Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word_6 (1).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
88.47 Кб
Скачать

18. Аналіз даних через таблицю підстановки та підбір параметру.

Засіб Таблица подстановки безпосередньо не забезпечує аналіз даних, проте дозволяє швидко розрахувати масив значень шуканої величини для одного або двох змінних параметрів (таблицю з одним входом – по рядках або стовпцях або таблицю з двома входами). Отримані дані дозволяють виконати необхідний аналіз.

До використання засобу Таблица подстановки слід в одну з комірок ввести формулу, яка посилається на комірки електронної таблиці.

Для таблиці з двома входами ця комірка з формулою повинна бути в лівому верхньому кутку майбутньої таблиці підстановки. Правіше за формулу, в тому ж рядку, повинні бути значення входів для стовпців. Під формулою, в тому ж стовпці, розташовуються значення входів для рядків.

Заповнення Таблицы подстановки здійснюється після виконання наступних операцій:

•Виділити діапазон під представлення числових даних таблиці, включаючи формулу і змінні значення параметрів    •Команда Данные → Таблица подстановки   •Вказати значення підстановки по столбцам За допомогою табличного процесора Excel можна виконувати аналіз даних і оптимізацію знайденого рішення.

Підбір параметра забезпечує дослідження даних, зв'язаних математичним рівнянням типу F(x)=А, у якому змінна х є шуканим параметром, а значення А – необхідним результатом.

Схема використання засобу Подбор параметра:

Сервис → Подбор параметров

В поле Установить в ячейке ввести адресу комірки з формулою обчислень В поле Значение ввести необхідний результат  В поле Изменяя значение ячейки ввести адресу змінного параметра Натиснути кнопку ОК У вікні Результат подбора параметра •    натиснути кнопку OK, якщо результат відповідає необхідним вимогам; •    в протилежному випадку натиснути Отмена для повернення до початкових значень комірок.

и/или по строкам → ОК

19.Використання інструмента пошуку рішень для вирішення економічних задач та розв’язання задач оптимізації (транспортна задача).

Цей засіб застосовується в випадках, коли необхідно знайти значення, яке залежить від цілого ряду значень. При цьому на змінення деяких значень можна накласти певні обмеження. Для реалізації треба ств. Цільову комірку, визначити діапазон комірок, які змінюються і діапазон обмежень. Цільова комірка – така, в якій містяться формули з посиланням на всі комірки діапазону, які включені до розрахунку. В цільову комірку встановлюємо курсор, ком. Сервіс – пошук рішення. У полі изменение ячейки вводимо діапазон комірок, що змінюються. Створюємо обмеження в групі ограничение, акт. Кн. Добавить. В вікні, що відкрилось, у полі Установление цели вводимо адресу комірки, на яку ми накладаємо обмеження. В інших полях встан. Умову. При ОК активізується попереднє вікно, при натисканні Добавить ств-ся інші обмеження: ком. Виполнить. з’являється вікно з повідомленням, що рішення знайдено або може бути. У переліку Тип отчета можна ств. Звіт за результатами: перемикач Результат, в якому виведені попередні і нові значення комірок, які змінююься.