Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word_6 (1).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
88.47 Кб
Скачать

3. Заміна символів у документі Microsoft Word; створення і використання елементів авто тексту.

Параметри для символів встановлюються у вікні ФОРМАТ/СИМВОЛ (вид шрифту, розмір шрифту, начертание(курсив).

ЕФЕКТИ: верхні і нижні індекси, закреслений шрифт, захований шрифт.

Користування автотекстом. Використовують для автоматичного повторення слів, що часто зустрічаються. Потрібну частину виділити + ВСТАВКА/АВТОТЕКСТ/СОЗДАТЬ+ім”я елементу (1 літера). Для вставлення елементу у текст вводять ім’я +F3.

4. Використання функції «Границы и заливка» для абзаців та сторінок.

Ця ф-я може бути застосована до:-поточного абзацу; - декількох попередньо виділених абзаців; -або до цілої сторінки.

Для виконання активізують команду ФОРМАТ/ГРАН. И ЗАЛИВКА.

  • вкладка Границы—тип рамки, тип ліній рамки, колір, параметри...вилучає попередньо створену рамку;

  • Страница—втановл. аналогічні параметри, але для цілої сторінки.

  • Заливка—визначає колір фону в рамці та його інтенсивність.

5. Форматування сторінки абзаців документа, символів. Робота з номерами сторінок.

Параметри абзацу. Поч. абзацу визнач маркером абзацу (. Для перегляду маркерів активіз. кн. Непечатаемые Символы. Абзац ств. за допом. кн. Enter. Параметри абзацу: – відступити справа/зліва відносно розмірів параметрів стор.; – абзацний відступ; – вирівнювання; – міжрядковий інтервал. Перші 2 встановл. за допом. маркерів на спец. лінійці (верхній абзацний відступ, нижній змінює розмір лівої межі, правий нижній – відступ правої межі, 3-ій встановл. за допом. кнопки, 4-ий за допом. команд Формат, Абзац. У цьому вікні можна встановити абзац перед і після рядка.

Параметри шрифту. Кожний шрифт має різні начертания (жирное, курсивное, жирный курсив), які використ. для виділ. важливих фрагментів тексту. Щоб продивитись, які комбінації клавіш назначені елементам панелі інструментів форматування, на вкладці Параметри вікна Настройка встановити Отображать подсказки для кнопок і Включить в подсказки сочетания клавиш. Також встановлення шрифта можна виконувати у вікні Шрифт (меню Формат, ком. Шрифт), яке містить поле попереднього огляду Образец. Для закреслення символів, а також для зміни символьного інтервалу поле Интервал, зміщення символів відносно базової лінії тексту – поле Смещение, зміна масштабу символів по горизонталі – поле Масштаб (на вкладці Интервал).

Форматув. сторінки. Кожна стор. має верхнє ліве і праве поле. Для зміни параметрів стор. використ. Файл, Параметры, Страницы. Далі у вкладці Поля можна змінити значення полів. У вкладці Размер бумаги можна змінити орієнтацію стор.: альбомная, книжная. У вкладці Макет існують перемикачі парних і непарних колонтитулів. Як правило, документ має 1 розділ. У рядку статуса (стор., розділ). Для встановлення розділу – Вставка, Разрыв (начать со следующей или текущей стр.).

Для вставлення номеру сторінки використовують команду “Вставка”→”Номера страниц”. З’являється вікно “Номера страниц”. У вкладці “Положение” можна визначити місце розташування номеру сторінки(вверху,знизу,справа). У вкладці “Выравнивание” визначаємо вирівнювання номеру сторінки – зліва, від центру, справа, всередині, зовні. Активізувавши параметр “Номер на первой странице”, визначаємо наявність номеру на першій сторінці. У вкладці “Формат” визначаємо формат номеру сторінки, визначаємо можливість включення номеру глави, а також нумерацію сторінок: 1)продовжити нумерацію; 2)почати з…;→ОК.

Для вилучення номеру сторінки необхідно:1)вибираємо команду “Вид”→“Колонтитулы”; 2) якщо номери сторінок разміщені внизу сторінки, натискаємо кнопку “Верхний/нижний колонтитул” на панелі інструментів “Колонтитулы”; 3) виділяємо номер сторінки; 4) якщо для вставки номерів сторінок використовувалась команда “Вставка”→”Номера страниц”, виділяємо рамку, яка розміщена навколо номеру сторінки.