Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези лекцій.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
683.01 Кб
Скачать

Теоретичний матеріал до Теми 1 Право інтелектуальної власності в об’єктивному розумінні

  • Інтелектуальна власність включає права, які відносяться до літературних, художніх та наукових творів; виконавчої діяльності артистів, звукозапису, радіо-та телевізійним передачам; винаходам у всіх сферах людської діяльності, - науковим відкриттям; промисловим зразкам; товарним знакам, знакам обслуговування, фірмовим найменуванням і комерційним позначення; захисту проти недобросовісної конкуренції, а також  всі інші права , які відносяться до інтелектуальної діяльності у виробничій, науковій, літературній та художній сферах ( п. viii ст. 2 Стокгольмської конвенції про заснування Всесвітньої організації інтелектуальної власності)

  • Право інтелектуальної власності – це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший обєкт права інтелектуальної власності, що визначений в чинному законодавстві України (ст. 418 Цивільного кодексу України).

Таблиця. Сучасні підходи до розуміння (теорії) права інтелектуальної власності

Пропрієтарна теорія

Теорія виключних прав

Виникла у Франції (1791 р. – закони про авторське право і про право на винахід). Суть підходу зводиться до того, що твори літератури, науки, мистецтва, винаходи, тощо розглядаються як майно особливого роду, різновиди приватної власності. Майнова група прав відповідає тріаді права власності: володіння, користування, розпорядження майном. Особисті немайнові права належать виключно авторові. Дана теорія відображена в міжнародно-правових актах.

Отримала основний розвиток у Німеччині. Суть підходу полягає в тому, що виключне право – є правом на нематеріальні блага, які виконують роль товару в цивільному обороті. Передбачає закріплення монопольного права особи на результат творчої інтелектуальної діяльності, в той же час інші особи не мають право здійснювати таке ж використання, не дивлячись на їх можливості. Зміст виключних прав складають особисті немайнові та майнові відносини. Основні принципи теорії відображені в законодавстві Німеччини, Росії. Закріплені в міжнародних конвенціях

Загальні положення

Питання правової охорони інтелектуальної власності закріплений у гл.35 ЦК України, а також у Стокгольмській конвенції про заснування Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) 1967 року, Паризькій конвенції про охорону промислової власності 1883 року, Бернській конвенції про охорону літературних і художній творів 1886 року.

Підстави виникнення правової охорони на результати інтелектуальної, творчої діяльності:

  • факт створення результату творчої діяльності у матеріальній формі, тобто формі, що є здатною для сприйняття іншими особами та до відтворення (для творів літератури, науки, мистецтва, виконання творів, фонограм, відеограм, програм організацій мовлення);

  • факт державної реєстрації прав на результати інтелектуальної, творчої діяльності. (для винаходів, корисних моделей, промислових зразків, сортів рослин, пород тварин, штамів мікроорганізмів)

Таблиця. Ознаки права інтелектуальної власності

  • Абсолютний характер відносин інтелектуальної власності

автор є первинним власником всіх прав (особистих і майнових) на об’єкт інтелектуальної власності, при цьому всі інші особи повинні додержуватися прав автора і не порушувати їх

  • Незалежність права інтелектуальної власності від права власності на річ

особисті немайнові права, які виникають у автора ( або власника прав на об’єкт інтелектуальної власності), залишаються у нього незалежно від факту передачі продукту іншим особам (ст. 419 ЦК України)

  • Обмеженість права на відтворення і права на розповсюдження об’єктів інтелектуальної власності

законодавець визначає перелік дій, які дозволяється вчиняти іншим особам без згоди власника прав, або перелік дій, які не можна вчиняти без згоди власника прав (наприклад, ст. ст. 17, 23-25 Закону України «Про авторське право і суміжні права»)

  • Закріплення меж правової охорони інтелектуальної власності

строк, територія, примусові ліцензії. Норми міжнародних актів та національного законодавства встановлюють строки правової охорони для кожного виду об’єкта інтелектуальної власності, а також закріплюють пріоритет національного принципу для встановлення правової охорони на певний об’єкт інтелектуальної власності

Обєкти інтелектуальної власності – це результати творчої та інтелектуальної діяльності, яким надана правова охорона

Загальні положення

Перелік об’єктів правової охорони інтелектуальної власності закріплений в ст. 420 ЦК України, а також у Стокгольмській конвенції про створення Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) 1967 року (ст. 2).

Обєктами права інтелектуальної власності є:

  • літературні, художні та наукові твори;

  • виконавча діяльність артистів, звукозапис, радіо-та телевізійні передачі;

  • винаходи у всіх сферах людської діяльності, - наукові відкриття;

  • промислові зразки;

  • товарні знаки, знаки обслуговування, фірмові найменуванням і комерційні позначення;

  • захист проти недобросовісної конкуренції;

  • всі інші права , які відносяться до інтелектуальної діяльності у виробничій, науковій, літературній та художній сферах

Ознаки обєктів права інтелектуальної власності:

  • виникають в силу факту їх створення у матеріальній формі та(або) факту їх державної реєстрації;

  • мають нематеріальний характер;

  • мають комерційну цінність, тобто є самостійним видом товару в цивільному обігу;

  • є оборотоздатними:

  • виключний характер прав власника об’єкта права інтелектуальної власності;

  • відчужуваність об’єкта на підставі закону чи договору;

  • здатність бути обміненим на інші товари чи послуги.

Важливо знати:

Міжнародні акти та чинне законодавство України не містить однозначного вичерпного переліку об’єктів правової охорони інтелектуальної власності. Такий стан є виправданим, оскільки практично не можливо перерахувати всі види об’єктів інтелектуальної власності, які підлягають правовій охороні, через їх тенденцію до зміни та розширення. Число та види об’єктів правової охорони інтелектуальної власності постійно розширюються.

Інститути права інтелектуальної власності:

  • авторське право і суміжні права;

  • промислова власність:

    • патентне право

    • право на нетрадиційні об’єкти інтелектуальної власності

    • права на засоби індивідуалізації учасників цивільного обігу.

Важливо знати:

Наукове відкриття умовно відносять до самостійного об’єкта права інтелектуальної власності, оскільки на нього не виникає виключних прав.

Наукове відкриття –це встановлення невідомих раніше, але обєктивно існуючих закономірностей, властивостей та явищ матеріального світу, які вносять докорінні зміни у рівень наукового пізнання (ст. 457 ЦК України).

Авторське право – це сукупність правових норм, які регулюють особисті немайнові та майнові права на твори літератури, науки, мистецтва.

Суміжні права – це сукупність правових норм, які регулюють особисті немайнові та майнові права на виконання, фонограми, відеограми, програми організацій мовлення

Патентне право – це сукупність правових норм, які регулюють особисті немайнові та майнові права на винаходи, корисні моделі і промислові зразки.

Права на нетрадиційні об’єкти – сукупність правових норм, які регулюють особисті немайнові і майнові права на компонування інтегральних мікросхем, раціоналізаторську пропозицію, сорти рослин, селекційні досягнення у тваринництві, секрети виробництва («ноу-хау»).

Права на засоби індивідуалізації учасників цивільного обігу – це сукупність правових норм, які регулюють підстави виникнення, зміни і припинення правовідносин, що реалізуються в сфері виробництва, торговельного обігу, виконання робіт, надання послуг тощо (права на комерційне найменування, торговельні марки, географічне зазначення походженя товару, комерційну таємницю).