Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
byleti.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
2.37 Mб
Скачать

Завдання 2

Приватне благо – має властивості винятковості та суперництва. Властивість винятковості полягає в тому, що продавець вирішує, кому він пропонуватиме благо, а кому – ні. Властивість суперництва – в тому, що використання блага однією особою обмежує або виключає його використання іншими особами.

Крива Енгеля – крива, яка з’єднує обсяги споживання блага споживачем у стані рівноваги за різних рівнів доходу.

Картель – обєднання виробників, які разом максимізують прибуток шляхом відкритої домовленості та фіксації та регулювання обсягів випуску продукції.

Монопольна влада – можливість певного продавця (виробника) впливати на ціну.

Завдання 3

Схильна до заощадж. Має потребу у кредиті

Якщо кут нахилу (альфа) більше або менше 45о, то кредит надається/ береться під %.

Коли відсоток r зростає, бюджетне обмеження стає прямовисніше, і навпаки – із зменшенням %, воно стає більш пологим.

Завдання 4

Uxy=4x5*y2

p1=20

p2=4

m=112

MUx/MUy=Px/Py

MUx=20x4*y2

MUy=4x5*2y

20x+4y=112 20x+4y=112

20x4*y2/4x5*2y=20/4 20x4*y2=20x5*40y

20x+4y=112 20x+4y=112

20y=80x y=4x

20x+16x=112 36x=112

y=4x y=4x

В: x=3,1, y=12,4.

Завдання 5

Сукупний продукт (ТР) – це кількість продукції, що виробляється при певній кількості фактора і при незмінності ін.факторів.

Середній продукт (АР) – це загальний обсяг продукції, яки й припадає на одиницю фактора х: АР=ТРf/f. він відображає середню віддачу (продуктивність) змінного фактора.

Граничний продукт (МР) – це приріст загального обсягу вир-ва (додатковий продукт), здобутий завдяки збільшення використання змінного фактора на одну додаткову одиницю при незмінній величині всіх інших факторів вир-ва:

MPf=TPf+1-TPf або MPf=ΔTPf/Δf або MPf=TPf'

Характеристика графіка вир.функції у короткостроковому періоді:

Стадії виробництва:

1.Даного ресурсу на виробництві недостатньо, тобто існує його дефіцит, тому кожна додаткова його одиниця приносить все більшу віддачу.

2.Відповідає ситуації, що реально складається на виробництві. Отже на практиці найчастіше справедливим є закон спадної ефективності використання ресурсів.

3.Характерний надлишок ресурсу.

ТР збільшується і досягає свого максимума в точці А. Середній продукт досягає найбільшого значення в точці В, а потім зменшується. Граничний продук зростає до точки С а потім теж спадає. МР може навіть набувати від’ємеі значення, тобто залученння нових одиниць ресурсу веде до зменшення сукупного продукту. Таким чином виявляє свою дію закон спадної продуктивності (віддачі) змінного фактора виробництва. Згідно цього закону продуктивність залученні кожної наступної одиниці змінного ресурсу буде меншою за віддачу попередньої одиниці ресурсу. Най ефективніше використання ресурсу досягається в точці перетину АР і МР, тому що в цій точці средній продукт максимальний. Виділяють чотири стадії виробництва: 1) поки АР, ТР, МР збільшується треба обов’зково збільшувати залучення змінногоо фактору виробництва. 2) Починає знижуватись МР, але інші показники ще зростають. Необхідно збільшувати обсяги виробництва. 3) Обсяг продукції максимальний, ТР все ще зростає, але АР вже знижується. 4) Слід припинити залучення ресурсу, тому що МР<0.

8 білет

2. Павутиноподібна модель – є динамічною моделлю механізму встановлення ринкової рівноваги, модель, яка описує процес формування попиту і пропозиції певного товару чи виду послуг на конкурентному ринку (за умов досконалої конукренції).

Альтернативна вартість – цінність найкращого варіанту використання ресурсів, від якого відмовилися в процесі екон.вибору, або обсяги інших благ, від вир-ва яких треба відмовитися, щоб збільшити обсяг вир-ва певного блага

Рівняння рівноваги монополіста – MR(Q*)=MC(Q*)

Рівновага ринку - це стан ринку, за якого обсяги попиту та пропонування збігаються.

4. Карта ізоквант та карта ізокост.

Ізокванта –це лінія, кожна точка якої відображає такі комбінації ресурсів, які дають змогу отримати однаковий обсяг вир-ва продукції. Карта ізоквант – це ряд ізоквант, що характеризують максимально можливий випуск продукції при будь-якому наборі виробничих факторів.

Ізокоста – це лінія, кожна точка якої відображає однакову суму витрат при різних поєднаннях ресурсів. Рівняння ізокости має вигляд: TC=L*Pl+K*Pk, де TC – сума грошей, яку витрачає виробник на придбання праці й капіталу за цінами Pl і Pk. Карта ізокост має вигляд

Якщо перенести систему ізокост до координат ізоквант, отримаємо функцію витрат, яка показує взаємозв’язок між обсягом випуску, що описується ізоквантою, і мінім.кількістю витрат, необхідних для вир-ва даного обсягу продукції, що описується ізокостою:

Якщо нахил ізокванти для двох видів ресурсів буде рівний нахилу ізокости, і вони матимуть спільну точку, то в цій точці дотику ізокванти з ізокостою будуть досягатися мінімальні витрати фірми за заданого обсягу випуску продукції., а також максимально можливий обсяг випуску продукції за умови встановленого обмеження на обсяг сукупних витрат. Умовою мінімізації витрат є співвідношення : MPl/Pl=MPk/Pk.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]