Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АБД (ШП) -екз.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
337.41 Кб
Скачать

11. Головні принципи абд.

- Науковість(тобто аналіз має базуватися на комплексному науковому підході (використання передового досвіду,новітніх методів досліджень);

- реалізація програмно-цільового підходу;

- реалізація системного підходу(при цьому кожен досліджуваний об’єкт розглядається як складна динамічна система елементів,певним способом пов’язаних між собою із зовнішнім середовищем);

- комплексність(аналіз повинен охоплювати всі сторони діяльності банку, щоб з’ясувати його фінансовий стан і виробити необхідні заходи щодо поліпшення його функціонування)

- розгляд явищ у взаємозв'язку та розвитку (треба постійно проводити аналіз клієнтів); точність, об'єктивність, обґрунтованість, забезпеченість;

- розмежування теоретико-економічного та конкретно економічного аналізів;

- розмежування аналізу і статистики;

- забезпечення дієвості та оперативності аналізу банківської діяльності.

12. Загальна оцінка пасивів банку

Зміст діяльності комерційних банків полягає в залученні коштів і наданні їх у позику або в інвестуванні за більш високими процентними ставками. Банки виконують роль посередників між тими, хто має тимчасово вільні кошти, і тими, кому вони необхідні. Метою цієї посередницької діяльності є отримання доходів.

Операції, за якими банк формує свої ресурси, є пасивними.

Сутність пасивних операцій полягає в залученні різноманітних видів вкладів у межах депозитних і ощадних операцій, отриманих кредитів від інших банків, емісії різноманітних цінних паперів, а також у проведенні інших операцій, унаслідок яких збільшуються грошові кошти в пасиві балансу комерційного банку.

При загальній оцінці пасивів банку необхідно:

-----Провести групування:

1.Власний капітал в тому числі регулятивний:

- основний

- додатковий

2.Зобов’язання:

  • Депозити

  • Вклади населення

  • Розрахункові поточні рахунки

  • Бюджетні рахунки

  • Інші пасиви

3.Пасиви мобілізовані на стороні:

  • Придбані у власній системі

  • Придбані в інших банках

-----Виявити питомі ваги і абсолютні суми по групах і встановити відхилення, оцінити відхилення, встановити шляхи поглиблення аналізу.

13. Завдання абд.

Завданнями абд є:

1)перевірка достовірності фактичної інформації та напруженості планових завдань (облік);

2)оцінка виконання плану або динаміки аналізованих показників;

3)розрахунок впливу факторів на аналізовані показники. Фактор – причина, дією якої можна розрахувати чи прояснити розрахунок показників;

4)встановлення причин зміни факторів;

5)підрахунок резервів поліпшення аналізованих показників. Резерви – невикористані можливості або сума негативного впливу факторів;

6)розрозка заходів з мобілізації виявлених резервів. (це було з лекції)

У підручнику автора Параксій-Вергуленко подається так.

З позиції самих комерційних банків ставляться такі завдання: оптимізація структури активних та пасивних операцій з метою максимізації прибутку; контроль за дотриманням установлених НБУ економічних нормативів; мінімізація всіх видів банківських ризиків; визначення фінансової стійкості банку; підтримання його ліквідності та платоспроможності.

З позиції банківських клієнтів основними завданнями є: визначення фінансової стійкості та надійності банку; оцінка якості та вартості обслуговування; визначення спектра послуг, що надаються банком; доцільність та перспективність подальших стосунків з банком.

З позицій НБУ основними завданнями є: контроль за дотриманням економічних нормативів; зниження ризикованості банківських операцій; аналіз фінансової стійкості та платоспроможності банків другого рівня.

Перед аудиторськими фірмами постають такі основні завдання: перевірка достовірності аналітичного обліку та фінансової звітності; перевірка правильності розрахунків окремих показників; оцінка перспектив розвитку банку та ймовірності його банкрутства.