Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_spetsialist_pitannya.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
736.26 Кб
Скачать
  1. Видова специфіка мистецтва.

Процес розвитку й формування видової специфіки мистецтва виявився складним і тривалим, адже наймолодший його різновид – кінематограф виник лише наприкінці XIX ст. Це внесло певні корективи у загальнотеоретичне осмислення видової структури мистецтва. Водночас варто зауважити, що зазначена проблема надзвичайно складна, багатоаспектна і динамічна, тому сьогодні відбувається інтенсивний процес її уточнень і доповнень. Слід враховувати, що розвиток людської цивілізації передбачає можливість виникнення нових видів мистецтва, що, безперечно, зумовлює необхідність розробки інших теоретичних моделей аналізу його видової специфіки.

Теоретичне осмислення видової структури мистецтва розпочалося практично паралельно з його розвитком. Сьогодні принаймні можна простежити три напрями дослідження видової специфіки мистецтва, що ототожнюється з іменами провідних науковців світу, які працювали у різні історичні періоди.

Так, у межах першого напряму, в основу якого покладено своєрідний принцип «розгалуження», існують дві теоретичні моделі.

Перша модель безпосередньо асоціюється з іменем давньогрецького філософа Сократа, який в основу своєї теоретичної концепції поклав ідею пошуку зв'язку між поняттями «корисне» і «прекрасне». На його думку, еквівалентами цих понять у мистецтві стають два його види: «архітектура», що є символом «корисного» і безпосередньо пов'язана з утилітарними потребами людини, та «музика», що асоціюється з надлишковістю і розкішшю.

Автором другої моделі видової специфіки мистецтва, яка існувала у контексті принципу «розгалуження», був французький філософ Г. Сен-Вікторський (1096–1141), який класифікував види мистецтва, поділяючи їх на «вільні» та «механічні». До вільних він відносив «слово», «музику», «архітектуру», а механічними вважав «театрику», що містила «драму», «літургію» та «містерію». Цікаво, що запропонована Сен-Вікторським модель видової специфіки мистецтва дала йому змогу на прикладі феномена Леаігіса торкнутися питання жанрово-родової структури мистецтва, що у подальшому була розвинена і удосконалена естетичною наукою і мистецтвознавством.

Другий напрям дослідження видової структури мистецтва, пов'язаний з добою Відродження і XVIII ст., розглядав зазначену проблему через принцип «прерогативи» одного виду мистецтва над іншим і надання йому статусу своєрідного «надвиду».

Вивчення феномена видової специфіки мистецтва породжує супутню проблему, пов'язану з питанням розгалуження професійного мистецтва і народної непрофесійної творчості – фольклору. Розглядаючи види мистецтва, будемо мати на увазі лише форми професійної діяльності і зосередимося на аналізі художньої спадщини найвидатніших митців світу.

У сучасній естетиці та мистецтвознавстві існує тенденція до відокремлення прикладного, декоративного мистецтва і графіки і надання їм статусу самостійних видів, але певною мірою вони є похідною від класичних образотворчих мистецтв – скульптури та живопису.

До класичних видів мистецтва не слід відносити цирк, фотографію і телебачення.

Проблема видової специфіки мистецтва безпосередньо пов'язана з формами художньо-творчої діяльності людини. Варто підкреслити, що процес активізації естетичного начала перебував у тісному зв'язку з розвитком цивілізації, який і привів до виникнення основних видів мистецтва.

Отже, фундаментом класичної мистецько-видової структури є: архітектура, скульптура, живопис, музика, хореографія, театр, кінематограф.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]