується на вибір ряд відповідей, з яких одна або декілька є вірними, і відкриті тести з короткою відповіддю. До кожного запитання дається різна кількість відповідей, серед яких правильними можуть бути одна, дві, або усі)

ІІ-й рівень Середній Репродуктивний: дати визначення, оцінити правильність твердження, закінчити визначення, встановити відповідність(Завдання репродуктивного характеру. Їх виконання потребує знань основних понять, формул, логічно-класифікаційних ознак, деякого аналізу і узагальнення вивченого матеріалу, навичок виконання економічних задач, а також загальнонавчальних умінь – дисциплінованості, точності, уважності, акуратності тощо. При виконанні таких завдань тренується зорова пам’ять, здатність виділяти і запам’ятовувати ознаки явищ і процесів, виявляти закономірності їх проявів. Завдання передбачають конкретну і стислу відповідь, виконання задач за певним алгоритмом з урахуванням усіх вимог оформлення)

ІІІ-й рівень Достатній Конструктивно-Варіативний: скласти характеристику за типовим планом, описати явище, об’єкт за допомогою різних джерел інформації, класифікувати, визначити головні й другорядні риси(Завдання для аналізу, пояснення та узагальнення вивченого матеріалу з використанням статистичних матеріалів та інших джерел знань. Зміст завдань дозволяє виявити рівень розуміння одної теми чи кількох суміжних, його вміння встановлювати взаємозв’язки між компонентами об’єктів, процесів, явищ. Завдання ІІІ-го рівня мають описовий характер і повинні бути виконані з дотриманням усіх вимог до письмової роботи)

ІV-й рівень. Високий: виконати порівняльну характеристику, скласти схему, таблицю, виявити причинно-наслідкові зв’язки, тенденції, перспективи(Завдання, для вирішення яких потрібне глибоке розуміння програмового матеріалу, встановлення та аналіз причинно-наслідкових зв’язків та виявлення різноманітних закономірностей економічних процесів і явищ глобального характеру, чи характерних для окремих держав і регіонів. До завдань цього рівня входять виконання порівняльних характеристик суспільно-територіальних комплексів складання таблиць, схем, які розкривають взаємозв’язки компонентів економічних явищ і процесів. Такі роботи потребують економічного мислення, вміння висувати гіпотезу і перевіряти її, робити вибір і приймати нестандартні рішення, оцінювати і прогнозувати розвиток нетипової ситуації на основі глибоких знань і здійснення міжпредметних зв’язків. Виконання завдань цього рівня опирається на фактичні матеріали з підручника та усіх інших джерел знань).

МВЕ. 73. Оцініть переваги і недоліки та визначте сфери застосування активних методів навчання економіки. Наведіть приклад успішного впровадження активного методу навчання у практику викладання економічної дисципліни.

Сукупність різноманітних методів, прийомів і засобів активізації називають узагальненим терміном "активні методи навчання" (АМН). Зростаючий потік інформації, стислі строки та потреби збільшення ефективності засвоєння матеріалу шляхом активізації навчання зумовлюють необхідність і доцільність використання АМН. Серед основних цілей цього процесу є збільшення участі та посилення відповідальності, в першу чергу, студента за результати власної навчальної праці, через проектування структури і змісту його навчально – пізнавальної діяльності, що веде до високої стабільності успіхів практично будь-якого числа учнів, а також прагнення досягнути відтворюваності позитивних наслідків, запланованої ефективності та об’єктивно діагностованих кінцевих результатів.Слабким місцем цих методів є велика витрата часу на вивчення матеріалу, слабка ефективність при формуванні практичних вмінь і навичок, коли показ і імітація особливо корисні; мала ефективність при поясненні принципово нового матеріалу, коли не може бути застосований принцип опори на колишній досвід (принцип апперцепції) і вкрай необхідні пояснення.

Метод пізнавальної ділової гри. Переваги:1) активізує навчальний процес, а також слугує засобом розвитку теоретичного і практичного мислення, актуалізації знань, 2) вчить виділяти постійні тривалі зв'язки, що формує і відбиває економический процесс;3) дозволяє контролювати й оцінювати рівень знань учнів;4)змушує викладача постійно підвищувати свій теоретичний рівень, шукати нові форми і методи підвищення творчої активності.

Недоліки цього методу для викладача: 1) складність організації, 2) перегляд літератури по всій темі й осмислення можливих варіантів реалізації ділової гри

Метод створення пізнавальної суперечки. Його призначення - створення підвищеного інтересу до теми. Включення учня у ситуації наукової суперечки не тільки поглиблює його знання, але і викликає на цій основі особливий інтерес до навчання.

Семінари за методом «малих груп». 4-5 уч. у групі зі своїм лідером. Забезпечує(переваги): 1) активну роботу учня на семінарі, 2) посилення ступеня товариської спроможністі в навчальному процесі, 3) оперативність, широта, глибина контролю за самостійною роботою учнів, 4) підсилення взаємної вимогливості уч. і їхньої відповідальності, 5) посилення ступеня об'ективности оцінювання знань.

Недоліки: 1) збільшення затрат часу викладача на перевірку рецензій, домашніх завдань і контрольних робіт, рефератів, розгорнутих планів і ін., 2) важко об'єктивно оцінити рівень знань по конкретній темі.

Активні методи навчання –це сукупність різноманітних прийомів, методів і засобів активізації. Сфери їх застосування залежать, в першу чергу, від цілей активних методів, а також від рівнів організації навчання.

При навчанні у ВНЗ використовують такі методи як дискусія, мозкова атака, аналіз конкретних ситуацій, метод випадків, презентації, інсценізації, дидактичні ігри, тренінги, причому ця сфера є найбільшширокою, оскільки вивчається багато різних предметів, кожен з яких маєсвої особливості щодо використання тих чи інших активних методів.Серед активних методів допрактичного навчання на робочому місці потрібновиділити насамперед уведення на посаду, стажування, наставництво,тренінг на робочому місці. До курсу офіційного введення на посаду входять передусім інформаційне забезпечення, виявлення та формування комунікативно-статусних зв'язків, ознайомлення з посадовими обов'язками.Включенню в спільну діяльність сприяють стажування й офіс-практика з використанням методів чергування, виконання короткочасних тимчасових доручень, реалізація щоденних підпрограм, навчання через співробітництво в команді. Робота з наставником, сприяє утворенню тісних зв'язків, які передбачають передачу не лише досвіду, а й професійних та особистісних цінностей.

Особливої актуальності протягом останніх десятиліть набула так звана післядосвідна освіта. У кожному виді практичної діяльності через певний час виконання роботи значна частина співробітників переживає період, коли більшість доручень і обов'язків можна швидко виконати на основі накопиченого досвіду, збільшується кількість рутинної роботи, обмежується кругозір і як наслідок — пристосовуваність і придатність до змінюваних умов середовища діяльності.

Розв'язати такі проблеми допомагає навчання фахівців з відривом або без відриву від роботи з використанням найрізноманітніших методів активізації. Набуває нового значення виконання проектів Широкого застосування набули ротація, паралельні обов'язки для менеджерів. Вони допомагають формувати «чуття» організації та досвід роботи в різних відділах, різноманітні тренінги на робочому місці та з відривом від роботи. Іноді необхідно відірватися від робочого місця, вивчити теорію, ознайомитись із новими концепціями, виявити нові тенденції, зняти фрустрацію, запропонувати нові ідеї На цьому етапі навчання ефективно використовуються різноманітні методи пошуку підприємницької ідеї, серед яких важливе місце посідають дискусії, конференції та семінари з елементами імітацій, мозкового штурму та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]