Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word_6 (1).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
88.47 Кб
Скачать

15.Застосування фільтрації даних (Фильтр; Расширенный фильтр).

Автофільтр. За доп. Цієї ф-ії викон. Пошук і виведення на екран лише тих значень, які задовольняють умові. Для викон.: курсор у БД, ком. Данные → Фильтр → Автофильтр. Зверху кожного стовпця з’являються кн. Списків. Якщо треба створити умову тільки в одному стовпці, його попередньо виділяють. Для того, щоб зазначити умови філ-ня, треба розкрити списки в потрібному стовпці. З відфільтрованими зн-ми можна вик. Розрахунки. Для відміни дії команди Автофільтр: ком. Данные → Фильтр → Автофильтр.

Расширенный фильтр. Ф-ція дозволяє з існуючої БД створити іншу, зн-ня якої задовольняють умові. Для цього спочатку створюють критерії, який розміщений поза зн-ми БД. Критерій складається з назви поля і умови, розміщеної під відповідною назвою поля. Копіюють назви полів у вільний рядок; під потрібною назвою пишуть умову (=, <, >); встановлюють курсор у БД; ком. Данные → Фильтр → Расширенный Фильтр, у вікні актив. параметр “Скопировать рез-т в другое место”. У полі “Исходный диапазон”, зазначають діапазон всієї БД, включаючи назви полів. У полі “Диапазон условий” зазначають діапазон комірок, в яких створено критерій. У полі “Поместить рез-ты в диапазон” ОК. З’являється нова БД.

16. Розрахунок проміжних підсумків.

Проміжні підсумки використовуються для розрах. Значень, які повторюються. Такими підсумками можуть бути ф-ції: Сума, К-сть зн-нь, Мін, Макс. Перед викон. Такої ф-ції БД має бути відсортована по значенням поля, які повторюються.Знайти б-я ф-цію для певного поля. Курсор у БД; Ком. Данные → Сортировка. Ком. Данные → Итоги; В полі “При каждом изменении в” вказують те поле, в якому відбувається сортування, яке має повторююче зн-ня. У полі “Операція” актив. відповідну ф-цію. У полі “Добавить итоги по” перемикачі (зліва) тих полів, зн-ня яких потрібно розрахувати. Перемикач “Заменить текущие итоги” активний, коли треба розрахувати лише 1 ф-цію. Коли декілька підсумків - він неактивний. Після ОК з’являється БД, в якій після кожної групи однакових значень виводиться підсумок. У лівій частині екрану з’являється структура вкладеності рівнів зн-нь. Кн. 1, 2, 3 … дозволяють згортати (розгортати) перегляд зн-нь. Для вилучення Ф-ції (не значень) – курсор у БД → Данные → Итоги → кн. Убрать все.

17. Створення і використання функцій користувача.

Поряд із стандартними функціями, які виконують дії з даними, користувач може створи­ти свою власну функцію, яка буде виконувати дії над даними, які потрібні користувачеві.

За виглядом функція користувача не відрізняється від стан­дартних:

=ім' яфункції_користувача(аргументи) і вводиться у комірку, де треба виконати потрібну процедуру над даними — аргументами.

Але для того, щоб подані аргументи оброблялись належним чином, мовою VBA створюється процедура — функція.

Процедура Function є послідовністю інструкцій мови Visual Basic, обмежених інструкціями Function і End Function. Процеду­ра Function схожа на процедуру Sub, однак на відміну від остан­ньої вона повертає обчислене значення у робочій аркуш, звідки вона була викликана у супроводі формальних аргументів. Отри­мані аргументи (константи, змінні, або вирази) процедура Func­tion підставляє в тому ж порядку замість власних умовних аргу­ментів, які містяться у дужках після імені функції.

У поданій нижче таблиці клієнтів є формули, за якими визна­чаються вихідні результати — Податок і Сума замовлення.

Сума замовлення = Податок + Загальна вартість

- Викликається редактор VBA, активізується модуль з уже створеними макросами або створюється новий модуль, де запи­суються інструкції для виконання функції визначення податку:

Function Tax(Cost)

If Cost > 50000 Then

Tax = 0.1 *Cost

Elself Cost > 25000 Then

Tax = 0.12* Cost

Elself Cost > 10000 Then

Tax = 0.15* Cost

Else

Tax = 0.18* Cost

End If

End Function

Назва функції користувача Tax, Cost — умовний аргумент, від якого залежить значення функції Tax.

Для обчислення податку у робочому аркуші в комірці обчис­лення податку 12 вводиться створена функція = Тах(Н2)