Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
byleti.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
2.37 Mб
Скачать

10 Закон попиту полягає в тому що обсяг попиту спадає за зростанням ціни і навпаки обсяг попиту зростає якщо ціна знижується.

Бар’єри - природні(рес. прир умови); адміністративні(обмеження які встан держава);правові(ліцензії патенти дозволи);економічні(низька ціна).

Зовнішні негативні ефекти- якщо вплив негативний на третіх осіб (вікиди в-ва в атмосферу.

Граничний дохід –це приріс доходу за рахунок збільшення обсягу реаліз продукції на одиницю.

Еласт пропозиції за ціною- процентна зміна пропозиції обумовлена 1%зміною ціни товару

№10 5.

Графік 9.9 показує,щозбільшенняобсягіввиробництвасупроводжуєтьсязниженнямсередніхвитрат, граничнівитрати на всіхобсягахнижчі за середні. Згідно з правилом оптимальнимобсягомвипуску буде з рівновагою в точці , якійвідповідаєціна . В умовахрівновагимонополіяодержуєприбуток, рівнийзаштрихованійплощині . Якбицебулаконкурентнагалузь, то рівновагавстановилася б в точці , оптимальнимобсягомвипускубувби , але галузьбула б збитковою, оскільки для цінанижча на середнівитрати.  Виникненняприродноїмонополії є наслідкомвільноїдіїринкових сил, внаслідокчоговиробництвосуспільноважливого товару зосереджується на однійфірмі, де воно обходиться дешевше, ніжйоговиробництвокількомафірмами. Убільшостівипадків вони утворюються в комунальнихгалузяхгосподарства. Існуванняприродноїмонополії є економічноюнеобхідністю і вигідне для суспільства. Для зменшеннянегативнихнаслідків, породженихмонопольноювладою, діяльністьприроднихмонополійрегулює держава. Аналізграфічних моделей поведінкимонополістапереконливо доводить, що як в короткострок., так і в довгострок.періодімонополістпри¬знач. ціну, яка перевищуєгранич.витрати. Споживачзначновтрачає,купуючитоваридорожче, ніж на конкурент. ринку, де ціна і гранич.витратиспівпадають, тому для ньогомонополіянебажана. Але з ін-шого боку, високацінаприваблива для власниківфірм, вона забезпечуєнад¬високувигоду, а високіприбуткисприяютьеконом.розвиткукраїни. Припустимо, що крива ринк.попиту на продукціюзалишаєтьсяодна¬ковою, незалежновід того, буде ринокконкурентнимчимонопольним. Такожприймемо, щовитрати вир-ва для монополіїбудутьтими ж самими, що і для конкурент.галузі. Порівняємо стан довгострок.рівновагиконку¬рентноїгалузі та монополії.Якби попит на данупродукціюзабезпечуваладосконалоконкурентнага¬лузь, то в станірівноваги попит дорівнювавбипропонуванню, тобтовикону¬валосьрівняння:

S(РС) = S(РС),де Рс - конкурентнацінапродукції.

Рівновагадосягається в точціЕс (рис. 11.10) з параметрами рівновагиРс, Qс. В той же час крива ринковогопопиту є одночасно кривою гранич.цінності для споживача D = МV, а крива пропонування - галузевоюкри¬воюграничнихвтратвиробника S= МС . Як ми знаємо, рівняннярівнова¬ги в довгостроковомуперіоді для кожноїконкурентноїфірмивідображаєпо¬трійнурівність: Pс =МС = minАС, отже, фірмивикористовуютьресурсиефективно і виробляють на рівнімінімальнихвитрат.Якщоприймемо до уваги, що крива попитувідображаєграничнуцінність товару для споживачів (МV), тобто суму, яку вони готовізаплатити за товар, тодіРс = МС = minАС = МV означає, щоточціперетинукривоїпопиту і кривоїграничнихвитрат (пропонування) відповідаєсуспільноефективнийобсягвипуску, тобторесурсирозподілені в суп-віефективно. Якщообсягинижчі за цейрівень, цінністьтоварів для споживачівперевищуєгранич/витратиїхвироб¬ництва, а коли обсягивищі, то граничнівитратипере¬вищуютьготовністьспо¬живачівплатити, - обидвавипадкинеефективні.

Завд 3

Дохід фірми – це обсяг коштів, отриманих фірою від реалізації продукції. R(Q)=PQ

Є 2 підходи до визначення оптимального обсягу виробленої продукції : підхід на основі визначення повних витрат і сукупного доходу, «граничний підхід». У межах першого підходу фірма порівнює отриманий нею валовий доход із валовими витратами. Гранич­ний підхід фірма використовує для знаходження тієї межі, до якої є сенс розширювати виробництво. Вона буде порівнювати грани­чний доход і граничні витрати. Фірма буде поширювати вироб­ництво доти, доки це забезпечуватиме швидше зростання доходу порівняно з ростом витрат. Фірма припинить розширювати вироб­ництво, коли додаткова продукція буде збільшувати витрати, а не доход. Кількість продукції, при якій досягнута рівновага гра­ничного доходу й граничних витрат, буде оптимальною для ви­робництва. Фірма використовує зіставлення сукупного (валового) доходу й валових витрат (рис. а) і граничного доходу й граничних витрат (рис. б)

одержання максимального прибутку

На графіку продемонстровано сукупний доход ТR у вигляді рів­номірно зростаючої прямої лінії, тобто він лінійно залежить від об­сягу реалізованої продукції. Крива валових витрат ТС показує, що зі зростанням виробництва темпи збільшення витрат з випуском про­дукції неоднакові, спочатку вони зростають повільніше, ніж доход, а потім (згідно з дією закону спадної віддачі) темпи росту витрат при­скорюються. Точки перетину кривої валових витрат і прямої сукупного до­ходу від Q1 до Q2 визначають обсяг виробництва продукції, який забезпечує прибуток фірми. У точці Q1 валові витрати дорівнюють валовому доходу: ТR = ТС; точка Q1 — точка беззбитковості, ринко­ва ціна на продукцію фірми дорівнює мінімальним середнім витра­там АТС. Це дає змогу фірмі лише покрити витрати. Графічно точку беззбитковості показано на рис

Т очка беззбитковості.

У точці Q2 (рис. а і б) цей прибуток буде максимальним. На від­різку від Q0 до Q2 фірма буде недоотримувати можливий прибуток. При Q0 граничний доход буде дорівнювати граничним витратам: МR = МС.

За умов досконалої конкуренції ціна дорівнює граничному до­ходу, тому правило максимізації прибутку можна представити так: Р = МС = МR. Ця рівність означає максимально ефективний розпо­діл і використання ресурсів.

Фірма отримує економічний прибуток, коли ринкова ціна на її продукцію більша, ніж середні витрати на її виробництво: Р > АТС.

Заштрихована площа на наступному рисунку показує прибуток фірми. Його можна обчислити як різницю між загальним виторгом (площа пря­мокутника 0P0NQ0) і витратами фірми (площа 0СКQ0). Або так: Р1 = ТR - ТС.

Максимізація прибутку фірми.

Фірма не покриває свої витрати на виробництво продукції і не­се збитки, ринкова ціна нижча від мінімально можливих середніх витрат (Р < АТС). Фірма в короткостроковому періоді може: або ви­робляти продукцію зі збитками (мінімізує збитки), або зупинити ви­робництво. Рішення фірми залежить від того, чи покриває ціна ви­пуску змінні витрати.

Мінімізуючи збитки , фірма коригує обсяг випуску продукції таким чином, щоб він був установлений відповідно до точки Р=МС , що забезпечить їй покриття змінних середніх витрат (AVC). Якщо збитки менші від постійних витрат , то фірмі вигідніше виробл. , ніж не виробляти. Фірма припинить вир-во при P=MC=min AVC. Якщо фірма мінімізує збитки , вона повинна встановити такий рівень випуску продукції, при якому граничні витрати в короткостроковому періоді = ціні. Заштрихована площа на наступному рис. показує збитки які = (P-C)*Q*.

Мінімізація збитків фірмою.

Умови рівноваги ціни й середніх витрат змушують фірму використовувати найкращу з доступних технологій , яка забезпечує витрати мінімальних ресурсів.

Білет №11

1)Тести Відповіді: - досконала конкуренція; - зміститься праворуч

2)Визначення: Еластичність попиту за доходом – відносна зміна обсягу попиту, що припадає на одиницю зміни доходу. Нахил кривої в точці – кут нахилу дотичної у цій точці до осі абсцис. Граничний дохід – приріст доходу за рахунок збільшення обсягу реалізації продукції на одиницю

3)Дано попит і ціну? Знайти дохід і намалювати графік попиту, показати на ньому еластичний і нееластичний попит. Рішення: зробити табличку: перший стовпчик обсяг попиту, другий – ціна, третій виторг(дохід), четвертий – цінова еластичність. Дохід(R)=P*Q, E=(Q1-Q0)/ (P1-P0)*P0/Q0. E>1 – еластичний попит, E<1- нееластичний, E=1- одинична еластичність.

4)Намал. рівновагу монополіста. Тобто графіки MR і MC(MR=MC) І показати MR(Q), MC(Q,)TC(Q), R(Q) Прибуток фірми обчисл. як (R-TC)Фірма збільшуватиме в-цтво доти, доки матиме щонайменший приріст прибутку, який визн.:дельта=дельтаR-дельтаTC. Отже, умовою рівноваги фірми буде обсяг в-цтва, при якому дельта=0,тобто дельтаR =дельтаTC або MR=MC. За рівнянням рівноваги обсяг рівноваги є абсцисою точки перетину кривих граничних витрат МС та MR(точка Qm). Цій точці відповідає монопольна ціна рівноваги Pm яка перевищує серед. витрати в-цтва на величину, що геометрично є висотою прямокутника() Отже, величина прибутку збігається з площею вказаного трикутника. За умов монополії ціна буде вища, а обсяг в-цтва – менший, ніж за досконалої конкуренції. Рівноважна ціна на рівні Рm, а не на самому перетині, бо фірма-монополіст є єдиним виробником , тобто галуззю, то лінія попиту на продукцію галузі є також лінією на продукцію фірми монополіста.

5) Довести, що фірма максимілізує прибуток, коли MR=MC (значить це монопольний ринок). Монополія відрізняється від доскон.конкур-ції тим що ціна, а отже і дохід залежить від обсягу виробництва. P(Q) співпраціє з функціїє попиту D(P). Для монополії є також характ-м звязок функцыъ попиту з гран. доходом. Тангенс кута нахилу лінії граничного доходу становить величину або тангенс кута нахилу лінії гран.дох. до горизонт-ї осі за модулем вдвічі більший від тангенса кута нахилу лінії попиту. Звідси оінія нахилу гранюдох. Поділяє відрізок горизон.лінії від точки 0 до точки перетину з лінії попиту. Прибуток фірми обчисл. як (R-TC)Фірма збільшуватиме в-цтво доти, доки матиме щонайменший приріст прибутку, який визн.:дельта=дельтаR-дельтаTC. Отже, умовою рівноваги фірми буде обсяг в-цтва, при якому дельта=0,тобто дельтаR =дельтаTC або MR=MC. За рівнянням рівноваги обсяг рівноваги є абсцисою точки перетину кривих граничних витрат МС та MR. Цій точці відповідає монопольна ціна рівноваги Pm яка перевищує серед. витрати в-цтва на величину, що геометрично є висотою прямокутника() Отже, величина прибутку збігається з площею вказаного трикутника. За умов монополії ціна буде вища, а обсяг в-цтва – менший, ніж за досконалої конкуренції. Рівноважна ціна на рівні Рm, а не на самому перетині, бо фірма-монополіст є єдиним виробником , тобто галуззю, то лінія попиту на продукцію галузі є також лінією на продукцію фірми монополіста.

Білет №12

Завдання 1.

1) Якщо попит на сільськогосподарські продукти не еластичний, то при гарному врожаї доходи фермерів:

4. Скоротяться, бо відносне зниження цін буде більшим за відносне збільшення обсягу продаж.

2) Яке знаступних тверджень є невірним?

2. Всі точки на бюджетній лінії означають однаковий рівень корисності.

Завдання 2.

Функція корисності – функція, яка набирає більшого значення для привабливішого набору споживчих благ.

Нецінова конкуренція — це боротьба між товаровиробниками за споживачів шляхом впровадження досягнень науково-технічного прогресу у виробництво, що зумовлює поліпшення якості продукції, її асортименту застосування ефективних методів реалізації продукту, реклами, “післяпродажне” обслуговування.

Фактори виробництва – усі види ресурсів, що використовуються для виробництва благ. Серед них виділяють такі основні: природні, трудові, капітальні.

Крива Енгеля – графічна модель залежності споживання блага від доходу.

Нееластичний попит за ціною взаємодоповнюючого товару – відсоток зміни попиту на товар буде меншим ніж зміна ціни на взаємодоповнюючий товар. –

Завдання 3.

Поясніть, використовуючи аналіз попиту і пропозиції, як зменшення пропозиції може привести до падіння обсягів попиту, а також, як збільшення попиту може привести до падіння обсягу пропозиції.

Відхилення від ціни рівноваги небажане ні для покупців ні для продавців.Отже, нехай Р1 перевищує ціну рівноваги. У цьому випадку обсяг пропозиції перевищуватиме обсяг попиту. Отож, не всі продавці знайдуть покупців на весь товар. При послідовному утримання ціни продавцями частину товару доведеться викинути на смістник і взагалі нього не виручити. Тому, напевне, якщо на ринку встановилася ціна Р1, продавці будуть схильні до її зменшення. Без сумнівів, покупці вітатимуть цю тенденцію.

Тепер розглянемо випадок для ціни Р2, яка с нижчої від ціни рівноваги. Очевидно, що за такої ситуації обсяг попиту перевищуватиме обсяг пропозиції, і виникне дефіцит. Покупці, які не отримали бажаний товар, або отримали його у меншій кількості, схильні до підвищення ціни. Для кожного з продавців ця тенденція вигідна.

Лише за ціни рівноваги обсяг попиту й обсяг пропозиції врівноважуються,а ринок перебуває у стані рівноваги. При відхиленні від цього стану виникає тенденція тяжіння до рівноваги.

Вплив змін попиту

О тже, при зростанні (спаданні) попиту ціна й обсяг рівноваги зростають

спадають).

Вплив змін пропозиції

Отже, при збільшенні (зменшенні) пропозиції обсяг рівноваги збільшується (зменшується), а ціна рівноваги знижується (зростає).

Припустимо, що ціни на ресурси, необхідні для виробництва певного товару зросли. При цьому крива пропозиції "погіршилась" і змістилася вгору й ліворуч від початкової (рух від кривої S до S’).

Припустимо, що одночасно змінилися смаки споживачів і товар став більш модним. Це спричинило міграцію кривої попиту від D до D’.

Звісно, що виникає питання про новий стан рівноваги. Щодо ціни, то зростання цін на ресурси та моди на товар діють на ціну в однаковому напрямку. Можна сказати напевно, що ціаи підвищиться.

Складніше питання з обсягом рівноваги. Вказані фактори діють у різних напрямах: перехід товару до розряду більш модних створює тиск на обсяг рівноваги у напрямі його збільшення; зростання цін на ресурси, навпаки, зменшує обсяг рівноваги. Побудова нового положення обох графіків дає можливість знайти остаточну відповідь У наведеній ситуації мода є домінуючим фактором, а тому результуючий обсяг рівноваги зросте.

Завдання 4.

Місячний доход індивіда становить 800 грн Використовуючи рисунок виконайте наступні завдання:

  1. Знайдіть ціну товару X

  2. Визначте ціну товару У в точках А та В.

  3. Запишіть рівняння зображених бюджетних ліній.

  1. Побудуйте лінію індивідуального попиту споживача на товар У, вважаючи, що він відображається лінійною залежністю.

Відповідь: 1) Ціна товару Х =20 (800/40=20); 2) Ціна товару Y в точці А= 40 (800/20=40), а в точці В =20 (800/40=20); 3) Загальний вигляд рівняння І=Рх*Х+Ру*У.тоді рівняння зображених бюджетних ліній 800=20Y+20X, 800=40*Y+20*X.

4)

Завдання 5

Досконала конкуренція:

Не впливає на ціну

працює на рівні 0 прибутку

Р(дк)<Р(мк)

Q(дк)>Q(мк)

Р=МС

R(Q)=PQ

П(Q)=PQ-TC(Q)

Не <100 фірм

Уніфікована продукція

Вхід та вихід вільні

Інформ. Відкрита

MR(Q)=minATC(Q)

Гальмує НТП

Виграш споживача

Ціна не залежить від обсягу виробництва

Дохід не залежить від обсягу вир-ва

Обсяг вир-ва бзільш, ціна зменш

Дохід зростає, не існує максимума

Монополістична конкуренція:

Впливає на ціну

Працює на рівні 0 прибутку

Р(дк)<Р(мк)

Q(дк)>Q(мк)

Р>МС

R=P(Q)Q

П(Q)=P(Q)Q-TC(Q)

Відносно велика к-ть продавців

Диференційований товар

Немає барєрів

Продавці не враховують реакцію конкурентів

MR(Q)<ATC(Q)

Застосов нецінова конкуренція

Сприяє НТП

Білет №13

Завдання 1

-Припустимо,що пропозиція товару Х абсолютно нееластична, якщо попит на цей товар виросте, то ціна рівноваги: збільшиться, а обсяг рівноваги залишиться незмінним.

-За наявності позитивного зовнішньго ефекту держава повинна: вжити заходів, щоб блага вироблялося більше

-Прихильники точки зору на монополістичну конкуренцію як достатньо ефективну та вигідну споживачам, стверджують,що: диференціація продукту сприяє кращій реалізації різноманітних уподобань споживачів.

-Для того щоб збільшити споживання першого блага на 1споживач, який знаходиться на межі своїх бюджетних можливостей має поступитися такою кількістю одиниць другого блага: р12

-Земельна рента, за інших рівних умов, буде зростати якщо: попит на землю зросте

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]